Ziua Internațională a Medicului de Familie. Respect și recunoștință!

19 mai 2023 | 0 comentarii |

Alături de sănătate și urări de „La mulți ani!”, medicii de familie spun că de ziua lor își doresc foarte mult ca Medicina de familie să fie debirocratizată, iar medicul de familie să nu fie perceput doar ca un „dispecer” al sistemului de sănătate.

 

Dr Dina Mergeani

În fiecare an, la data de 19 mai, este celebrată Ziua Internațională a medicilor de familie, stabilită la această dată de către Organizația Mondială a Medicilor de Familie (WONCA World). Pentru a marca această zi, Societatea Națională de Medicina Familiei/ Medicină Generală (SNMF), în parteneriat cu Filiala Iași a SNMF, organizează, la Iași, în perioada 18-21 mai, Conferința Națională „Ziua Medicului de Familie 2023”, sub sloganul „Împreună pentru viitorul Medicinei de Familie”.

Dorim ca medicii de familie, care sunt interfața sistemului medical cu pacientul, să fie permanent ancorați la ultimele noutăți și să aibă la îndemână instrumente de informare și formare profesionale de cea mai înaltă calitate”, a transmis președintele SNMF, dr. Dina Mergeani, care le-a urat „La mulți ani profesioniștilor din linia întâi a sistemului medical” și le-a transmis că „astăzi, de ziua medicului de familie, ne asumăm acest statut mândrie, pentru că această profesie este deopotrivă un privilegiu și o mare responsabilitate”, subliniind în același timp că este timpul ca medicul de familie să fie respectat atât de autorități cât și de societate, iar munca lui să fie apreciată la adevărata sa valoare.

 

Dr Anca Deleanu

Manifestarea are atât caracter omagial cât și o valoroasă componentă științifică, în care sunt incluse cursuri pre-conferință, sesiuni științifice interdisciplinare, sesiuni ale Grupurilor de Lucru ale SNMF, prezentări de caz, sesiuni de întrebări și răspunsuri, comunicări orale și simpozioane de firmă.

Dr. Anca Deleanu, președinte SNMF Iași, a subliniat că evenimentul se dorește a fi un popas tihnit între știință, viață universitară, istorie, artă și poezie, învăluit în mireasma teilor de pe dealul Copoului” și că împreună cu decidenți, cu lectori speciali din țară și internaționali, vor dezbate subiecte interesante legate de profesie, dar și „problemele legate de viitorul medicinei de familie din România”, prin „schimbarea mediului neprietenos în care  lucrăm, printre legi greoaie, protocoale care ne reglementează activitatea, decidenți care încearcă să schimbe ceva fără să înțeleagă nevoile noastre, nevoile pacienților. Nu trebuie să uităm că noi, medicii de familie, suntem specialiștii în care  pacienții au cea mai mare încredere și acest lucru ne obligă să ne perfecționăm și să asigurăm un act medical de înaltă calitate”.

 

În contextul Zilei Internaționale a Medicului de Familie, Colegiul Medicilor din România a adresat „un mesaj de mulțumire” medicilor de familie și le-a urat „La mulți ani!” „Medicii de familie sunt în prima linie a îngrijirii medicale și joacă un rol esențial în asistența medicală a populației. Sunt primul punct de contact pentru pacienți și familiile lor și sunt implicați în toate aspectele sănătății, de la prevenire la tratament și gestionarea bolilor cronice. Profesia noastră ne cere să fim mereu pregătiți să înțelegem nevoile individuale ale pacienților noștri, să ne implicăm într-o comunicare eficientă și să fim deschiși la schimbare și inovație. Este o responsabilitate mare, dar și o oportunitate extraordinară de a face o diferență semnificativă în viețile oamenilor. Astăzi, să ne aducem aminte de eforturile medicilor de familie și să le onorăm contribuțiile aduse sănătății publice. Să ne susținem și să ne inspirăm unii pe alții pentru a ne îmbunătăți constant abilitățile și cunoștințele noastre, astfel încât să putem oferi pacienților noștri cea mai bună îngrijire posibilă. Mulțumim tuturor colegilor noștri pentru devotamentul și munca lor. Suntem o echipă puternică și vom continua să lucrăm împreună pentru a promova sănătatea și a îmbunătăți viețile pacienților noștri”, este mesajul conducerii CMR.

 

Colegiul Medicilor din Municipiul București (CMMB) a subliniat că Ziua Internațională a Medicului de Familie este un bun prilej pentru a le ura acestor profesioniști „La mulți ani!” dar și pentru sublinia încă o dată importanța medicinei primare și a prevenției, medicul de familie fiind „esențial pentru sistemul de sănătate”.

Încă din anii de studenție la medicină trebuie cultivată importanța și perspectiva asupra specialității de medicină de familie. Medicina de familie nu trebuie percepută doar ca o specialitate încărcată birocratic, în care medicul de familie este, de multe ori, doar un «dispecer» al sistemului de sănătate. Medicul de familie este un pilon important al domeniului sănătății, iar buna funcționare a acestui sistem depinde de rolul și de modul în care responsabilizăm, legiferăm, întărim și remunerăm corect medicina de familie. Îmbunătățirea perspectivei medicinei de familie este deosebit de importantă pentru un sistem de sănătate sustenabil și de calitate. Este necesară o mai mare recunoaștere a importanței medicilor de familie în cadrul sistemului de sănătate, ce trebuie realizată prin politici publice, precum și o alocare corespunzătoare a resurselor, dar și implementarea unor soluții astfel încât să avem, uniformizat, pentru toate familiile din țară, medici de familie, consideră prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinte CMMB și prorector UMF „Carol Davila”, care susține că este nevoie de un mai mare interes pentru ocuparea locurilor la rezidențiat în medicina de familie.

 

Sandra Alexiu

Medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a arărat că „astăzi, în România, 93,57% aveți posibilitatea ca medicul vostru de familie să aibă cel puțin câteva fire de păr albe, pentru că acesta este procentul de medici de familie peste 40 de ani. Un tânăr absolvent de liceu care a avut șansa, după cel puțin doi ani de învățat pe brânci să intre din prima la facultate, va munci alți șase ani să învețe pe rupte. Apoi, dacă reușește să ia examenul de rezidențiat și alege medicina familiei, sfidând toate regulile economiei de piață, ajunge să poată deschide un cabinet de medicina familiei cel mai devreme la 28 de ani”, arată dr. Alexiu.

Aceasta subliniază că dintre cei 14.300 de medici generaliști/ de familie din România, doar 18 au sub 30 de ani (0,13%) și doar 6,3%, sub 40 de ani, iar „41,5% dintre noi sunt peste 60 de ani este cu adevărat o alertă de cod roșu”, este semnalul de alarmă tras de președintele AMFB.

Cât despre Ziua Internațională a Medicului de Familie, dr. Sandra Alexiu spune că „rămâne o sărbătoare în sufletul meu și în inima breslei mele, greu încercate de ignoranța a generații întregi de politicieni și ajutate de mult prea puțini”.

Noi le mulțumim cu respect, medicilor care chiar fac parte din familiile noastre și ne îngrijesc sănătatea din prima zi și până în ultima clipă a vieții și le spunem că-i iubim și le urăm „La mulți ani buni, cu sănătate și realizări frumoase!”  

 

 


Adaugati un comentariu


 

*