La șapte ani după „Colectiv” ar putea începe construcția Centrului de Mari Arși la Timișoara

9 iulie 2022 | 0 comentarii |

Experți ai Băncii Mondiale și Ministerului Sănătății au dat undă verde demarării construcției unei noi clădiri în care va funcționa un Hub medical în care vor fi interconectate secțiile UPU, Bloc Operator, ATI și Centrul de Mari Arși, după un proiect inițiat încă din 2016 de medicul Dorel Săndesc.

 

La șapte ani după tragedia de la „Colectiv”, când în urma unui incendiu izbucnit în timpul unui concert, au ars de vii 26 de persoane, iar alte 38 și-au pierdut viața ulterior, din cauza arsurilor suferite nu mai puțin de 146 au fost spitalizate, autoritățile din România mai fac un pas în asigurarea unor condiții normale de tratare a marilor arși.

Un proiect ințiat și susținut încă din 2016, de Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, medic primar ATI, vicepreședinte Asociația de Anestezie și Terapie Intensivă din România (SRATI), președinte Comisia ATI a MS și șeful Clinicii ATI a SCJU Timișoara, pe atunci secretar de stat în Ministerul Sănătății, începe să prindă contur.

Experţi ai Ministerului Sănătății (MS) și Băncii Mondiale (BM) au vizitat Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) „Pius Brânzeu”, unde autoritățile locale se zbat de ani buni să construiască un hub medical, în care să fie relocate mai multe secții „fierbinți” ale unității medicale ce vor fi interconectate cu Centrul de Mari Arși care se va construi, de asemenea, pe un teren aflat în curtea spitalului, pus la dispoziție de Consiliul Județean Timiș. Proiectul, aflat în etapa de evaluare a ofertelor pentru execuția lucrărilor de construcție, va fi finanțat cu bani de la Banca Mondială.

 

Potrivit Ministerului Sănătății, vizita oficialilor MS și BM de la SCJU „Pius Brânzeu” din Timișoara a avut ca obiectiv verificarea stadiului „proiectului ce vizează relocarea mai multor secții ale unității sanitare și construcția Centrului de mari arși. Proiectul Ministerului Sănătății de la spitalul timișorean este finanțat printr-un împrumut de la Banca Mondială și are ca obiectiv principal realizarea unei clădiri noi în care să funcționeze integrat mai multe compartimente și secții medicale: UPU-SMURD; Centrul de Arși, compus din 17 paturi; secție ATI cu 27 paturi; bloc operator cu 25 de săli de operație. În prezent, proiectul se află în etapa de desfășurare a licitației pentru execuția lucrărilor de construcție, după care urmează finalizarea evaluării ofertelor recepționate în cadrul licitației, semnarea contractului pentru execuția lucrărilor și demararea construcției propriu-zise”, urmând ca echipele MS și BM să urgenteze procedurile astfel încât cel târziu în toamna acestui an, Timișoara și întreg vestul țării să beneficieze de finanțarea necesară realizării hub-ului medical în cadrul căruia vor fi relocate mai multe secții și compartimente ale spitalului.

 

Conceptul a fost lansat în 2016 de Prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei ATI din cadrul SCJU Timişoara, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în perioada 1014-2016, care potrivit unei precizări făcute pe pagina sa de socializare, s-a „zbătut” să atragă proiecte și finanțări pentru medicina din Banat și Vestul țării și a reușit să facă astfel încât unele dintre ele să fie „deja implementate”, în timp ce altele „se apropie acum de liman”.

În 2019, MS a aprobat proiectul aflat în discuție, iar în prezent se află în etapa de evaluare a ofertelor depuse pentru execuția lucrărilor de construcție.

„Oaspeții au comparat munca medicilor din Spitalul Judeţean Timişoara cu cea a colegilor din Occident, au apreciat dotările și aparatura spitalului și au considerat oportună o astfel de investiție”, transmite Spitalul Judeţean din Timişoara, care menționează că echipa ministrului Rafila s-a implicat în derularea procedurilor, iar șeful Unității Proiectului Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătăţii a pregătit toată documentația și a accelerat demersul pentru ca la Timișoara să fie realizată cât mai rapid construcția.

