A fost confirmat al cincilea caz de maimuței

21 iunie 2022 | 0 comentarii |

Pacientul este un bărbat în vârstă de 37 de ani, are o formă ușoară de boală și a fost izolat la domiciliu. 

 

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, la un pacient de 37 de ani, informează Ministerul Sănătății. Este al cincilea caz diagnosticat oână acum, iar infecția a fost confirmată marți, în urma investigațiilor de laborator.  Simptomele au apărut pe data de 18 iunie, iar  după confirmare, întrucât pacientul a prezenat o formă ușoară a bolii, a fost izolat la domiciliu, transmite Ministerul Sănătății.

Primul caz de variola maimuței din România a fost anunțat la 13 iunie, la un bărbat din București, în vârstă de 26 de ani. De atunci au mai fost confirmate încă 3 cazuri, la care se adaugă cel de astăzi.

Variola maimuţei nu se răspândeşte între persoane prin contact apropiat, prelungit. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat precauţie în alegerea partenerilor, pentru ca lucrurile să poată fi ţinute sub control. „Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Am dat o astfel de recomandare în mod evident fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secreţiilor, iar calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală. Evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute este, în mod evident, o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii”, a declarat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.

Referitor la anchetele epidemiologice în cazul celor confirmați, ministrul Sănătății a spus că, așa cum s-a văzut, în cazul primei ersoane s-a identificat şi „partenerul acelei persoane, care şi el era infectat. Pe măsură ce lucrurile astea progresează, se înmulţeşte numărul de cazuri, vă daţi seama că intrăm într-un soi de rutină şi în cazul acestei boli. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat când au fost primele cazuri de infecţie cu noul coronavirus. Ulterior, anchetele epidemiologice, investigarea a devenit ceva curent, de rutină şi probabil că aşa se va întâmpla şi în acest caz. Însă, repet, e sezonul estival, sunt multe evenimente în toată ţara, în Europa şi recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare pentru ca să putem să ţinem lucrurile sub control”, a mai spus ministrul Rafila.


Adaugati un comentariu


 

*