A 30-a ediție a Congresului Societății Române de Endocrinologie, o punte între trecutul și viitorul științei medicale

21 iunie 2022 | 0 comentarii |

Organizată ca în fiecare an, de Societatea Română de Endocrinologie, ediția aniversară din acest an se desfășoară sub egida UMF „Carol Davila” din București și are peste 600 de participanți, din țară și din străinătate, care participă la lucrările Congresului, în perioada 19-22 iunie.  

 

Catalina Poiana

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie (SRE) și-a manifestat bucuria că „după mai mult de doi ani de zile, marcați de pandemie, iată și vă mulțumesc pentru acest lucru stimați colegi endocrinologi, suntem din nou împreună, sperăm noi într-o normalitate continuă. Nu ne-am vazut de doi ani, dar în acești doi ani, pe mulți dintre dumneavoastră cu care am interacționat v-am simțit total implicați în proiectele Societatății Române de Endocrinologie și sunt convinsă, mai ales după ce am vazut numărul foarte mare al colegilor tineri prezenți la acest Congres, că Societatea Română de Endocrinologie are viitor, dar bineînțeles și un prezent bazat pe trecut și cu conștiința trecutului. Congresul din acest an are un element simbol – CHEIA. De ce cheia, vă veți întreba. Pentru că fiecare dintre dumneavoastră sunteți cheia care deschide ușa spre dezvoltarea endocrinologiei românești. Anul acesta îmi voi încheia mandatul de președinte al Societății Române de Endocrinologie și voi preda mai departe cheia Societății către doamna profesor Carmen Georgescu, viitorul președinte al Societății Române de Endocrinologie”, a precizat dr. Cătălina Poiană, președintele în exercițiu al societății profesionale, în cadrul ceremoniei oficiale de deschidere al celui de-al 30-lea Congres Național al Societății Române de Endocrinologie.

 

Președintele SRE a subliniat, de asemenea, că se simte onorată să ofere CHEIA Societății Române de Endocrinologieatât foștilor președinți care mai sunt printre noi, cât și o cheie simbolică tutror medicilor endocrinologi, pentru că Societatea Română de Endocrinologie nu înseamnă o persoană, suntem noi toți, sunt cei care au fost și sunt cei care vor veni, iar datoria noastră este să le clădim fundamente științifice pentru a progresa și cu toții să contribuim la dezvolatrea Societății Române de Endocrinologie. Ne-a fost dor să ne revedem, să fim împreună, din nou, într-un eveniment științific în cadrul familiei endocrinologiei românești. Vă mulțumesc tuturor pentru prezență, sunt onorată de numărul celor prezenți și înscriși în cadrul acestui Congres și vă mulțumesc că suntem împreună. Este datoria noastră, a tuturor, să dezvoltăm Societatea Română de Endocrinologie”, a punctat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele SRE, care și-a exprimat încă o dată bucuria de a-și revedea colegii, cărora le-a prezentat, pe parcursul evenimentului, mai multe lucrări științifice, fie în calitate de autor, fie de coautor.

 

Diana Loreta Paun

Prezentă la eveniment, atât în calitate de consilier al Administrației Prezidențiale – Departamentul Sănătate Publică, cât și de medic endocrinolog, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun a amintit că școala românească de endocrinologie este una de tradiție, care „a oferit patrimoniului internațional repere esențiale în evoluția specialității, grație efoturilor și pasiunii unor personalități marcante, precum cea a profesorului C.I. Parhon. Acest trecut, care și-a adus contribuția marcantă la prestigiul României în planul medicinei și științei medicale, ne responsabilizează ca, la rândul nostru, să ducem pe mai departe contribuția în susținerea vizibilității acestei specialități pentru a a sigura un viitor care să onoreze și să inspire generațiile viitoare. Sunt conștientă de provocările pe care le întâmpinați, dar îmi exprim în același timp încrederea că endocrinologia are potențialul de a oferi repere de pionierat în medicină și în știința medicală. În calitate de consilier prezidențial am pledat continuu pentru sprijinirea potențialului profesioniștilor din domeniul sanitar, pentru promovarea inovației și pentru susținerea investiției în cercetarea științifică”, a subliniat conf. univ. dr. Diana Păun, care a făcut parte și din comitetul științific al evenimentului și a moderat una dintre sesiuni.

