De Ziua Internațională a Medicului de Familie, recunoștință și admirație pentru doctorii care au mereu grijă de sănătatea noastră!

Societatea de Medicina Familiei transmite felicitări și urări de bine medicilor din întreaga lume și un mesaj de solidaritate cu colegii lor din Ucraina, greu încercați de „un război nemilos și nedrept”. Este un bun prilej și pentru fiecare dintre noi pentru a-i mulțumi medicului de familie și pentru a-i ura „La mulți ani!”  

 

În fiecare an, în ziua de 19 mai, în toată lumea este celebrată în toată lumea „Ziua Internațională a Medicului de Familie”. Aceasta a fost declarată zi mondială de către WONCA (organizația mondială reprezentativă a medicilor de familie și medici generaliști) și a devenit o zi în care se evidențiază rolul și contribuția medicilor de familie și a întregii echipe a cabinetelor lor medicale în sistemele de îngrijire a sănătații din întreaga lume.

Potrivit Societății Naționale de Medicina Familiei, această zi reprezintă o oportunitate pentru recunoașterea rolului central al medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale și de îngrijire pentru toți pacienții, dar și de a evidenția progresul medicinii de familie și contribuțiile speciale ale echipelor de îngrijire primară la nivel individual cât și implicarea în problemele de patologie socială. Medicina de Familie are spectru larg de activitate și și-a dovedit capacitatea de adaptare în colaborarea cu CAS, lărgind și mai mult spectrul serviciilor oferite, tratând individual atât în condiții de sănătate cât și în condiții de boală, indiferent de poziția socială, vârstă sau sex.

 

În fiecare an, celebrarea Zilei Mondiale a Medicului de Famlie evidențiază o temă pe care se concentrează activitatea acestei specialități, iar tema anului 2022 este „Family Doctors, Always There to Care!”- „Medicii de familie, întotdeauna acolo, pentru îngrijiri!” și se concentrează pe trei piloni-cheie în depășirea provocărilor pentru un viitor mai bun:

Întotdeauna  – sunt întotdeanuna prezenți și oferă continuu îngrijire, în toate etapele vieții pacienților. Asigură, de asemenea, urmărirea continuă a pacienților, acolo unde coordonarea cu alte niveluri de îngrijire și alți profesioniști din domeniul sănătății este crucială. Și nu în cele din urmă, întotdeauna se pregătesc continuu și își dezvoltă abilitățile, prin cercetare neîntreruptă și capacitate de adaptare și de reziliență la schimbare, adaptându-se noilor tehnologii, metodologii și strategii educaționale.

Acolo – sunt permanent alături de pacienții lor, indiferent de moment și de loc, sunt acolo unde este nevoie de ei. Întotdeauna în prima linie — în război, în crize de sănătate și în timp de pace -, medicii de familie fac parte din comunitățile cu care lucrează, interacționând proactiv cu membrii comunității, împărtășindu-le valorile de bază, creând o conexiune unică cu pacienții lor și construind legături de încredere și de durată.

Îngrijire –  A fi medic de familie poate fi un privilegiu, dar și o responsabilitate, prin faptul că are grijă de pacienți și le oferă ceea ce este necesar pentru protecția și bunăstarea lor. Oferirea de îngrijiri accesibile, echitabile, durabile și de înaltă calitate este rațiunea de a fi a medicilor de familie.

 

Dr Dina Mergeani

Cu prilejul Zilei Mondiale a Medicului de Familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) transmite, printr-un comunicat, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări şi încurajări. Subliniind că această zi este un bun prilej pentru urări și felicitări, dar și pentru a fi solidari cu colegii din Ucraina „care au trecut de la linia întâi a luptei împotriva COVID direct în linia întâi a unui război nemilos și nedrept” și a menționat că medicii de familie din România au preluat în grija lor asistenţa medicală primară a refugiaţilor, fac voluntariat în taberele de refugiaţi şi participă în campaniile de susţinere a victimelor de război şi a colegilor din Ucraina.