 

CJ Timis- intainire cu expertii BM

Delegația Băncii Mondiale și a Ministerului Sănătății s-a întâlnit şi cu conducerea Consiliului Județean Timiș, care precizează că „pune la dispoziție terenul necesar în vederea realizării investiției, în cadrul Protocolului de colaborare semnat cu Ministerul Sănătății, iar la final, CJ Timiș va prelua imobilul, pentru a-l intabula în domeniul public al județului”.

Dr. Dragoș Garofil, secretar de stat în MS în 2020, a susținut la rându său proiectul lansat și susținut de Prof. dr. Dorel Săndesc în 2016, iar „începând cu decembrie 2021, Ministerul Sănătății a accelerat mecanismele și procedurile tehnice interne și iată, rezultatele încep să apară! În curând se vor demara lucrările de construcție pentru primul Centru destinat pacienților cu arsuri majore din România, adaptat celor mai înalte norme internaționale din domeniu”, transmite Asociația ATI Timișoara, care felicită cu acest prilej echipa de management al proiectului BM din cadrul MS și toți „actorii relevanți implicati în derularea și susținerea acestui proiect”. 

 

SCJU Timisoara

Aflat în concediu de odihnă, Prof. dr. Dorel Săndesc a primit vestea cea bună chiar înaintea anunțării câștigătorului selectat pentru realizarea construcției, de la Marcelo Bortman, Team-Lead-Specialist al World Bank (WB), pe care în 2016, chind era secretar de stat, l-a invitat la Timișoara și i-a propus „o schimbare de paradigmă a abordării sistemului sanitar românesc de către WB: investiții nu doar în echipamente medicale, ci și în funcționalizarea infrastructurii – în cazul Spitalului Județean, construirea unui nou corp de clădire, care să conecteze într-un complex funcțional cele trei existente și să conțină structuri/servicii „fierbinți”, ce necesita o nouă infrastructură, cea actuală fiind depășită (UPU, Bloc Operator, ATI chirurgical și desigur Centrul de Mari Arși), iar deasupra să fie prevăzut cu o pistă de elicopter medical”, scrie dr. Săndesc pe pagina sa de facebook, menționând că propunerea sa a fost aprobată și a generat proiecte asemănătoare în București și Tg. Mureș.

 

Dr Dorel Sandesc

Subliniind că „ținut cu dinții” de acest proiect, împreună cu excelenta echipă a WB de la Ministerul Sănătății, în toți acești ani marcați de instabilitate politică, în care prea mulți miniștri s-au perindat la conducerea MS…”, dr. Săndesc își exprimă speranța ca „actualul Ministru Alexandru Rafila, care a sprijinit foarte mult Proiectul, împreună cu echipa sa (din care face parte, în calitate de Consilier al Ministrului cu atribuții directe în Proiect și tânărul nostru coleg și discipol Alexandru Rogobete) să „bată primul țăruș”, cât de curând! Mulțumesc managerilor Spitalului Județean din această perioadă, colegii noștri Marius Craina, Raul Pătrașcu și Sorin Barac pentru colaborarea foarte bună, grație căreia Proiectul nostru este în faza cea mai avansată de implementare, comparativ cu celelalte similare. Să auzim de bine!”, a mai transmis dr. Dorel Săndesc.

 

În 2011, la SCJU Tmișoara au fost demarate lucrările de construcție a unei secții de mari arși, care au fost suspendate timp de trei ani, apoi au fost reluate și s-au finalizat la sfârșitul anului 2016, dar a fost inaugurată și dată în folosință abia în octombrie 2019, după ce personalul medical a fost pregătit în spitale din Belgia.

La momentul respectiv, fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea declara că Secția de Mari Arși a spitalului timișorean, care dispunde de 5 paturi pentru mari arși și a fost dotată cu 34 de tipuri de echipamente (începând de la paturi, monitoare, ventilatoare, ecografe, modele de infuzie/perfuzie) în valoare de 1,86 milioane de euro, va funcționa, temporar, în locația actuală, din „Casa Austria”. Ea a dat atunci asigurări că, până în anul 2023, în Timișoara va fi construit un nou Centru pentru Mari Arşi, cu bani de la Banca Mondială, iar secția inaugurată în 2019 va fi transformată în Centru de politraumă.

Desigur, Proiectul în care va fi inclus și noul Centru de mari arși de la Timișoara nu va fi gata până anul viitor, dar proiectul are, în sfârșit, șanse să fie realizat în următorii 2-3 ani, după aprobarea finanțării de către Banca Mondială…

 

Sursă foto: Asociația ATI Timisoara/ Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*