Peste 200 de Centre comunitare integrate vor fi realizate prin PNRR

21 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că în condiţiile în care acum, „medicii de familie au responsabilitate doar pentru listele lor de pacienţi”, trebuie să existe centre integrate în care acesta să colaboreze cu asistentul medical, moașa și asistentul comunitar.

 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anuțat, luni, că peste 200 de centre comunitare integrate, unde medicii de familie, asistenţii medicali, moaşa, asistenţii comunitari ar trebui să lucreze pentru sănătatea comunităţii”, vor fi realizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Noi am pierdut această noţiune a medicinii comunitare, în momentul în care medicina de familie din România a fost schimbată ca şi concept şi un medic de familie nu are responsabilitate decât pentru lista lui de pacienţi”, a spus ministrul Sănătății, la o dezbatere privind „Sănătatea mamei și a copilului în mediul rural”, organizată astăzi de organizația „Salvaţi Copiii România”, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, la UMF „Carol Davila”.

Alexandru Rafila a subliniat că există „această nevoie pe care încercăm să o dezvoltăm şi să o readucem, nu ştiu dacă neapărat acolo unde a fost, dar să o aducem la o zonă funcţională, să dezvoltăm medicina comunitară”.

 

Participanții la eveniment au atras atenția că repartiția unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, în timp ce numărul de medici de familie scade constant în rural: 47% dintre localităţi nu au suficienţi medici de familie, iar 328 de comune nu au medic de familie. În plus, potrivit datelor INS pe 2021, rata mortalității infantile este mult peste cea din mediul urban – 6,5 față de 4,2 la mia de copii născuți vii –, iar cauzele majore sunt accesul îngreunat la servicii medicale și slaba dotare cu aparatură medicală a cabinetelor medicale.

„Peste o treime dintre gravide nu au fost la control ginecologic în timpul sarcinii în principal din cauza lipsei de acces la servicii medicale; jumătate dintre gravidele care au beneficiat de evaluare medicală menționează că analizele, ecografiile sau consultațiile nu au fost gratuite. Din totalul gravidelor participante la studiul Salvați Copiii, 18% sunt gravide cu vârsta între 13 și 17 ani”, este avertismentul transmis de „Salvaţi Copiii România”.

De asemenea, 70% dintre gravide au afirmat că nu au utilizat nicio metodă contraceptivă până în prezent iar 23% dintre mamele minore din Uniunea Europeană sunt din România, ţara noatră fiind pe primul loc în UE la naşterile fetelor sub 15 ani.

 

Menționând că prin PNRR se dotează 2.500 de cabinete de medicină de familie, ministrul sănătății a afirmat că „avem foarte, foarte multe ambulatorii de specialitate care sunt renovate şi dotate, însă uităm un lucru important şi încercăm şi aici să compensăm cât se poate, dar ăsta e un proces – partea de resurse umană calificată, pentru că transformarea unui medic din dispecer în investigator – sfătuitor, investigator – prescriptor şi cel care rezolvă până la urmă marea majoritate a unei probleme medicale este cea care poate să dea încredere şi în sistemul de sănătate şi să-l facă sustenabil”.

Ministrul a menționat și că şi-ar dori ca, de anul viitor, să demareze în şcoli proiectul de educaţie pentru sănătate măcar etapizat”, mai întâi la ciclul primar, apoi la cel gimnazial. „Știm că educaţia pentru sănătate va guverna viaţa mai bună a generaţiilor următoare, pentru că toate aceste consecinţe ale lipsei de informare şi educaţie înseamnă, de fapt, comportamente la risc, sarcini precoce, neurmărirea sarcinii, pentru că oamenii nu cunosc aceste lucruri”, a subliniat Alexandru Rafila.

 

Programul Salvați Copiii –Sănătatea mamei și a copilului în mediul rural a debutat în 2010. „Până în prezent, am ajuns cu sprijin medical și social la peste 90.000 de gravide, mame și copii din zone defavorizate din 20 de județe. Toate aceste lucruri sunt posibile și datorită implicării continue a colegilor care alcătuiesc echipele integrate de suport și care lucrează zi de zi pe teren pentru facilitarea accesului la servicii medicale și sociale.Zilele acestea ne reîntâlnim cu coordonatorii locali și asistenții medicali pentru a elabora strategia anului 2024 și pregătim teme noi pentru sesiunile de grup pe care le organizăm lunar în toate cele 46 de comunități în care ne derulăm activitatea”, a transmis Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. 

La evenimentul organizat în contextul Zilei Drepturilor Copilului au mai participat prof. univ. dr. Cătălina Poiană -președinte Colegiul Medicilor București, conf. dr. Mihai Craiu, sponsori, colaboratori, medici de familie, moașe, experții locali ai Salvați Copiii care lucrează cu mamele și copiii din medii defavorizate.

 

De Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, premierul Marcel Ciolacu s-a întîlnit, la Guvern, cu copiii fundației World Vision România susținută de UNICEF, care în cadrul unui eveniment special dedicat lor, au prezentat guvernanților „Strategia pentru Drepturile Copilului” și cu care a discutat despre viitorul educației, despre susținerea mamelor adolescente și importanța implicării copiilor în luarea deciziilor.

Alături de premierul Ciolacu au fost alături de copii  Natalia Intotero – ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ligia Deca – ministrul educației, precum și alți reprezentanți ai autorităților naționale și locale.

15 copii din Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România și din Consiliul Tinerilor și Copiilor din Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) au vorbit astăzi, au interpretat strategia pe înțelesul colegilor lor și, mai ales, i-au provocat pe decidenți să-și asume că vor face din această strategie o prioritate. Le-au pus întrebări și au obținut promisiuni”, au transmis reprezentanții copiilor.

 

Totodată, premierul a anunțat că astăzi „s-au semnat primele 22 din cele 150 de contracte de finanțare pentru realizarea centrelor de zi, destinate copiilor expuși riscului de a fi separați de familiile lor, dar și recuperării copiilor cu dizabilități sau consilierii și sprijinului pentru părinți și copii”.

Marcel Ciolacu a subliniat că „România nu poate crește, dacă toți copiii care se nasc aici nu au șanse egale de a-și dezvolta potențialul” și consideră că „prin investițiile demarate astăzi, ne asigurăm că, în special copiii proveniți din familii vulnerabile – indiferent de locul în care s-au născut, la țară sau la oraș, într-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic – au o șansă în plus, prin posibilitatea de a merge, după școală sau după grădiniță, într-un centru de zi, în care vor primi nu doar o masă caldă, ci și consiliere, orientare școlară și profesională din partea specialiștilor”.

 

Credit foto: Salvați Copiii Romania/ Marcel Ciolacu/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*