Ca oameni, dar mai ales ca medici ştim că ororile unui război nu afectează doar starea de sănătate fizică a celor care luptă sau a celor care fug din faţa atacurilor, ci şi starea sufletească şi mentală a tuturor, indiferent de care parte a baricadei se află. De aceea, mesajul nostru principal este unul care pledează pentru pace şi pentru transferarea disputelor politice în planul negocierilor diplomatice. E dureros şi absurd ca, într-o vreme în care medicina se avântă spre tehnologii şi soluţii de îmbunătăţire a calităţii vieţii, medicii să fie nevoiţi să trateze răni de armă sau victime ale exploziilor”, a transmis preşedintele SNMF, Dina Mergeani.

 

Dr Stefana Popescu

Organizaţia transmite totodată că, în plan intern, medicina de familie devine pe zi ce trece un sistem „tot mai puternic şi mai eficient”, care aduce beneficii pacienţilor, structurilor de asistenţă medicală şi profesioniştilor din domeniu.

Medicul Dana Ştefana Popescu, secretar al Societății Naţionale de Medicina Familiei, subliniază că „nu trebuie să uităm că medicul de familie, în accepţiunea generală, nu e doar doctorul de la cabinet, ci întreaga echipă care se ocupă de sănătatea pacienţilor, aşa că această zi e dedicată deopotrivă întregului personal din reţeaua primară. Cu toţii am intrat în prima line în lupta anti-COVID şi, iată, acum, când aparent această pandemie a mai scăzut în intensitate, noi am rămas în continuare pe baricade, pentru vaccinări, triaje, asistenţa la domiciliu a persoanelor infectate”.

În numele întregii organizații, Biroul Executiv al SNMF transmite tuturor colegilor din țară și din lume „La mulți ani și multă bucurie personală și profesională!ˮ

Recunoscută ca prima verigă a sistemului de sănătate românesc, medicina de familie va beneficia, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de investiții masive. Potrivit autorităților, până în  luna iunie 2023, peste 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi renovate și dotate cu aparatură modernă, la standarde europene, prioritate acând cabinetele din mediul rural şi din zonele defavorizate, precum şi asocierile de cabinet.

 

Societatea Naţională de Medicina Familiei, în parteneriat cu Asociaţia „Asclepios” a Medicilor de Familie / Medicină Generală Alba și Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, marchează Ziua Națională a Medicului de Familie în cadru festiv, prin organizarea Conferinţei Naţională Ziua Medicului de Familie, un eveniment „special pe care-l sărbătorim în fiecare an, care să ne ofere oportunitatea de a ne întâlni, de a schimba informații și de a învăța din experiența noastră”, care va avea loc în perioada 2-5 iunie, la Alba Iulia.

Evenimentul se desfășoară în format hibrid, astfel că va fi accesibil atât celor care vor dori să se întâlnească fizic, la Alba Iulia, cât și celor care vor să participe la conferință online, prin intermediul platformei interactive creată pentru eveniment cnmf.mediamed.ro.

Vă încurajăm să participați în număr cât mai mare la sesiunile științifice din cadrul acestui eveniment și vă dorim să profitați de fiecare moment al conferinței, petrecând alături de noi zile frumoase de primăvară la Alba Iulia!”, transmit organizatorii, menționând că la eveniment, participanții trebuie să prezinte dovada plăţii cotizaţiei de membru SNMF pe 2022, iar în lipsa acesteia, pot achita „diferenţa de la taxa de membru la taxa de non-membru”.

 

De Ziua Internațională a Medicului de Familie, președintele CNAS, Adela Cojan, transmite că medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populației și că rolul său „este esențial în sistemul de sănătate” și fiecare dintre noi realizează acest lucru atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate, amintind că înpandemie am realizat cu toții acest lucru mai mult ca oricând. „Astăzi este încă un prilej de a le mulțumi medicilor de familie pentru devotamentul și profesionalismul de care dau dovadă în îngrijirea pacienților”, transmite oficialul, printr-un comunicat.

