REZIDENȚIAT 2023: În medicina de urgență și specialitățile chirurgicale sunt cele mai multe locuri și posturi neocupate

Ministrul Sănătății și-a exprimat speranța ca rezidenții care promovează examenul de admitere în rezidențiat „să nu o facă doar temporar, ci să-şi termine pregătirea şi să profeseze în specialitatea pe care și-au ales-o”.

 

Aproape 1000 de absolvenți ai facultăților de medicină care nu au promovat sau nu s-au prezentat examenul de rezidențiat din noiembrie 2022, s-au înscris la examenul organizat de ministerul Sănătății duminică, 14 mai 2023, iar 4% dintre ei nu s-au prezentat nici la la această sesiune extraordinară. Majoritatea celor 628 de locuri și 2 posturi la Târgu Mureș rămase neocupate sunt în specialităţile chirurgicale şi medicina de urgenţă, a afirmat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Avem circa 1,5 candidaţi pentru fiecare dintre aceste locuri şi posturi. Majoritatea celor rămase neocupate sunt în specialităţile chirurgicale: 99 la domeniul chirurgie, peste 40 la ortopedie. Un lucru care ne preocupă şi sperăm să schimbăm această situaţie este legat de medicina de urgenţă. Nu mai puţin de 95 de posturi la medicină de urgenţă nu au fost ocupate. E clar că este ceva legat de atractivitatea acestei specialităţi şi de dificultate, pentru că este o specialitate dificilă. Ne propunem ca, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei, universităţile să-şi câştige locul bine meritat în pregătirea acestor medici de medicină de urgenţă şi medicina de urgenţă să se desfăşoare la fel ca toate celelalte specialităţi medicale în cadrul universităţilor şi, respectiv, Facultăţilor de Medicină şi de Farmacie”, a afirmat ministrul Rafila, în cadrul conferinței de presă organizată la UMF „Carol Davila” din Bucureşti, în contextul organizării sesiunii extraordinare a examenului de intrare în rezidențiat.

 

Ministrul Sănătății a mai spus că pentru specialitatea medicină de familie, unde sunt puţin peste 40 de posturi rămase libere, prin noul contract-cadru, care se va lansa în curând, se vor îmbunătăţi veniturile şi atractivitatea profesională.

În perioada următoare vom încerca să pilotăm şi anumite proiecte de regândire a modului de desfăşurare a activităţii şi de salarizare în domeniul medicinii de familie. Medicina de familie nu e doar poarta de intrare în sistem, trebuie să fie specialitatea care rezolvă majoritatea problemelor de sănătate ale oamenilor din această ţară”, a precizat Alexandru Rafila, subliniind că este deosebit de importantă „stabilizarea oamenilor pe post şi încrederea că îşi pot desfăşura activitatea profesională într-un mediu favorabil din punct de vedere profesional şi cu un confort material corespunzător”.

Ministrul Sănătății și-a exprimat speranța ca cei care vor ocupa locurile și posturile pentru care au candidat „să nu o facă doar temporar, ci să-şi termine pregătirea şi să profeseze în specialitatea pe care și-au ales-o”.

 

Secretarul de stat Adriana Pistol, coordonatorul Comisiei tehnice de admitere în rezidențiat, a precizat că „dintre cei 962 de candidați înscriși la această sesiune de rezidențiat, 734 au susținut și examenul din noiembrie anul trecut și nu l-a promovat, dar sperăm că de această dată vor avea notă de promovare, astfel încât să ocupăm toate locurile și posturile vacante, pentru specialitățile în care sunt disponibile în această sesiune de rezidențiat”.

Mulți dintre candidați spun că nu au unde să se angajeze și vor să-și schimbe specialitatea. „Marea majoritate a candidaților fac parte din promoții anterioare anului 2022. Dintre absolvenții de anul trecut avem doar 238 de candidați. Ne așteptăm ca și aceștia să reușească, în final, să-și aleagă specialitatea mult-dorită”, a confirmat Adriana Pistol și le-a urat succes tuturor candidaților.

Ministrul Sănătăţii spune că trebuie făcut un inventar al nevoilor din spitale şi găsită o soluţie şi pentru a avea un procent mai mare de posturi asigurate direct prin rezidenţiat. „Mi se pare o nedreptate şi nu pot să o accept, mi se pare o iraţionalitate să avem peste o mie de medici care au devenit specialişti şi ei să nu aibă unde sa lucreze. O să fac din nou apel la spitale să solicite posturile de medici, de asistenţi medicali de care au nevoie şi să le scoată la concurs. În 48 de ore după solicitare, voi cere în guvern, prin memorandum, deblocarea acelor posturi”, a promis Alexandru Rafila.

 

Pentru o mai bună orientare profesională încă din timpul facultății, rectorul UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a anunțat că, din această toamnă, pentru fiecare disciplină s-ar putea înființa „un cerc ştiinţific pentru o orientare profesională mai bună a studenţilor, astfel încât atunci când ajung să aleagă specialitatea, după ce au dat examenul de rezidenţiat, să fie mult mai bine orientaţi”.

Pentru examenul din noiembrie anul acesta, nu mai este suficient timp pentru a se face această schimbare, pentru că în câteva săptămâni va apăraea metodologia, dar recorul UMFCD consideră că „prin modificări legislative, intenționăm să revenim la examenul sau concursul pe două tipuri de specialităţi: chirurgicale şi boli interne, astfel încât să putem ocupa aceste locuri la chirurgie. Din păcate, în ghilimele spun acest lucru, majoritatea absolvenţilor noştri sunt de sex feminin. Deci, mai puţin pentru partea de chirurgie, întrucât, ştiţi foarte bine, că absolvenţii de sex feminin se mai gândesc și că o să aibă o familie, copii şi alte elemente care le orientează spre specialităţi poate mai comode”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, care a menționat că, dacă se va aproba această diferenţiere la admitere, se va face și cu bibliografii diferite.

 

La rândul său, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector UMF „Carol Davila”, a apreciat ca bine venită organizarea acestei sesiuni extraordinare a concursului de admitere în rezidențiat, exprimându-şi speranţa ca toate cele 628 de locuri şi posturi scoase la concurs să fie ocupate.

O serie de specialităţi, la nivel naţional, în unele zone, sunt deficitare şi sperăm ca, prin acest concurs de rezidenţiat, să se ocupe şi în felul acesta să putem să contribuim încă o dată la întărirea resursei   umane din sănătate, ceea ce considerăm că este o prioritate. Până în acest moment şi sperăm ca şi până la sfârşitul concursului, lucrurile au decurs conform metodologiei, fără incidente şi sperăm ca, în cursul zilei de astăzi, să putem să anunţăm un final de rezidenţiat pe măsura aşteptărilor”, a afirmat Cătălina Poiană.

962 de candidaţi s-au înscris la sesiunea extraordinară a concursului de intrare în rezidenţiat, organizată duminică, pe cele 628 de locuri şi posturi rămase neocupate în sesiunea din toamna anului 2022.

 


Adaugati un comentariu


 

*