Medicii cer decontarea operatiilor pacientilor cu obezitate morbida

23 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Doua asociatii medicale importante din domeniu au adresat o scrisoare deschisa Ministerului Sanatatii si CNAS, in care expun argumentele pentru care si acest gen de interventii ar trebui sa fie compensate.

 

obezitateAsociatia Romana pentru Studiul Obezitatii si Federatia Romana de Dibet, Nutritie si Boli Metabolice au adresat o scrisoare deschisa ministrului Sanatatii si presedintelui CNAS, in care le solicita acestora sa gaseasca unele solutii pentru compensarea costurilor chirurgiei bariatrice in cazul pacientilor cu obezitate morbida. Semnatarii scrisorii isi argumenteaza aceasta solicitare pe baza faptului ca obezitatea si comorbiditatile acesteia au devenit deja un fenomen ca capata prorprtii ingrijoratoare si in Romania, iar cea mai eficienta solutie in cazul pacientilor cu obezitate morbida o constituie chirurgia bariatrica. Asa cum suntem convinsi ca stiti, obezitatea si comorbiditatile acesteia, in primul rand hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat tip 2, reprezinta una dintre cele mai grave provocari, daca nu cea mai grava, la adresa sanatatii populatiei in lume, dar si in tara noastra. Studiile epidemiologice populationale recent efectuate in tara noastra confirma faptul ca ne inscriem, din pacate, in aceleasi tendinte ingrijoratoare privind incidenta si prevalenta obezitatii observate si in celelalte tari europene. Desi cercetatorii si practicienii fac eforturi continue, atat pe plan mondial cat si in tara noastra, pentru gasirea solutiilor terapeutice optime, interventiile farmacologice au efecte modeste, iar optimizarea stilului de viata, desi cu o eficienta confirmata, are in continuare probleme majore de aderenta, mai ales in obezitatea morbida”, se arata in scrisoarea adresata autoritatilor din Sanatate.

 

operatieMedicii sustin ca au fost efectuate mai multe studii pe numerosi pacienti cu obezitate morbida, operati si apoi monitorizati pe parcursul a 10 ani sau chiar mai mult, concluziile fiind ca metoda chirurgiei bariatrice in cazul acestei categorii de pacienti este cea mai eficienta, atat in ceea ce priveste cresterea calitatii vietii cat, mai ales, cresterea sperantei de viata. Totodata, se reduc semnificativ si costurile pe care le-ar necesita ingrijirea acestor pacienti. In scrisoare se mai arata ca in Romania exista suficient de multi specialisti care s-au perfectionat in realizarea unor astfel de interventii, insa costurile prea mari datorare materialelor necesare operatiei, fac ca foarte putini pacienti sa isi poata permite o astfel de operatie, in conditiile in care, in prezent, aceste gen de interventie nu este decontat nici macar partial. „Avand in vedere cele de mai sus, va rugam sa gasiti solutii pentru compensarea acestor costuri, cel putin partial si cel putin pentru pacientii cu obezitate morbida. Am recurs la procedura scrisorii deschise avand in vedere faptul ca decizia d-voastra ar putea fi sustinuta si de societatea civila” se mai arata in incheierea scrisorii semnate de presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii, Gabriela Roman si de presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Ioan Andrei Veresiu.

 

obezitateObezitatea este o afectiune care rezulta din acumularea excesiva de grasime si devine morbida atunci cand afecteaza functionarea corecta a altor organe. De obicei duce la aparitia unor boli grave care pot duce chiar si la moarte. Obezitatea este catalogata ca fiind morbida atunci cand indicele de masa corporala depaseste 40. Ca regula generala, obezitatea morbida este atunci cand greutatea corpului este cu 100 de kilograme mai mult decat greutatea ideala.

Pe langa afectiunile fizice pe care le declanseaza, obezitatea morbida are efecte si asupra psihicului. Unele dintre cele mai dureroase efecte ale obezitatii sunt suferinta emotionala si excluderea din societate. Societatea ii pune intr-o lumina negativa pe cei care au probleme cu greutatea intrucat multe persoane nu inteleg cauzele si efectele obezitatii, iar ideile preconcepute duc la discriminarea persoanelor obeze care sunt excluse din cercul de prieteni, colegi de scoala sau serviciu. Persoanele obeze se simt respinse, au sentimente puternice de vinovatie si rusine si trec prin perioade acute de depresie. Cresterea in greutate, fara a controla acest proces poate duce la o faza finala de obezitate. In acest stadiu, niciun tratament nu mai poate da rezultate cea mai eficienta solutie fiind interventia chirurgicala.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*