Un centru de permanență ar putea funcționa în municipiul Buzău, de anul viitor

29 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Acesta ar urma să fie înființat în clădirea dispensarului medical nr 14 din Broșteni, în spațiul în care a funcționat centrul de vaccinare COVID, iar dacă medicii și autoritățile locale își vor respecta promisiunile, acesta va deveni funcțional în prima jumătate a anului 2023.

 

Ideea înființării unui centru de permanență (CP) în municipiul Buzău, în care să se asigure continuitatea serviciilor medicale oferite de medicii de familie în afara programului din cabinetele proprii, pare să prindă contur. În cadrul unei întâlniri organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) cu autoritățile locale și comunitatea medicală a județului s-a ajuns la concluzia că înființarea unui astfel de centru este utilă și chiar necesară, în contextul în care la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Județean ajung, de multe ori, persoane cu probleme medicale non-urgente sau cu urgențe minore, care pot fi rezolvate de un medic de familie sau din ambulatoriul de specialitate. În condițiile în care ar funcționa un centru de permanență în municipiu, o parte dintre pacienții care ajung la UPU ar putea beneficia de îngrijiri medicale fără să mai fie nevoiți să aștepte ore întregi la UPU, iar pe de altă parte, medicii din această structură a spitalului s-ar putea concentra mai bine pe adevăratele urgențe.

Medicii de familie prezenți la dezbaterea organiztă de CMR în Sala Mare a Consiliului Județan, au subliniat că ideal ar fi ca la nivelul municipiului Buzău să existe cel puțin 3 centre de permanență, în zone diferite ale orașului, și chiar unul în ambulatoriul spitalului, care să preia urgențele minore (cod verde) și medii (cod galben) astfel încât doar urgențele majore (cod roșu) să ajungă direct la UPU.

 

Pe de altă parte, medicii au invocat lipsa de specialiști în medicina familiei din județ, precum și proasta finanțare a serviciilor medicale oferite în centrele de permanență, dar și lipsa de experiență a celor mai mulți medici de familie în acordarea îngrijirilor medicale de urgență.

Pentru înființarea unui centru ce permanență trebuie avute în vedere trei aspecte: resursa umană, resursa materială/finanțarea și pregătirea personalului medical care îl deservește. La fel ca în toată țara, și la Buzău există un deficit accentuat de medici de familie, mai ales în mediul rural. Pe de altă parte, orele de gardă efectuate aici sunt plătite mai puțin decât în cabinetul de Medicina familiei și nu se cuantifică nici la pensie. Dacă se dorește atragerea medicilor în centrele de permanență, este necesară o modificare a legislației în ceea ce privește organizarea și finanțarea centrelor de permanență, o finanțare corespunzătoare, asimilarea la pensie a veniturilor și orelor de gardă efectuate, precum și asigurarea pregătirii profesionale în medicina de urgență prespitalicească”, a subliniat dr. Radu Pană, medic de familie, membru în Biroul executiv al Colegiului Județean al Medicilor și coordonator al CP Vintilă-Vodă.

 

Dr. Aurelia Diaconescu, medic de familie cu competență în medicină de urgență și în îngrijiri paliative, consideră chiar că este necesar ca „medicii de familie care vor lucra în CP să aibă competență în Medicina de urgență și să dispună de aparatura medicală necesară pentru intervențiile în urgență, astfel încât medicii să nu fie nevoiți să își depășească competențele și să se atingă scopul de a reduce aglomerația din UPU”.

În completare, dr. Adrian Zoican, șeful UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, le-a transmis medicilor de familie că dacă doresc să poată interveni eficient în cazurile în care, fie în cabinetul medical, fie în CP, în trafic sau într-un alt loc public apare o urgență medicală, pot căpăta experiență în cadrul secției pe care o conduce. „SJU Buzău oferă medicilor de familie oportunitatea de a efectua 1-2 gărzi/lună în cadrul UPU, unde pot învăța, alături de specialiștii noștri, cum trebuie intervenit în diferite urgențe medicale. Aveți astfel ocazia de a vedea concret cum se intervine în cazuri grave și mai puțin grave, ce trebuie făcut pentru a ajuta, în orice situație, un pacient care, fie poate fi rezolvat dacă e vorba despre o urgență minoră, fie va fi stabilizat pentru a fi preluat de Ambulanță și transportat astfel la spital cu mai multe șanse de a fi salvat”, a punctat dr. Zoican.

 

Prof. dr. Daniel Coriu

Președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu, a atras atenția că organizația profesională nu încurajează depășirea competențelor în nicio specialitate medicală și a subliniat că în CP nu este necesară obținerea competenței în Medicina de urgență, dar a fost de acord că este necesară o dotare și o finanțare corespunzătoare a acestor centre și chiar a menționat că CMR a demarat deja discuții cu Guvernul și cu comisiile de Sănătate din Parlament, în acest sens.

