Sancțiuni drastice pentru nerespectarea protocoalelor medicale și a igienei în spitale

18 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a declarat că amenzile pentru neregulile descoperite în unitățile sanitare ar putea crește, de anul viitor, de cinci ori față de cele aplicate în prezent.

 

Într-o conferină de presă în care și-a prezentat bilanțul celor 11 luni de când se află la conducerea Ministerului Sănătății (MS), Sorina Pintea a punctat, printre altele, că în spitalele românești s-au constatat încălcări grave ale protocoelelor și regulilor de igienă, iar pentru a „schimba mentalități”, așa cum s-a angajat la preluarea mandatului, se va recurge la sancțiuni drastice.

În urma controalelor efectuate în acest an de Corpul de Control al ministrului împreună cu CNAS și de către Inspecția Sanitară de Stat, ministrul Sănătății a menționat că s-au aplicat „5.976 de amenzi contravenţionale, însumând 6.153.000 de lei, au fost suspendate 137 de autorizaţii sanitare, s-au retras 50 de autorizaţii sanitare de funcţionare şi s-au luat 15 decizii de închidere a unităţii  respective.

În acest context, ministrul Sănătății a  anunțat că de anul viitor vor crește chiar și de cinci ori amenzile care se vor aplica pentru neregulile ce vor fi decoperite în unităţile sanitare. „Am spus la începutul mandatului că îmi doresc să schimb mentalităţi. Se pare că e din ce în ce mai greu. Dacă arzi pe cineva la buzunar, îl doare”, a spus Sorina Pintea, motivându-și astfel intenția de a înăspri controalele și sancțiunile aplicate personalului medical.

 

Ministrul Sănătății consideră că spălarea incorectă pe mâini, modul greşit în care se face dezinfecţia, încălcarea normelor de autocontrol şi subraportarea infecţiilor intraspitalicești sunt principalele cauze care duc la apariţia unor focare de infecţie. Maternitatea Giulești este doar unul dintre exemplele care confirmă aceste nereguli. „Cum le spun cei de acolo – nimicuri, dar sunt nimicuri care pot să provoace tragedii, nerspectarea regulilor şi protocoalelor. Încărcătura microbiană din București e foarte mare, regulile trebuie să fie mai dure, mai draconice: vin pacienți din toată ţara cu infecţii, nici măcar nu declară”, a subliniat Sorina Pintea, dând ca exemplu situația de la Maternitatea Giulești, unde au fost infectați cu stafilococ auriu 45 de bebeluși.  În urma acestei situații, Maternitatea Giulești care a fost amendată cu 10.000 de lei, iar 9 dintre cadrele medicale au fost amendate cu sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

În acest context, ministrul Sănătăţii consideră că amenzile din sistemul sanitar trebuie să crească, dacă „nu sunt respectate protocoalele şi procedurile medicale sau normele de igienă”. Modificările privind aceste noi măsuri ce vor fi aplicate în sistemul de sănătate ar urma să intre în vigoare în prima parte a anului viitor.

 

Sorina Pintea

Inspectorii sanitari din cadrul direcțiilor de sănătate publică judetene au verificat, de asemenea, activitatea în obiectivele cu impact asupra sănătății publice: unități sanitare, unități de învățământ, unități de turism, dar și producători de tutun sau biocide, precum și modul  de gestionare a deşeurilor, în special a celor potenţial periculoase.

În urma controalelor s-a dispus scoaterea din consum a  26.295,62 Kg şi a 28.450,69 litri produse alimentare, precum şi 49.458,84 kg şi 4.865,13 litri produse biocide, deoarece nu au corespuns normelor în vigoare, constituind risc pentru sănătatea populaţiei”, a arătat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a subliniat că un pas important în ceea ce privește controlul rezistenței microbiene a fost făcut prin înființarea Comitetului Național pentru Limitarea Rezistenței la Antimicrobiene (CNLRA), pentru a identifica exact  cauzele care generează fenomenul  antibiorezistenței și obstacolele pe care  trebuie să le depășim printr-un program de acțiune național destinat combaterii fenomenului. „Această structură  are ca scop elaborarea și monitorizarea modului în care se aplică  Strategia Națională privind utilizarea prudentă a antibioticelor, limitarea creşterii rezistenței microbiene la antibiotice a populaţiei şi animalelor şi prevenirea răspândirii  microorganismelor rezistente la nivel național”, a mai spus Pintea, în cadrul conferinței de bilanț.

 


Adaugati un comentariu


 

*