Sindicaliștii buzoieni au protestat la mitingul Sanitas din Capitală

În această dimineață, 75 de membri ai filialei Buzău au plecat spre Capitală, unde s-au alăturat celor aproximativ 10.000 de sindicaliști din toată țara, nemulțumiți de reducerile veniturilor înregistrate după punerea in aplicare a Legii salarizării și regulamentului de sporuri.

 

Sindicalistii buzoieni in drum spre Capitala

După seria de proteste spontane care au avut loc la mai multe spitale din țară și după acțiunile de pichetare ale ministerelor Sănătății, Muncii și Finanțelor, organizate de federația sindicală Sanitas, astăzi a avut loc cea mai amplă acțiune de protest din acest an a personalului din Sănătate. Este vorba de mitingul pe care Sanitas îl anunțase după ultima sedință a Consiliului Național, miting la care, conform organizatorilor, au luat parte aproximativ 10.000 de sindicaliști din întreaga țară.

Printre aceștia s-au numărat și 75 de membri ai filialei Buzău a sindicatului Sanitas, în frunte cu liderul Mihai Ștefan. Aceștia au plecat spre București în această dimineață, îmbarcați într-un autocar, iar în Capitală au făcut joncțiunea cu ceilalți protestatari sosiți din toate colțurile țării. Mihai Ștefan a declarat că filiala Buzău ar fi putut mobiliza un umăr mai mare de participanți, existând mulți membri care și-au exprimat disponibilitatea de a merge la București, însă la nivelul conducerii centrale s-a stabilit un anumit număr de protestatari care să participe din partea fiecărei filiale, astfel încât să nu fie depășit numărul maxim de persoane pentru care fusese autorizat mitingul.

 

Totodată, liderul sindicaliștilor buzoieni a declarat că membri filialei locale sunt deciși să intre în grevă de avertisment în data de 7 mai, conform calendarului stabilit de Consiliul Național, pentru ca apoi să declanșeze greva generală pe 11 mai, în cazul în care revendicările nu le vor fi rezolvate în mod favorabil.

Discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum şi promisiunile guvernanţilor de a acoperi pierderile salariale, promisiuni făcute şi neonorate, au fost principalele motive care i-au scos astăzi în stradă pe cei 10.000 de sindicaliști din toată țara.

Principelel revendicări ale acestora vizează modificarea Legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul regulament, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

 

Protestul desfăsurat în fața Guvernului nu a fost lipsit de incidente, o infirmieră de 52 de ani care participa la miting făcând o criză de spasmofilie și având nevoie de îngrijiri medicale din partea unui echipaj de la Ambulanță. Se pare că femeia a leșinat din cauza căldurii, medicii de pe ambulanță facându-i un EKG și recomandându-i să plece acasă după ce aceasta și-a revenit.

Între timp, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a mai aruncat niște paie pe foc reamintind că că de vină pentru situația creată ar fi tocmai sindicaliștii, pentru că nu s-a putut ajunge la o soluţie cu aceștia în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri.

La randul lor, sindicaliștii susțin că actualul regulament de sporuri este bun, dar nu poate fi aplicat din cauza Legii salarizării, care impune plafonul de 30% pentru aceste sporuri. Lia Olguța Vasilescu declara zilele trecute că aceasată lege nu se va modifica în niciun fel, pasând responsabilitatea veniturilor personalului din Sănătate în curtea ministerului condus de Sorina Pintea.

Protestele declanșate de sindicatul Sanitas, se bucură și de sprijinul fedrerației Hipocrat și al sindicatului Solidaritatea Sanitară. La finalul discuțiilor purtate azi cu reprezentanții Guvernului, Leonard Bărăscu, președintele Sanitas, a precizat că aceștia au dat asigurări că în luna mai angajații din sănătate nu vor mai primi venituri diminuate și că se vor găsi soluții după întoarcerea premierului Dăncilă din Israel, liderul Sanitas precizând însă că nu s-a renunțat la decizia de declanșare a grevei de avertisment și apoi a grevei generale, în cazul în care lucrurile nu se vor îndrepta.


Adaugati un comentariu


 

*