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, prof. uiv. dr. Alexandru Rafila, a felicitat organizatorii și participanții la Congres, rugând participanții să-l perceapă mai mult în calitate de coleg și mai puțin în cea de minstru, deși în discursul său a atins mai mult subiecte de politici publice de sănătate. Ministrul a subliniat că „astfel de manifestări de ținută ale profesioniștilor dau încredere în sistemul de Sănătate din România. Avem nevoie de buni profesioniști, de administratori responsabili și bine pregătiți profesional pe partea de administrarea sistemului medical – dacă me dorim viitor pentru România. Cu toții am avut mentori, personalități ale medicinei, dvs l-ați avut pe profesorul Parhon și pe mulți alții, între care profesorul Trache care de puin timp ne-a părăsit. Noi, la microbiologie, l-am avut pe profesorul Cantacuzino, pe profesorul Cajal, iar aceste nume cred că ar trebui să ne responsabilizeze, astfel încât să dăm o șansă medicinei românești, dar asta se poate doar dacă încurajăm tinerii, îi învățăm ceea ce știm, îi stimulăm și mai ales dacă le asigurăm un confort profesional. Poate că astfel de manifestări științifice ar trebui să aibă întotdeauna și o secțiune dedicată tinerilor, care să-și poată prezenta realizările și să-și spună și nevoile, ce vor să facă și cum vor să se dezvolte profesional, încât oamenii din România să beneficieze de servicii medicale de bună calitate”, a transmis prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, expprimându-și convongerea că acest Congres va fi unul „de bună calitate”.

 

Viorel Jinga

Rectorul UMF „Carol Davila, prof. univ. dr. Viorel Jinga, și-a exprimatbucuria și emoția revederii după lunga perioadă a distanțării sociale impusă de andemia de OVID-19” și a transmis participanților, atât salutul său personal cât și pe cel al întregii comunități academice a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, mulțumindu-le totodată pentru tot ceea ce fac pentru medicină în general și pentru endocrinologia românească în special.

Prof. Jinga a subliniat că evenimentul care marchează a 30-a ediție a Congresului Societății Române de Endocrinogologie „îmbină armonios trecutul cu prezentul și viitorul endocrinologiei, printr-un program științific ce se constituie într-un adevărat maraton al cercetării. Din nefericire, în ultimii ani, în Europa, dar și în România, incidența bolilor endocrine a cunoscut un trend ascendent, aflându-se sub presiunea unor factori de risc tot mai virulenți, care se pot descrie înr-o paletă extrem de largă, pornind de la alimentație, stres, până la factorul genetic. De aceea, consider că pentru diminuarea gradului acestor îmbolnăviri, la fel ca și în cazul altor specialități medicale, este esențială prevenția”. În acest sens, la nivelul UMF Carol Davila a fost demarată în urmă cu câțiva ani o amplă campanie de informare în rândul populației, iar în 2021, prin campania „Asumă-ți să fii sănătos” a fost dezvoltat, în parteneriat cu SRE și SRD, un program de screening pe Litoralul Mării Negre, care s-a dovedit unul de mare succes, astfel că va fi reluat și anul acesta, în perioada  14-21 august.

 

Daniel Coriu

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu și-a exprimat la rândul său plăcerea și onoarea de a se alfla alături de participanții și invitații la eveniment. A ținut să felicite SRE pentru promovarea celor mai noi informații în domeniul endocrinologiei. „Sunteți una dintre cele mai active societăți profesionale. Noi, Colegiul Medicilor din România, la nivelul Secretariatului General, am încheiat  un parteneriat cu toate societățile profesionale care reprezintă specialitățile medicale din România. Primul pas a fost deja realizat, s-au constituit Comisiile de specialitate, ale căror președinți sunt președinții societăților profesionale respective, încercând astfel să dăm reprezentativitate acestor comisii, iar structura comisiei este atribuția exclusivă a societății profesionale. În acest fel, reglementarea profesională se face împreună cu societățile profesionale. Avem de asemenea o bună colaborare cu OMS și dorim ca în structurile OMS să meargă reprezentanți dintre dvs. Poate cea mai importantă misiune a acestui parteneriat este realizarea ghidurilor și recomandărilor de practică medicală. În acest sens, trebuie făcută o schimbare majotră a Legea 95, a Sănătății – în acest moment, ghidurile sunt realizate de comisiile de la nivelul Ministerului Sănătății și publicate în Monitorul Oficial, dar suntem singura țară din lume în care se întâmplă acest lucru și aceasta trebuie să se schimbe”, a sublinniat profesorul Coriu, profitând de prezenșa la eveniment a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, și apreședintelui comisiei de Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel.

