Programul de Rezidențiat rămâne neschimbat în acest an

Ministrul Sănătății a precizat că intenționează să aduca o serie de modificări semnificative, însă doar după consultări amănunțite cu toate părțile implicate.

 

Nu de puține ori, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că una dintre prioritățile mandatului său este modificarea programului de Rezidențiat.  A readus în discuție acest subiect cu ocazia unei vizite făcute la UMF Târgu Mureș, unde la sfârșitul săptămânii trecute a participat la festivitatea de absolvire a promoției 2018 de viitori medici.

În fața tinerilor absolvenți, care urmează să susțină în toamnă examenul de Rezidențiat, Sorina Pintea a dat asigurări că programul concursului de anul acesta nu va suferi modificări față de cel din anul precedent, deși acest lucru se impune cu prisosință. Ministrul a declarat că, în continuare, pune un mare accent pe schimbarea Rezidențiatului, precizând însă că aceste modificări trebuie făcute după o amplă consultare cu toți cei implicați, consultări ce necesită un interval mai lung de timp decât cel rămas până la susținerea examenului din acest an. Partea schimbării în ceea ce priveşte rezidenţiatul este o parte importantă a mandatului meu. Nu va fi de anul acesta, pentru că va fi făcută după o amplă consultare cu toţi actorii implicaţi în această zonă”, a declarat Sorina Pintea, adăugând că un alt aspect important care constituie tot o prioritate, este partea de dotări.

 

Cu aceeași ocazie, Sorina Pintea le-a dat și câteva sfaturi celor 907 absolvenți ai UMF Târgu Mureș, exprimându-și speranța că aceștia vor rămâne să profeseze în țară, mai ales că salariile din domeniu nu mai constituie un impediment, după majorările operate din luna martie.

„Timpul nostru este limitat. Nu trăiţi în dogme. Nu lăsaţi zgomotul vocii altora să vă ascundă vocea interioară. Ascultaţi-vă inima şi intuiţia şi veţi şti ceea ce aveţi de făcut. Celelalte sunt lucruri secundare. Şi astăzi, acum, când veţi rosti Jurământul lui Hipocrate, să fiţi convinşi că aceasta este calea pe care aţi ales-o şi în care credeţi cu adevărat. Felicitări, și nu uitaţi că sunteţi mândria noastră, sunteţi mândria ţării. Ţara are nevoie de voi aşa cum şi voi aveţi nevoie de ea.. Sunteţi frumoşi şi entuziaşti. Să nu uitaţi că atât timp cât voi fi ministru veţi avea în mine un sprijin, acolo, la Bucureşti”, este mesajul transmis de ministrul Sănătății.

Anul acesta, examenul de rezidențiat va avea loc în data de 18 noiembrie, tematica și bibliografia rămânănd aceleași ca și în anii precedenți.

 

Prof. dr. Leonard Azamfirei

La rândul său, lectorul UMF Târgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, le-a reamintit tinerilor abolvenți că fac parte dintr-o promoție specială, fiind Promoția Centenarului.

„Şi în acest an, 907 studenţi, sub privirea mândră a familiilor lor şi a întregului oraş, depun Jurământul lui Hipocrate, un moment solemn care emoţionează şi obligă. Anul 2018, denumit Anul Centenar, dă în mod natural un nume promoţiei voastre – Promoţia Centenar, nume care vă va urma de-a lungul anilor. Istoria unei ţări nu este întotdeauna identică cu cea a unui popor. Suntem astăzi mândri că suntem europeni, dar simţim uneori un disconfort legat nu de istoria noastră, ci de prezentul nostru care este de fapt poarta spre viitor. Mă uit la voi şi nu vă văd în primul rând români, maghiari, germani, suedezi, italieni sau de alte naţionalităţi, deşi sunteţi, ci vă văd tineri medici, dentişti, farmacişti, tehnicieni, nutriţionişti, asistenţi medicali, kinetoterapeuţi sau profesori. Acesta este rostul unei universităţi – să vă ducă dincolo de ceea ce sunteţi către ceea ce faceţi sau ceea ce ştiţi să faceţi”, a declarat rectorul universității mureșene.

 


Adaugati un comentariu


 

*