Primul Parc senzorial pentru copiii și adolescenții cu tulburări de spectru autist și de neurodezvoltare, inaugurat la Spitalul Obregia din București

21 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Investiția a fost realizată de ASSMB și UNICEF și a fost inaugurată în prezența reprezentanților unității medicale, ai Primăriei Municipiului București, ASSMB și UNICEF România.

 

În curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” din București a fost deschis marți, oficial, primul Parc senzorial pentru copiii și adolescenții cu tulburări de spectru autist (TSA) și alte tulburări de neurodezvoltare din România. Realizat într-un spațiu dedicat, noul parc va avea un dublu rol pentru pacienții instituției medicale – terapeutic și de socializare -, accesul fiind posibil atât din Str. Emil Racoviță cât și din Șoseaua Berceni.

Parcul senzorial este destinat copiilor şi adolescenţilor internaţi în secţiile de Psihiatrie pediatrică şi Neurologie pediatrică ale Spitalului Obregia și a fost dotat cu aparate menite să stimuleze copiii din punct de vedere olfactiv, vizual, auditiv (prin instrumente de percuţie), tactil (o alee care include diverse texturi şi pe care copiii vor putea să se plimbe desculţi) sau chinestezic (hamace şi leagăne speciale, pentru a dezvolta echilibrul). Aceste aparate vor putea fi folosite sub supravegherea personalului medical, a psihoterapeuţilor sau a părinţilor. În perioada următoare va fi amenajat aici şi un teren de baschet.

 

La conferința organizată cu prilejul inugurării oficiale a Parcului sensorial, conf. univ. dr. Florina Rad, medic şef Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului, a punctat utilitatea unui astfel de mijloc în terapia copiilor cu TSA și alte tulburări de neurodezvoltare.

 „Nu ne dorim ca un copil să rămână la pat, ci să fie activ pe perioada internării, să interacţioneze cu ceilalţi adolescenţi, să organizăm diverse grupuri de terapie, de socializare, de interacţiune socială între adolescenţi şi vor putea folosi acest loc. Copiii cu tulburări de spectru autist au un patern de integrare senzorială uşor diferenţiat faţă de al neuro-tipicilor. Ei pot să aibă fi o hiper-sensibilitate auditivă, olfactivă, vizuală, tactilă şi să reacţioneze exagerat la nişte stimuli care nouă ni se par banali, precum sunetul uscătorului de păr. Expunând copilul treptat la diverşi stimuli, reuşim să îl ajutăm să îl integreze, inclusiv ulterior, în mediul lui de viaţă natural. În alte cazuri poate să existe o hiposensibilitate şi copilul să nu reacţioneze la durere şi să se expună unor pericole semnificative, fără să conştientizeze acest pericol, a explicat conf. univ. dr. Florina Rad.

 

Oana Gabriela Sivache, directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București  (ASSMB) a declarat că „este un parc senzorial special conceput pentru a le oferi micuților pacienți o experiență de joacă și învățare prin care le stimulează simțurile și îi ajută să se dezvolte. Investiția este rezultatul unui parteneriat de succes între Primăria Capitalei, prin ASSMB și reprezentanța UNICEF în România”.

Sivache a menționat că „realizarea acestui proiect a fost un efort de echipă, mă bucur că am putut să îl realizăm în acest an, a fost foarte greu. După cum știți, ASSMB administrează 19 spitale și peste 600 cabinete de medicină școlară din Municipiul București și investim pe trei paliere – practic, investițiile ASSMB se bazează pe trei linii mari de acțiune – finanțare de la bugetul local, din fonduri europene nerambursabile și finanțări obținute prin parteneriate cu societatea civilă, instituții reputate cum avem și cazul de astăzi cu UNICEF.

 

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a ținut să precizeze că acest parc senzorial este „un proiect în premieră pentru România”, iar „investiția este rezultatul unui parteneriat între Primăria Capitalei, prin ASSMB şi reprezentanţa UNICEF în România, organizație cu care colaborăm de un an și jumătate, de când am lansat un parteneriat pentru un oraș prietenos cu copiii. Această inițiativă arată că, și cu resurse puține, putem face lucruri bune și importante pentru sănătatea copiilor. Este un parc senzorial în exterior, destinat copiilor care sunt internați aici, în spital, cu diferite deficiențe, un loc unde pot să învețe, să socializeze, să se joace, să se simtă tratați așa cum trebuie. Sunt bucuros că instituții ale municipalității colaborează, că am ajuns la o normalitate instituțională, le mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în proiect și sunt convins că o să continuăm în felul ăsta, a afirmat Nicușor Dan.

La conferința de presă prilejuită de acest eveniment au mai participat Anna Riatti – reprezentanta UNICEF în România, Vlad Voiculescu – președinte USR București și Aris Bănuțoiu -președinte interimar al Consiliul Municipal al Elevilor București.

 

Foto: ASSMB

 


Adaugati un comentariu


 

*