 

Adrian Streinu-Cercel

Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, singurul care a purtat mască la eveniment, considerând că atâta timp cât nu a fost declarată încheierea pandemiei, a subliniat că în curând, inteligența artificială va lua locul diagnosticului clinic, dar asta nu va suplini cercetarea în domeniu. A subliniat că în continuare SARS-CoV-2 lovesște încă din plin, deși noi vorbim mai mult de long-COVID dar știm prea puțin despre asta pentru că, din păcate, materialele informative despre aceste subiecte, se publică în contiuare în revistele internaționale de specialitate, pe „ochi frumoși”. „De aceea, dragi prieteni, vă spun că aveți în contiuare mult de muncit, de documentat, de cercetat, de aflat și de aplicat. Fără îndoială, inteligența artificială ne va ajuta, dar nu va fi suficient”, a concluzionat prof. dr. Streinu-Cercel.

Congresul Național Societății Române de Endocrinologie 2022, cu participare internațională, marchează cea de-a 30-a de ediție, iar după doi ani de pandemie în care manifestările științifice s-au desfășurat online, peste 600 de medici endocrinologi sau din specialități conexe, români și străini, s-au întâlnit anul acesta fizic. Timp de 4 zile, în perioada 19-22 iunie, la Hotel Crowne Plaza din București, programul științific pregătit de organizatori a venit în întâmpinarea nevoilor de informație științifică relevantă pentru practica clinică în domeniu.

 

Carmen Georgescu

Mesajul Academiei Române a fost transmis de academicianul Nicolae Zamfir, Preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Fizice a Academiei Române, care a făcut o sumară trecere în revistă a interacțiunii fizicii cu medicina, di care au rezultat aplicații de mare importanță pentru medicină, subliniind că fizica atomică și nucleară are o importantă aplicabilitate în medicină.

Despre istoria endocrinologiei a vorbit prof. dr. Ioana Zosim, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, președintele de onoare al SRE, iar despre viitorul acestei specialități medicale, prof. dr. Carmen Georgescu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, vicepreședinte SRE, cea care va prelua, de anul viitor, președinția Societății Române de Endocrinologie.

În cadrul evenimentului, Societatea Română de Endocrinologie le-a oferit personalităților invitate câte o „Diplomă de Onoare” aniversară, în semn de apreciere pentru activitatea profesională desfășurate pe altarul lui Hipocrate.

 

Lectori de prestigiu din țară și din străinîtate au abordat, pe parcursul sesiunilor științifice care au urmat, noutățile clinice în relație cu managementul afecțiunilor endocrine, prezentând cele mai recente cercetări științifice în domeniu. Teme de mare actualitate și de interes pentru clinicieni, precum „Actualizări în tumorile neuroendocrine – tratament și diagnostic”, „Modelarea bolii cronice în funcție de tulburările glicemice: puntea dintre diabetul de tip 2 și riscul cardiovascular”, „Confirmarera remisiunii bolii Graves după tratament cu antitiroidiene de sintează”, „Obezitatea: problemă majoră și prioritară”, „Forumul Român de Obezitate FORO – misiune și organizarea îngrijirii”, „Boala Cushing – ghidurile și practica clinică în noua decadă”, „Sindromul de fragilitate și sistemul endocrin la vârstnic”, „Noile ghiduri în hiperparatiroidismul primar”, „Managementul osteoporozei în 2022 – provocări și perspective” sau „Tiroida și sarcina”, au îmbinat armonios știința cu networking-ul științific, aducând plus valoare pentru practica zilnică în domeniul endocrinologiei.

 

Sursă foto: Cătălina Poiană/ Diana Păun – Facebook și capturi video eveniment

 

 


Adaugati un comentariu


 

*