Sindicalistii buzoieni de la Sanitas protesteaza maine in Capitala

18 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Acestia vor participa la mitingul si marsul de amploare pe care confederatia sindicala le-a anuntat inca de la jumatatea lunii trecute.

 

Stefan Mihai, lider Sanitas Buzau

Maine va avea loc, in Bucuresti, cea mai ampla actiune organizata de Federatia Sanitas, de la declansarea protestelor legate de legea salarizarii si de intentia autoritatilor de a muta contributiile sociale de la angajator la angajat. Decizia a fost luata dupa ce, nici astazi, dupa o noua runda de negocieri cu premierul Mihai Tudose, vicepremierul Marcel Ciolacu si ministrii Sanatatii, Muncii, Finantelor si Dialogului social, Florian Bodog, Olguta Vasilescu, Ionut Misa si Gabriel Petrea, sindicalistii nu au reusit sa ajunga la un compromis.

Presedintele Sanitas, Leonard Barascu, a declarat, dupa discutiile purtate la sediul Guvernului, ca nu au fost gasite „cele mai bune solutii, dar exista disponibilitate”, asa ca vineri vor merge la Ministerul Sanatatii pentru a stabili un nou mod de salarizare a cadrelor medicale si a angajatilor din spitale.

Maine, insa, sindicalistii vor organiza marsul si mitingul de protest pe care l-au avut programat, la care sunt asteptati peste 20.000 de participanti din intreaga tara. Printre protestatari se vor numara si circa 50 de membrtii ai filialei Sanitas Buzau, care vor pleca maine spre Bucuresti, cu un autocar. „Bineinteles ca vom participa la mitingul de maine, nu avem cum sa lipsim. Din Buzau vom pleca cu un autocar, deci 50 de persoane, si ne vom cere drepturile impreuna cu colegii nostri din toata tara”, a declarat Mihai Stefan, presedintele filialei Buzau a Sanitas.

 

Protestatarii se vor aduna in Piata George Enescu din Capitala unde, incepand cu ora 11.00, va incepe mitingul, iar dupa o ora se va porni in mars catre Piata Victoriei, coloana de manifestanti urmand a se deplasa pe traseul ce strabate bulevardul Magheru si Piata Romana.

Intr-un comunicat remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro pe aceasta tema, Leonard Barascu sustine ca „de luni de zile, guvernantii nu fac decat sa mimeze interesul fata de domeniile pe care ei insisi le-au decretat de importanta nationala. Sub pretextul respectarii Programului de guvernare, adopta masuri care se dovesc a fi, in realitate, in defavoarea angajatilor din Sanatate si Asistenta sociala. Cum cred ei ca vor opri plecarea personalului medical din sistemul public, fie in afara ţarii, fie catre privat, cu masuri care au ca efect scaderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masa in 2018, cresterea numarului de garzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale?”.

Dupa protestul de joi si discutiile de vineri cu ministrul Sanatatii,  Consiliul National Sanitas se va intruni si va decide asupra oportunitatii declansarii grevei generale in sistemul sanitar si de asistenta sociala.

 

Programul de proteste al Federatiei Sanitas a fost declansat in a doua jumatate a lunii septembrie, cand toate organizatiile judetene au inaintat memorii institutiilor administratiei publice centrale si locale. Principalele revendicari ale sindicalistilor sunt modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea bugetarilor in sensul eliminarii inechitatilor si rezolvarii omisiunilor; un Regulament de sporuri echitabil si nediscriminator; renuntarea la plasarea contributiilor sociale in totalitate din sarcina angajatorului in cea a angajatului; recastigarea tichetelor de masa incepand cu 1 ianuarie 2018.

In prima saptamana din octombrie, sindicalistii au pichetat ministerele raspunzatoare de inechitatile, omisiunile si discriminarile Legii salarizarii bugetare, iar daca revendicarile nu le vor fi rezolvate nici dupa actiunea de maine, sindicalistii vor decide asupra oportunitatii declansarii grevei generale in sistemul sanitar si de asistenta sociala.

La fel de nemultumiti sunt si sindicalistii de la Ambulanta, cei din cadrul federatiei Solidaritatea Sanitara precum si medicii rezidenti si studentii la Medicina, organizatii care au anuntat, la randul lor, ca sunt decise sa intre in greva generala, asa ca exista riscul ca sistemul de sanatate sa fie total paralizat intr-o astfel de situatie.

 


Adaugati un comentariu


 

*