REZIDENȚIAT 2022: O nouă sesiune de concurs pentru 628 de locuri rămase neocupate la Medicină

29 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Foarte multe locuri scoase la concursul de intrare în rezidențiat au rămas neocupate în specialitățile deficitare, astfel că Ministerul Sănătății analizează posibilitatea organizării unei noi sesiuni de concurs, în prima parte a anului viitor.

 

Concursul de admitere în Rezidențiat organizat duminică, 20 noiembrie 2022, de Ministerul Sănătății împreună cu principalele 6 universități de Medicină și Farmacie, a dovedit mai dificil decât s-a așteptat candidații. Paradoxal, dacă în ultimii ani, sute de concurenți obțineau medii de promovare peste numărul de locuri și posturi scoase la concurs și cereau suplimentarea lor, anul acesta, mult mai puțini candidați decât locurile disponibile au reușit să răspundă corect la cel puțin 60% dintre întrebări, cât era necesar pentru a fi admiși. Pe de altă parte, concurența mai mică decât anul trecut (1,26 candidați/loc față de 1,5 în 2021) a contrubuit la imposibilitatea ocupării a peste 628 dintre cele 4.734 de locuri și posturi scoase la concurs pentru domeniul Medicină, mai ales în specialităţile deficitare.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a solicitat suplimentarea numărului de locuri la aferente specialității de Medicină de familie, considerând că cele 321 de locuri sunt insuficiente având în vedere că necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național este de peste 400 de specialiști la momentul actual și în următorii 5 ani peste 3.000 de medici de familie vor ieși la pensie și a cerut „să se identifice și să se pună în practică, rapid, soluții pentru acoperirirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară”, dar și în această specialitate au rămas 46 de locuri neocupate.

 

Ministerul Sănătății a anunțat, după finalizarea repartiției candidaților care au obținut punctaj de promovare, că în contextul în care la domeniul Medicină au rămas neocupate 628 de locuri și posturi din cele 4.734 scoase la concurs”, intenționează să organizeze o nouă sesiune de admitere în Rezidențiat, în mod extraordinar. Doar 3704 candidați dintre cei  la Medicină au obținut între 942 și 600 de puncte cât era necesar, în timp ce 2166 au avut între 599 și 266, iar 94 au fost notați cu 0 puncte.

Având în vedere că multe dintre locurile rămase neocupate sunt din categoria specialităților deficitare (medicină de urgență, medicină de familie, ATI, neonatologie, specialități chirugicale pediatrice, sănătate publică și management, epidemiologie, microbiologie medicală etc) precum și faptul că licențiații facultăților de medicină obțin dreptul de practică numai după dobândirea titlului de specialist de către medicii rezidenți, Ministerul Sănătății evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidențiat pentru locurile și posturile rămase neocupate”, în prima jumătate a anului 2023, a transmis Ministerul Sănătății.

 

Locurile scoase la concurs pentru domeniile Medicină Dentară și Farmacie au fost ocupate în totalitate, iar mulți dintre concurenții care nu au reușit să „prindă” un loc la Rezidențiat au avut medii peste pragul minim de admitere de 600 de puncte (Medicină dentară – 1111 candidati între 927 și 600 puncte, Farmacie – 1150 de candidați au obținut între 894 și 600 de puncte).

Ministerul Sănătății subliniază însă că „absolvenții licențiați ai acestor facultăți au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de rezidențiat și dobândirea titlului de specialist”.

Alegerea locurilor/posturilor în specialitate şi a centrelor de pregătire a avut loc în zilele de 27, 28 și 29 noiembrie 2022 prin teleconferinţă, începând cu ora 8.30, în centrele universitare: Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu Mureş și Timişoara, pentru candidații care au obținut un punctaj de minim 60% din punctajul maxim realizat pentru fiecare domeniu de concurs.

În acest an, la concursul de rezidențiat s-au înscris 10.330 de candidați (în 2021 au fost 12.564 de candidați), care au candidat pe 5.865 de locuri și posturi scoase la cncurs pentru cele 3 domenii de pregătire: Medicină (4736 de locuri și posturi), Medicină dentară (621 locuri) și Farmacie (508 locuri).

 

VEZI AICI LOCURILE ȘI POSTURILE NEOCUPATE


Adaugati un comentariu


 

*