S-a trezit Ciorbea! Scandalul de la Rezidentiatul de anul trecut, investigat de Avocatul Poporului

18 octombrie 2016 | 0 comentarii |

 Institutia a fost sesizata inca din decembrie 2015, de catre unul dintre candidatii care au obtinut nota de promovare, ca nu a reusit sa se incadreze pe unul dintre locurile scoase la concurs in Centrul Universitar Bucuresti, dar sesizarea este analizata abia acum.

 

examen-rezidentiatDesi ne aflam in plina perioada a inscrierilor pentru sesiunea din acest an a examenului de Rezidentiat, ecourile scandalului izbucnit dupa afisarea rezultatelor la examenul de anul trecut revin in actualitate. Avocatul Poporului anunta ca a demarat o investigatie in urma unei sesizari primite din partea unuia dintre candidatii nemultumiti. Este vorba despre unul dintre cei 154 de candidati care au sustinut anul trecut examenul in Centrul Universitar Bucuresti si au obtinut nota de promovare, insa nu au dobandit calitatea de rezidenti, intrucat locurile scoase la concurs au fost ocupate de cei care au obtinut punctaje mai bune.

Candidatii in cauza au cerut, la acel moment, suplimentarea locurilor pentru centrul universitar respectiv, astfel incat sa fie suficiente pentru toti cei care au obtinut note de promovare, insa li s-a comunicat ca acest demers nu este posibil. Singura solutie pentru ei era sa se orienteze catre locurile ramase libere in celelalte centre universitare, insa conditia era sa mai sustina un examen pentru ocuparea acestora.

 

protest rezidenti3Cei 154 de candidati au protestat la momentul respectiv, sustinand ca nu e normal sa sustina inca un examen dupa aceeasi metodologie si cu aceeasi bibliografie, din moment ce deja au dat concurs si au obtinut o nota de promovare. Reglementarile in vigoare erau insa clare si nu au avut castig de cauza, solutiile propuse de ei nefiind agreate de reprezentantii Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei.

Tinerii medici cereau, fie suplimentarea numarului de locuri la Bucuresti, fie repartizarea fara examen pe locurile ramase neocupate in celelalte centre universitare, insa solicitarile lor nu au avut succes.

Printre demersurile intreprinse cu aceasta ocazie, unul dintre  candidati a facut si o sesizare la Avocatul Poporului, institutie care anunta ca a demarat cercetarile in acest caz, desi petitia a fost inaintata inca din luna decembrie a anului trecut.

 

protest rezidentiIn petitia adresata Avocatului Poporului, candidatul sesiza faptul ca a obtinut nota de promovare, dar nu a dobandit calitatea de medic rezident, fiind clasat in afara numarului de locuri si posturi publicate pentru Centrul Universitar Bucuresti, in aceeasi situatie aflandu-se alti 153 de colegi.

Demararea investigatiei abia acum, la mai bine de 10 luni de la primirea sesizarii, este motivata de reprezentantii Avocatului Poporului prin faptul ca institutia a facut demersuri catre Ministerul Sanatatii inca din luna ianuarie a acestui an, pentru clarificarea situatiei, insa ministerul nu a trimis niciun raspuns la solicitarile adresate in acest sens.

Avocatul Poporului va continua cercetarile si in baza petitiei inaintate de candidatul respectiv, cercetarile vizand o posibila incalcare a articolului 52 din Constitutie, privind dreptul persoanei vatamate de catre o autoritate publica.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*