REZIDENTIAT 2023: Au fost alese 627 dintre cele 638 de locuri disponibile

Ministerul Sănătății a anunțat că s-a finalizat repartiția tinerilor medici care au candidat la sesiunea extraordinară a concursului de rezidenţiat, iar peste 600 dintre ei au ales locuri şi o singură poziţie a rămas neocupată.

 

Marți, 23 mai, candidaţii care au obținut între 807 şi 484 de puncte în sesiunea extraordinară a concursului de intrare în Rezidenţiat, organizată pe 14 mai, au fost repartizați în unitățile medicale în care se vor pregăti în specialitatea aleasă. 627 candidaţi au ales locuri şi posturi, un singur loc rămânând neocupat la specialitatea chirurgie orală şi maxilo-facială, care poate fi aleasă numai de cei care au două diplome de licenţă, în medicină şi în medicină dentară / stomatologie.

Ultimul candidat care a ales un loc a avut punctajul de 529, faţă de 565, punctajul minim în sesiunea ordinară din toamnă. Poziţiile au fost alese în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute de candidaţi, în limita locurilor şi posturilor disponibile rămase neocupate în sesiunea din toamnă”, informează Ministerul Sănătății.

863 de candidați au obținut punctaj de promovare, așa că peste 235 dintre ei, deși au obținut punctaj de admitere, nu vor obține repartiție și cer suplimentarea locurilor.

 

863 de candidați au obținut punctaj de promovare, așa că 235 dintre ei nu au obținut și un loc în spitale, așa că i-au cerut ministrului Sănătății să suplimenteze numărul de locuri, având în vedere că sistemul public de sănătate are un deficit de 6.000 de medici la ora actuală, iar mulți dintre specialiștii aflați în activitate sunt în prag de pensie.

Ei spun că sunt conștienți că numărul de locuri era limitat, dar atrag atenția că „legislaţia în vigoare spune că trebuie să aibă toţi promovaţii acest loc, cei care au luat punctajul de minimum 60% din cea mai mare notă” și susțin că îşi doresc să profeseze în ţară, dar dacă nu vor fi integrați în sistem, sunt nevoiți să ajute alte sisteme de sănătate.

Ministerul Sănătății a transmis însă că „împreună cu universităţile de medicină şi farmacie, organizarea acestei sesiuni extraordinare suplimentare tocmai pentru a veni în sprijinul tinerilor medici şi pentru ocuparea locurilor în specialităţi deficitare (chirurgie generală, medicina de urgenţă, medicina de familie, neonatologie etc.)” și a reamintit că „o bună pregătire a tinerilor medici admişi în rezidenţiat e esenţială pentru asigurarea în viitor a asistenţei medicale de calitate, iar acesta e scopul procesului de selecţie prin concurs”, menționând că alocarea de locuri la rezidenţiat a ţinut cont de posibilităţile de pregătire în specialitate a universităţilor şi facultăţilor de medicină.

 


Adaugati un comentariu


 

*