Demersuri pentru introducerea „Educatiei pentru Sanatate” in programa scolara
Directiile de Sanatate Publica din tara s-ar putea colaiza impreuna cu specialistii, pentru a cere autoritatilor ca aceasta disciplina sa se studieze obligatoriu, in scoli.
Pe langa cursurile de prim ajutor pe care un grup de parlamentari doresc sa il introduca obligatoriu in curricula scolara, elevii ar putea studia la scoala, in viitorul mai mult sau mai putin apropiat, si un curs de Educatie pentru Sanatate. Autoritatile din domeniul sanatatii publice doresc sa se includa obligatoriu acest curs in programa scolara.
Initiativa a fost anuntata de catre directorul executiv al DSP Bihor, medicul Daniela Rahota, care a declarat ca are de gand sa promoveze aceasta idee la nivel national, mobilizandu-i in acest demers si pe colegii de la celelalte directii de sanatate publica din tara, precum si pe alti specialisti din domeniul medical. „Parerea mea sincera este ca este necesara o adevarata educatie pentru sanatate, inca de la cele mai mici varste. Noi avem datele statistice, care sunt ingrijoratoare. De la prescolari pana la copiii de clasa a VIII-a se constata o dezvoltare somatica cu plus de greutate, copii obezi si cu multe tulburari chiar si nervoase. Copiii nu sunt educati pentru un stil de viata sanatos, pentru un comportament de viata. In licee, in scoli, ei fac ore de dirigentie, dar cred ca nu este suficient”, si-a argumentat medicul bihorean initiativa.
Intr-adevar, datele statistice intocmite de Institutul National de Statistica, pe baza datelor furnizate de Directiile de sanatate publica, indica faptul ca tulburarile dizarmonice de dezvoltare se inregistreaza la 20-30 la suta din numarul copiilor, procentul fiind in crestere fata de anii anteriori. Aceleasi statistici arata ca, pe langa alte afectiuni precum tulburari de vedere, vicii de pozitie ale coloanei vertebrale etc, s-au inmultit cazurile de boli cardiovasculare si tulburarile psihice la copii, ceea ce este foarte ingrijorator.
Directorul DSP Bihor considera ca educatia pentru sanatate oferita elevilor de catre specialisti este un element esential pentru a indrepta aceasta situatie si, prin urmare, a realizat deja primele demersuri, deocamdata pe plan local. Este vorba despre o intalnire pe care reprezentantii DSP au avut-o cu parlamentarii de Bihor, reprezentantii Inspectoratului Scolar si cu cei ai Asociatiei de Psihologie Comunitara din Romania. Cu aceasta ocazie s-au discutat si stabilit mai multe actiuni care sa fie intreprinse de comun acord, in acest an, in vederea imbunatatirii legislatiei specifice ca suport important in realizarea politicilor de sanatate publica si sociale.
Rezultatul demersurilor si actiunilor se doreste a fi introducerea disciplinei „Educatie pentru Sanatate” in curricula scolara, ca disciplina obligatorie, in acest sens fiind cerut si sprijinul celorlalte DSP-uri din tara, pentru a fi initiat un proiect care sa fie inaintat autoritatilor. Si DSP Buzau a fost notificata in acest sens, medicul Ioan Dragusin, cordonatorul Departamentului de Evaluare si Promovare a Sanatatii din cadrul institutiei declarand ca DSP Buzau va sprijini acest demers. „Educatia pentru Sanatate este deja prevazuta in curricula scolara, insa ca disciplina optionala. Teme din aceasta sfera sunt abordate doar ocazional, la orele de dirigentie. Studierea obligatorie a acestei discipline ar fi un lucru foarte bun, venind in primul rand in beneficiul elevilor, pentru ca vedeti cate probleme sunt cu etnobotanicele, cu bolile cu transmitere sexuala, cu alimentatia nesanatoasa din care rezulta o serie de probleme grave de sanatate si cate si mai cate… Daca se face atata caz pentru introducerea religiei ca disciplina obligatorie, de ce sa nu se faca si pentru educatia pentru sanatate, care nu este mai putin importanta si mai necesara decat morala religioasa”, a declarat medicul Ioan Dragusin.
Medicul buzoian a mai precizat ca la acest moment, posibilitatile de a face educatie pentru sanatate in adevaratul sens al cuvantului, prin compartimentul pe care il coordoneaza, sunt extrem de limitate, din cauza lipsei de personal dar si a fondurilor necesare. „Ce putem sa facem noi este o picatura de apa intr-un ocean, dar o educatie pentru sanatate facuta dupa un program coerent si continuu, in fiecare scoala, ar schimba mult lucrurile. Noi nu putem ajunge in fiecare scoala si la fiecare clasa si mai ales nu ne putem duce cand vrem noi, dar avand inclusa in orar aceasta disciplina, elevii vor putea primi informatiile de care au atata nevoie. Cursurile ar putea fi sustinute de medicul scolii sau de medicii de familie de la dispensare, s-ar gasi sigur solutii in acest sens. Sunt atatea aspecte care trebuie discutate cu copiii la clasa si este bine ca aceste lucruri sa se discute inca de la varste fragede, cand copiii acumuleaza mult mai usor informatii si tin cont de ele mai tarziu”, a detaliat dr. Dragusin, explicand ca dintr-o astfel de disciplina, elevii nu numai ca ar capata o alta educatie, ci ar intelege mult mai bine cum sa-si protejeze sanatatea si propriul organism de agresiunile externe si chiar de propriile decizii luate in necunostinta de cauza sau la sfatul unor surse neautorizate si care cauzeaza in ziua de astazi atatea boli grave.
Este necesara Educatia pentru Sanatate ca materie obligatorie NU optional!
O initiativa bine venita.
Temele propuse de dl. dr. Dragusin sunt de mare actualitate si pot fi completate cu: masuri de prim ajutor (in caz de cutremur, accident divers), masuri minimale în caz de inundații (si au fost destule) si sa nu uitam consumul de alcool si gravele lui implicatii (spre rusinea noastra am ajuns pe locul 5 în top mondial).
O ora pe saptamana la clasele gimnaziale si liceu ar aduce beneficii enorme.
Personalul care tine cursurile poate fi format, dupa caz, din medici, asistente sau paramedici, dar cu o doua condiții: sa fie testat si sa se evite pilele (am vazut cu totii calitatea pregatirii din scolile postliceale la examenele de ocupare de post in spital) – altfel totul se poate transforma intr-o mare afacere Damboviteana.
Da! Asistente, paramedici si parameci, probabil.
Trebuie sa se stie ca acest optional a fost si mai este predat de catre profesorii de biologie. Nu inteleg de ce medicii doresc sa se amestece in sistemul de invatamnat mai ales ca orele de biologie sunt tot mai putine. Ar trebui ca ei sa-si vada de pacientii lor deoarece profesorii de bologie stiu sa-si faca treaba acolo unde s-au dat aceste ore de optional. Din pacate sistemul nostru de invatamant este asa conceput incat nu este nevoie sa avem o populatie scoalara sanataoasa ci dimpotriva… Din anul 2004 de cand s-a facut cursuri de perfectionare pentru acest optional nu s-a facut nimic ca el sa fie inclus in trunchiul comun, ci dimpotriva se dau toate orele de optional la informatica ceea ce nu este corect.