Președintele CNAS suliniază că îngrijirea primară nu înseamnă doar tratarea unor afecțiuni, ci și prevenirea apariției lor. În contextul în care „presiunea responsabilității care a apăsat pe umerii medicului de familie în pandemie a făcutaproape imposibilă activitatea în domeniul prevenției”, Cojan îndeamnă populația să meargă la medicul de familie „și atunci când nu ne supară nimic, pentru ca acesta să ne poată ajuta să ne menținem starea de sănătate sau să depisteze la timp unele afecțiuni fără simptome care, pe termen lung, ne pun în pericol sănătatea sau chiar viața”.

Vă mulțumim pentru pasiunea și dăruirea de care dați dovadă în fiecare zi! Vă doresc multă sănătate, succes în activitate și vă asigur de întreaga mea apreciere! La mulți ani!, le transmite medicilor de familie, Adela Cojan.

 

Hipocrate spunea că „medicul are obligaţia de a vindeca uneori, de a trata deseori şi de a alina de fiecare dată”. Această sintagmă i se potrivește cel mai bine specialistului în Medicina Familiei, care trebuie să fie cu adevărat un prieten al familiei, o persoană față de care ne simțim apropiați, pe care să o respectăm suficient de mult încât să-i încredinţăm sănătatea noastră şi a copiilor noştri și, de ce nu, pe care o iubim ca pe un membru important al familiei.

El este cel care, cel puţin teoretic, trebuie să ne cunoască în detaliu starea de sănătate şi istoricul medical, să ne ofere primele consultaţii şi îngrijiri, să ne asculte și să împărtășească cu noi toate evenimentele imprtante din viața noastră, fie că sunt bune sau mai puțin bune.

Cabinetul medicului de familie ar trebui să aibă dotarea necesară consultaţiilor primare, dar şi a unor minime investigaţii, rolul său principal fiind acela de a oferi asistenţă medicală.

Medicul de familie este cel care păstrează istoricul medical al pacientului: fișa medicală, un document esenţial pentru tratarea corectă a pacientului, astfel încât, pe viitor, fiecare specialist, indiferent de specialitate, să poată consulta istoricul medical al persoanei pe care o tratează, înainte de a-i pune un diagnostic.

 

Medicina actuală se îndreaptă tot mai mult către asistența de ambulatoriu și mai ales spre asistența medicală primară, care se dovedește a fi prima opțiune în asigurarea asistenței medicale de prim contact, atât la nivel de individ, cât și la nivel de familie sau comunitate, pe întreaga durată a vieții pacientului.

Caracterizată prin accesibilitate, calitate, eficiență și multitudinea serviciilor oferite la costuri accesibile pentru toată lumea, Medicina de Familie este o specialitate care ocupă un loc primar și în sănătatea publică. Medicul de familie acoperă, practic, toată patologia umană, stabilește un diagnostic, intervine în urgențe medico-chirurgicale, supraveghează pacienții cronici și pe cei aflați în faze terminale, prescrie tratament și urmărește evoluția pacientului sub tratamentul respectiv și recomandă reevaluarea pacientului de către un alt specialist sau internarea lui în spital. În plus, este (sau ar trebui să fie) un prieten al familiei, care nu de puține ori cunoaște în amănunt toate bucuriile și toate dramele prin care trece pacientul și familia din care face parte și care oferă în multe cazuri și consiliere psihologică, la nevoie.

Le urăm și noi, medicilor de familie, să fie sănătoși, să aibă multe realizări și satisfacții profesionale, le mulțumim că există și pentru profesionalismul cu care au grijă de sănătatea noastră și le urăm „La mulți ani!”

 


Adaugati un comentariu


 

*