UE intensifică lupta împotriva antimicrobienelor

19 mai 2023 | 0 comentarii |

Reducerea cu 20 la sută a antibioticelor la om, până în 2030, reducerea infecțiilor intraspitalicești și reducerea antimicrobienelor în zootehnie ar putea preveni apariția unor epidemii viitoare.

 

Rezistența la antimicrobiene (RAM) cauzează peste 35 000 de decese în fiecare an în UE/SEE, avertizează Comisia Europeană, care la 26 aprilie 2023 a adoptat o propunere de recomandare a Consiliului privind intensificarea acțiunilor UE de combatere a rezistenței la antimicrobiene.

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat rezistența la antimicrobiene drept una din principalele 10 amenințări la adresa sănătății publice cu care se confruntă umanitatea. În iulie 2022, Comisia Europeană, împreună cu statele membre, a identificat RAM ca fiind una din cele trei amenințări prioritare la adresa sănătății, provocând anual de 1,27 milioane de decese la nivel global, cu tendințe de creștere semnificativă în ceea ce privește numărul de infecții și decese imputabile aproape tuturor combinațiilor de rezistență la antibiotice-bacterii, în special în cadrul unităților medicale. Aproximativ 70% din cazurile de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice au fost asociate asistenței medicale. Creșterea în continuare a rezistenței ar duce la aproximativ 10 milioane de decese la nivel mondial în fiecare an, la o reducere de 2% până la 3,5% a produsului intern brut mondial și ar costa economia mondială până la 100 de mii de miliarde USD până în 2050.

 

Anunțată odată cu revizuirea legislației farmaceutice, la 26 aprilie, de către Comisie, recomandarea contribuie la combaterea rezistenței antimicrobiene în domeniile sănătății umane, animale și de mediu, urmând abordarea „O singură sănătate” și se concentrează pe prevenirea și controlul infecțiilor, pe supraveghere și monitorizare, pe inovare și disponibilitatea unor antimicrobiene eficiente, pe utilizarea prudentă și pe cooperarea între statele membre UE și la nivel mondial.

Principalel obiectivele UE privind reducerea rezistenței la antimicrobiene, elaborate împreună cu Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), stabilite pentru 2030, sunt: reducerea cu 20% a consumului total de antibiotice la om; cel puțin 65% din consumul total de antibiotice la om ar trebui să fie eficient (utilizarea antibioticului potrivit); reducerea infecțiilor cu trei bacterii cheie rezistente la antibiotice, care se va aplica în principal în spitale, prin care UE va ajuta statele să abordeze RAM ținând cont de specificitățile naționale și vor permite o mai bună monitorizare a infecțiilor și a consumului de antibiotice în anii următori, permițând ajustarea elaborării politicilor de combatere a rezistenței la antimicrobiene, pentru a maximiza sinergiile și a obține un răspuns eficace împotriva RAM la nivelul UE. 

 

Context

Antimicrobienele sunt medicamente esențiale, dar de-a lungul anilor, utilizarea excesivă și abuzivă a acestora, atât în domeniul uman cât și veterinar a dus la creșterea rezistenței antimicrobiene, ducând la pierderea eficacității acestora, făcând din ce în ce mai dificilă tratarea infecțiilor. Prin urmare, Comisia a inclus în pachetul farmaceutic din aprilie o propunere de recomandare a Consiliului care conține măsuri complementare. Revizuirea legislației farmaceutice a UE vizează, de asemenea, să stimuleze dezvoltarea de noi antimicrobiene inovatoare, precum și să asigure utilizarea prudentă a acestora și să reducă impactul lor asupra mediului.

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la RAM, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a instituit Ziua europeană de sensibilizare cu privire la antibiotice (EAAD), care urmărește să pună la dispoziție o platformă și sprijin pentru campaniile naționale privind o utilizare prudentă a antibioticelor. Această zi are loc în fiecare an în luna noiembrie, în timpul Săptămânii mondiale de sensibilizare cu privire la antimicrobiene.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*