Personalul TESA din Sanatate se teme ca va avea salarii taiate la jumatate

9 octombrie 2017 | 1 comentariu |

Salariatii reclama faptul ca au fost incadrati intr-o anaxa salariala separat de restul personalului care isi desfasoara activitatea in spitale.

 

Zilele acestea a avut loc sedinta consiliului national al Uniunii Nationale a Sindicatelor TESA din Sanatate, principalul subiect aflat pe ordinea de zi a discutiilor fiind legat de situatia personalului TESA din Sanatate, in contextul Legii Salarizarii Unitare. In acest context, majoritatea  liderilor sindicali prezenti s-au aratat  nemultumiti de modificarile legislative anuntate, sustinand ca acestea vor duce la diminuari substantiale ale salariilor si in randul acestei categorii de angajati.

In primul rand, reprezentantii personalului TESA din Sanatate sunt nemultumiti de faptul ca noua lege a salarizarii unitare nu le mai permite sa primeasca sporuri, fiind incadrati intr-o categorie, separat fata de restul angajatilor din spitale, care beneficiaza de aceste sporuri.

In acest sens,  Valentin Liviu Chifor, presedintele organizatiei, a declarat ca „noi am fost trecuti pe anexa nr. 8, in cadrul administratiei publice, dar dorim sa fim pe anexa unitatii in care lucram, nr. 2, a spitalelor. Dansii, reprezentantii Guvernului, nu ne-au inteles si au considerat normal ca fiecare personal tehnic, economic, de specialitate si administrativ sa fie impreuna, pe anexa 8. In realitate, colegii nu au nicio treaba cu alte domenii in afara Sanatatii. In plus, noi avem un domeniu cu pericole foarte mari, cu raspunderi foarte mari”.

 

Prezent la sedinta, vicepresedintele Sanitas, Mircea Ciocan, care  le-a reamintit sindicalistilor din randul personalului TESA ca sindicatul Sanitas a refuzat regulamentul de sporuri tocmai din cauza faptului ca aceasta categorie de personal nu se regaseste in el, facand astfel un apel catre acestia sa se alature actiunilor de protest pe care confederatia sindicala le-a demarat incepand cu saptamana trecuta. Mircea Ciocan le-a cerut sindicalistilor care reprezinta personalul TESA sa se alature marsului si mitingului de protest programat pentru data de 19 octombrie, mentionand ca multe dintre revendicari ii privesc si pe cei care fac parte din aceasta categorie de angajati.

Este vorba de acordarea tichetelor de masa pentru tot anul 2018, acordarea sporurilor pentru conditii de munca intregului personal din Sanatate si asistenţa sociala, inclusiv personalului TESA, aplicarea integrala a cresterilor salariale pentru toti angajatii din Sanatate si asistenta sociala, renuntarea la transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, cat timp aceasta inseamna anularea cresterii salariale de 25% si eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor.

 

La randul sau, presedintele filialei Gorj a organizatiei, Ion Maruta, a dat exemplul personal, sustinand ca dupa data de 1 ianuarie 2018, salariul pe care il primeste se va reduce la jumatate.

„Eu, personal, si oamenii pe care-i reprezint, vom avea diminuari salariale cu 50%. Adica, daca eu azi iau 5.000 de lei, anul viitor voi lua 2.500 de lei, iar infirmiera si ingrijitoarea vor avea salarii mai mari decat mine. Nu am nimic cu ele, foarte bine ca iau atat, dar eu semnez salarii de 500.000 de lei pe luna si am o raspundere petnru asta. Sporurile se acorda pentru conditii de munca si nu pe categorii socio-profesionale, asta ar trebui sa inteleaga toata lumea. In noua lege, TESA din asistenta sociala a fost inclusa, iar noi, cei din spitale, am fost exclusi, cu toate ca, initial, eram si noi in textul legii, dar am fost exclusi pe parcursul dezbaterii publice”, a declarat liderul sindical.

Intre timp, reprezentantii Sanitas vor mai avea in zilele urmatoare intalniri cu guvernantii si cu patronatele, pentru a mai pentru a discuta pe Legea salarizarii si despre transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat, intalnirile avute saptamana trecuta neavand niciun rezultat, fapt pentru care sindicalisti din Sanatate nu au renuntat la proteste.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Ciapos Silviu Adrian spune:

    Sunt tehnicean principal la hemodializa sp.jud.Deva. Am inteles ca tot personalul TESA din sanatate nu va beneficia de majorare de la 1 martie 2018. Mentionez ca sunt membru Tesa. Astept un raspuns la solicitarea mea, se va corecta ceva? Va multumesc

Adaugati un comentariu


 

*