Legea educației pentru sănătate, adoptată cu scandal în Camera Deputaților

21 iunie 2022 | 0 comentarii |

Educația sexuală în școli va fi predată ca educație sanitară, începând din clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților, potrivit formei finale a legii, modificată după ce a fost întoarsă la Camera Deputaților de către președintele Klaus Iohannis.

 

Camera Deputaţilor, for legislativ decizinal în acest caz, a adoptat, marţi, proiectul de modificare a Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care s-a stabilit că, de anul viitor, în unităţile şcolare se vor derula sistematic, programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor, începând din clasa a VIII-a și numai cu acordul scris al părinţilor.

În țara cu cele mai multe adolescente, care devin mame, mulți dintre parlamentarii români au spus că nu vor ca elevii să participe la cursuri de educație sexuală, în școli. De la microfonul oficial, unii dintre ei au criticat dur recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și au transformat o dezbatere serioasă, în bâlci. În final, doar adolescenții de clasa a opta vor face educație sexuală și numai cu acordul scris al părinților, chiar dacă în România sunt numeroase cazuri de fetițe care masc la 12 ani și care își încep viața sexuală chiar mai devreme, fără să știe aproape nimic despre ce se întâmplă cu ele, ca să nu mai vorbim despre ce le așteaptă…

 

Textul adoptat iniţial de Parlament prevedea că în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară. În cererea de reexaminare se preciza că prin introducerea sintagmei „educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

Inițial, proiectul prevedea cursuri de educație sexuală încă din clasele primare, cu lecții adecvate vârstei, predate de specialiști. Dezbaterea din plenul Camerei Deputaților a dus însă toată discuția în derizoriu. Aleșii AUR și PSD au criticat recomandările OMS și chiar au făcut aluzii nepotrivite.

Deputatul AUR Ilie Coleșa, spre exemplu, a subliniat că „avem nevoie de libertate, nu de ideologie, avem nevoie de libertatea de a alege cum ne creștem copiii. Nu avem nevoie de masturbarea copiilor, de ideologie de gen, de avorturi la adolescenți, de sexualizarea lor, într-un cuvânt”.

Deputatul USR Simina Tulbure a susținut că „nici n-am înțeles ce a spus, pentru că de fapt nici el n-a înțeles ce a spus. Trebuie să vorbim mai mult despre educația sexuală, nu cea sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o țară în care suntem numărul 1 la mame minore, da? Mame minore…”.

 

Adrian Solomon, de la PSD, a spus că „bazaconiile pe care le spun unii și alții de la această tribună nu au nicio legătură cu legea. Au legătură doar cu un amendament pe care o fostă colegă de-a noastră l-a strecurat pe la egalitate de șanse, crezând că astfel va introduce în școli nu știu ce programe revoluționare despre cum și în ce fel trebuie să transformăm tinerele generații în progresiști sau neo-marxiști… sau ce să-i facem”.

Mara Calista, de la PNL a sublinjiat că „dezbaterea pe această temă ar trebui să aibă loc pentru că sunt că sunt multe cazuri de mame minore în România, boli cu transmitere sexuală la copii sub 15 ani şi cazuri de violenţă domestică cu minore. Una citim, una sunt recomandările şi alta sunt realităţile în care trăim”.

Miroslav Merka, de la Minorități, care a arătat că vorbește în calitate de proaspăt părinte, a atras atenția că  „în cadrul orelor de dirigenţie am avut obligaţia să pregătim copiii, părinţii pentru aşa ceva, pentru aceste activităţi neprincipiale. Să fim serioşi! Credeţi că Europa reprezintă tot ce e bun? Cred că vă uitaţi prea mult la o Europă care se cam schimbă. Suntem o ţară democratică, dar şi o ţară creştină. Eu nu aş dori să văd copilul meu educat mai mult decât o face părintele”…

 

Până la urmă, deputații au decis ca în școli să se facă educație pentru sănătate. Vor afla despre bolile cu transmitere sexuală și despre contracepție, doar elevii de clasa a opta și numai cu acordul scris al părinților. Lucru contestat de societatea civilă.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 224 de voturi „pentru”, unul „contra” şi 49 de abţineri, după ce deputații au admis parțial cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis.

Deputaţii au reformulat textul, stabilind că va avea loc „derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*