REZIDENȚIAT 2023: Crește pragul de admitere la 65 la sută

9 octombrie 2023 | 0 comentarii |

Ministerul a stabilit creșterea pragului de promovare de la 60% la 65% prin noua metodologie a concursului, aprobată printr-un ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, publicat în Monitorul Oficial. 

 

Se apropie examenul de intrare în rezidențiat, iar Ministerul Sănătății a decis că, începând cu anul acesta, candidații trebuie să obțină cel puțin 65% din punctajul maxim pentru a fi declarați admiși, față de 60% cât a fost până acum. Ministerul Sănătății a intenționat încă de anul trecut să majoreze pragul de promovare la concursul de intrare în rezidențiat, însă a renunțat după o consultare cu studenții la medicină din anii terminali și cu absolvenții care urmau să susțină examenul.

Primele ordine de ministru pentru concursul de intrare în rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, care va fi organizat anul acesta în data de 19 noiembrie, în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, au fost deja aprobate. Luni, a devenit oficială și metodologia de concurs, care prevede creșterea pragului de promovabilitate la 65% din punctajul maxim, față de la 60% cât a fost în anii precedenți.

 

Ministerului Sănătății transmite că măsura de creștere a pragului de promovare a fost luată după două serii de videoconferințe avute în 7 și 18 septembrie, cu rectorii universităților de medicină și farmacie din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

În urma acestor întâlniri s-a stabilit ca alegerea unui loc sau post să fie condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. În acest sens, cele 6 universități de medicină și farmacie și-au exprimat acordul scris”, se arată în publicația de concurs.

Chiar dacă pragul de promovare a crescut de la 60% la 65%, metodologia de concurs din acest an este similară cu cea din 2022. Valoarea taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie este de 500 de lei, ca și în anii trecuți, iar înscrierile pentru concurs se fac prin direcţiile de sănătate publică sau prin ministerele cu reţea sanitară proprie.

 

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, printr-o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

Tematicile concursului de rezidențiat și bibliografia aferentă sunt diferite pe domenii. Acestea sunt avizate de către Colegiul Medicilor din România, de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România, respectiv de către Colegiul Farmaciștilor din România, sunt aprobate de către ministrul sănătății și pot fi accesate pe pagina de internet rezidentiat.ms.ro și pe paginile de internet ale universităților de medicină și farmacie din România. (…) Sunt admiși la concurs numai candidații care sunt apți din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic) pentru exercitarea activității în domeniul pentru care candidează, conform certificatului medical aflat la dosarul de înscriere”, se menționează în publicația de concurs.

Candidați medici specialiști, care doresc să se formeze în a doua specialitate o pot face numai în regim cu taxă. Taxa anuală pentru pregătirea într-o nouă specialitate, obținută prin concurs de rezidențiat, este aceeași cu cea prevăzută pentru a doua specialitate fără concurs de rezidențiat.

Listele cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii, se vor afișa pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 2 noiembrie 2023.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, în promoția 2023 au fost 3.674 de absolvenți la medicină, 1.183 la medicină dentară și 893 la farmacie, iar „majorarea propusă are ca scop ridicarea nivelului de selecție a candidaților, mai ales în contextul în care cifrele de școlarizare pentru domeniul medicină dentară, respectiv domeniul farmacie vor fi în corelație cu capacitatea de pregătire disponibilă comunicată de instituţiile de învăţământ superior cu profil medical acreditate, precum și Hotărârea Guvernului nr.403/4 mai 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I la data de 5 mai 2023, prin care pentru anul universitar 2023-2024 cifra de școlarizare prin rezidențiat a fost stabilită la 5.400 locuri și posturi”.

În 2022, 10.330 de candidați s-au înscris la examenul de rezidențiat, pe 4.734 de locuri și posturi scoase la concurs (cu aproximativ 2000 mai puțini decât în 2021), dar 628 de locuri și posturi din domeniul medicină au rămas neocupate, astfel că a fost organizată o sesiune extraordinară a concursului, pe 14 mai 2023, în urma căreia au rămas în continuare 11 locuri neocupate.

 


Adaugati un comentariu


 

*