Rezidențiat 2023: Ministrul Rafila scade din nou pragul de admitere

21 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Pentru a nu rămâne neocupate peste 600 din locurile și posturile scoase la concurs, ministrul Sănătății a renunțat la ideea de a avea medici mai bine pregătiți și a revenit la pragul de admitere în rezidențiat de 60%.

 

Aproape 3.700 de medici au obținut punctaj de promovare la concursul de intrare în Rezidențiat din acest an, dar sunt peste 4.300 de locuri disponibile. La numai două zile după organizarea concursului de intrare în Rezidențiat, ministerele Sănătăţii şi Educaţiei au aprobat marţi, un ordin comun, prin care s-a decis scăderea pragului minim de promovare de la 65% la 60% din punctajul maxim realizat, pentru a permite specializarea unui număr mai mare de tineri medici. Măsura a avut în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi şi locuri în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgenţă, ATI, în contextul în care peste 600 de locuri sau posturi ar fi rămas neocupate, dacă nu s-ar fi redus pragul de admitere, transmite Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat.

„Punctajul maxim realizat la sesiunea de Rezidenţiat din domeniul medicină a fost de 936 puncte, iar punctajul minim de promovare, conform baremului iniţial de 65%, este de 608 puncte. În această situaţie, ar fi putut alege un loc sau un post în specialitate maxim 3.696 candidaţi din cele 4.327 locuri disponibile”, precizează MS,  într-un comunicat remis presei.

 

 

36 de buzoieni, la examenul de rezidențiat din acest an

 

În urma modificării prgului de admitere, pentru domeniul Medicină, unde au fost 4.327 de locuri și posturi scoase la concurs, pe care au concurat 5.733 de candidați, cel mai mare punctaj a fost 936, iar ultimul admis a fost notat cu 570 de puncte.

Pentru domeniul Medicină dentară (551 locuri și 2.331 candidați), primul admis a avut 935 de puncte, iar ultimul de pe listă a fost notat cu 761 puncte.

La Farmacie, unde a fost și cea mai mare concurență (409 locuri și 2.300 candidați), cel mai mare punctaj a fost 912, iar cel mai mic, 685.

La concursul de admitere în rezidențiat de anul acesta s-au prezentat și 36 de buzoieni care își doresc să urmeze o specializare în domeniul absolvit.  22 dintre aceștia au concurat și au fost admiși la Medicină, 10 la Stomatologie (s-au înscris 11 dar unul nu s-a prezentat la concurs), iar alți 4 la Farmacie.

 

Tinerii medici, nemulțumiți de gradul de dificultate al concursului

 

În octombrie, când a fost aprobată metodologia de concurs, ministrul Alexandru Rafila afirma că este necesară creșterea pragului de admitere la Rezidențiat de la 60 la 65%, pentru „ridicarea nivelului de selecție a candidaților”. Acum s-a răzgândit și a scăzut din nou pragul de admitere la 60%, motivând că „pregătirea din timp a unui număr suficient de specialişti reprezintă o prioritate a politicii de resurse umane a Ministerului Sănătăţii”, iar „tinerii medici trebuie să aibă după absolvire un loc de muncă asigurat, iar pacienţii din România să beneficieze de îngrijire din partea generaţiilor viitoare de specialişti”.

Duminică, 19 noiembrie, la conferința de presă organizată la Romexpo, unde s-a desfășurat concursul organizat de UMF „Carol Davila” în centrul universitar București, ministrul Sănătății amintea că anul acesta a venit cu schimbări în ceea ce privește pragul de admitere, dar și în „oferta de pregătire din partea Universităţilor”.

Pe de altă parte, tinerii medici spun că nu numai că a crescut pragul de admitere, dar, de la an la an, grilele sunt tot mai grele ca nivel de dificultate, cărțile de pe care trebuie să învețe sunt învechite și traduse cu greșeli, iar locurile pe specialitățile dorite tot mai puține, așa că nici nu mai contează dacă pragul e 60 sau 65%.

La concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie, care a avut loc duminică, în şase centre universitare, s-au înscris 10.194 de candidaţi.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*