REZIDENTIAT 2023: Repartiția candidaților admiși în sesiunea extraordinară, pe 23 mai
Candidații care au obținut între 807 și 484 de puncte își vor putea alege specialitatea în care se vor pregăti, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, dar peste 200 dintre cei care au obținut punctaj de admitere nu vor avea loc în spitale, numărul acestora fiind limitat la 628.
Marți, 23 mai, candidaţii care au obținut între 807 şi 484 de puncte în sesiunea extraordinară a concursului de intrare în Rezidenţiat, organizată pe 14 mai, se vor prezenta, începând cu ora 11.00, la Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila”, în Sala de sport, unde vor primi repartizarea în unitățile medicale în care se vor pregăti și își vor putea alege specialitatea dorită în ordinea descrescătoare a punctajelor, în limita celor 628 de locuri şi posturi rămase neocupate în sesiunea noiembrie 2022 și scoase la concurs, informează Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății menționează într-un comunicat remis presei că doar „candidaţii care au obţinut între 807 şi 484 de puncte în sesiunea extraordinară a concursului de Rezidenţiat vor putea alege, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în limita celor 628 locuri şi posturi scoase la concurs”.
De menționat că 863 de candidați au obținut punctaj de promovare, așa că peste 235 dintre ei, deși au obținut punctaj de admitere, nu vor obține repartiție și cer suplimentarea locurilor.
Tinerii medici care au obținut punctaj de admitere dar nu vor avea locuri în spitale îi reproșează ministrului Sănătății că, în ciuda crizei de medici cu care se confruntă România și a faptului că au promovat exmenul, riscă să rămână șomeri, să își găsească alt loc de muncă, să fie nevoiți să pleace în străinătate sau să stea acasă și să se pregătească pentru sesiunea din noiembrie, la care vor concura și absolvenții de anul acesta.
Ei spun că sunt conștienți că numărul de locuri era limitat, dar în același timp atrag atenția că „legislaţia în vigoare spune că trebuie să aibă toţi promovaţii acest loc, cei care au luat punctajul de minimum 60% din cea mai mare notă. Au promovat foarte mulţi oameni care îşi doresc să profeseze în ţară, dar dacă nu vor fi integrați în sistem, sunt nevoiți să plece și profeseze în alte sisteme de sănătate, care îi roagă să ofere servicii medicale și nici nu le cere să susțină vreun examen pentru intrarea în pregătirea specialității pentru care optează, examenul fiind susținut abia la finalul acestei pregătiri, așa cum se întâmplă la noi când absolvenții rezidențiatului trebuie să promoveze examenul de specialist, pentru a avea drepturi depline în profesie.
În funcţie de opţiunile candidaţilor, marţi se va cunoaşte gradul de ocupare a celor 628 de locuri şi posturi rămase neocupate în sesiunea din noiembrie 2022 a Concursului de admitere în Rezidenţiat, menționează MS.
Deși atunci când au ieșit din examen, mulți dintre candidați au spus că „a fost mai ușor” decât în sesiunea din noiembrie 2022, se pare că s-au supraevaluat, deși sistemul grilă permite calculul punctajului fără echivoc, pentru că rezultatele finale după sesiunea extraordinară din 14 mai arată că punctajul maxim a fost mai mic cu 139, iar „punctajul minim acceptat pentru alegerea postului a fost de 484, mult inferior punctajului minim din sesiunea din toamnă, respectiv 565 de puncte”, subliniază MS.
În acest context, Ministerul Sănătății atrage atenția că „buna pregătire a tinerilor medici admişi în Rezidenţiat e esenţială pentru asigurarea în viitor a asistenţei medicale de calitate. Numărul posturilor scoase la concurs a fost direct corelat cu posibilităţile de pregătire a universităţilor de Medicină şi Farmacie”.
Lista cu punctajele obținute poate fi consultată AICI