Un centru de permanență este o asociere a minimum doi medici de familie, aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate și care pot coopta, ulterior, alți medici de familie, astfel încât, împreună, să asugure continuitatea acordării serviciilor medicale în afara programelor de lucru ale cabinetelor de medicină de familie. În centrele de permanență se pot prezenta urgențele cod verde, cum ar fi o colică abdominală, un sindrom febril la un copil sau un adult etc. Urgențele de cod roșu (majore), de la bun început se vor prezenta direct în UPU, pentru că în centrele de permanență nu există nici dotarea, nici competența necesară pentru a acorda asfel de servicii medicale. Constituie excepție un stop cardio-respirator pe stradă sau în apropierea unui astfel de centru, caz în care oricare dintre noi va aborda cazul rezpectiv și va acorda acientului prim-ajutor, până la prezentarea Serviciului de Ambulanță care-l va prelua și-l va transporta la spital”, a explicat la rândul său dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, secretar general Colegiul Medicilor din România.

 

La nivelul județului Buzău funcționează la ora actuală trei centre de permanență, în care activează 17 medici, la Vernești, Berca și Vintilă-Vodă. Au fost 6 la un moment dat, dar 3 s-au desființat, din cauza lipsei medicilor dispuși să asigure gărzile, dar și a numărului din ce în ce mai redus de medici de familie în județ. Numărul acestora s-a redus cu 10% în ultimii 5 ani (în 2017 erau 206 medici de familie în contract cu CJAS, iar acum sunt 183), iar 70 dintre cei care sunt în activitate au peste 60 de ani. De altfel, și Colegiul Medicilor din România a atras atenția, zilele trecute, că aproximativ 3000 de medici de familie din țară vor atinge vârsta de pensionare în următorii 5 ani, iar în acest context a cerut ca la Rezidențiat să fie scoase la concurs mai multe locuri pentru această specialitate.

Activitățile pe care medicii de familie le desfășoară în astfel de centre sunt, practic, o continuare a activității din cabinetul de medicină primară, astfel încât populația să poată beneficia mai ușor de serivicii medicale pentru afecțiuni acute, atât pentru copii cât și pentru adulți. Bineînțeles, pot fi rezolvate în aceste centre și unele urgențe medicale, iar în acest fel s-ar putea degreva și activitatea serviciului de urgență al orașului, iar atunci când cazuistica o cere poate fi chemată Ambulanța. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că, la ora actuală, aven 12 comune fără medic de familie, iar alte 28 au doar câte un medic, deși ar fi necesari cel puțin 2-3 în unitățile administrative din zonele respective”, a explicat dr. Laura Ciuntu, medic de familie, membru în Consiliul Județean al Colegiului Medicilor Buzău.

 

Centrul de permanență din municipiul Buzău ar putea fi deschis în prima parte a anului viitor, iar viceprimarul Ionuț Apostu, a anunțat că Primăria Buzău va asigura spațiul și finanțarea costurilor de funcționare și întreținere a noului centru de permanență, înlusiv utilitățile și paza acestuia.

Avem locația, este în cartierul Broșteni, la fostul LSM, s-a făcut deja curățenie și igienizarea spațiului, după ce aici a funcționat centrul de vaccinare, iar în perioada următoare vom analiza împreună cu Direcția de Sănătate Publică ce dotări trebuie să existe în acest centru de permanență și le vom asigura. Probabil că în bugetul pentru anul 2023 vom aloca fondurile necesare, astfel încât în prima parte a anului viitor să devină funcțional acest centru. Trebuie să asigurăm dotările necesare, paza, plata utilităților. Este vorba și de asigurarea personalului medical”, a precizat viceprimarul Apostu, care a confirmat astfel o recomandare a ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, care a afirmat recent că „autorităţile locale din toate localităţile din România trebuie să fie parte a acestui efort, până la urmă ei sunt responsabili de sănătatea comunităţilor pe care le gospodăresc”.

 

În ceea ce privește plata personalului medical, ec. Eliza Roxana Oncel, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, a explicat că centrele de permanență funcționează în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Finanțarea centrelor de permanență este asigurată prin contractul pe care medicii care asigură aici gărzile îl încheie cu Casa de Asigurări de Sănătate, distinct de contractul pe cabinetul medical. Medicii raportează orele pe care le prestează în gărzile respective, ore de gardă efectuate în afara programului și în afara contractului de prestări servicii pentru medicina de familie”, a explicat directorul CJAS Buzău.

În concluzie s-a stabilit că este necesară înființarea unui centru de permanență în municipiul Buzău, iar proiectul, lansat în spațiul public în urmă cu patru luni de senatorul PNL Vlad Pufu, are șanse reale de a deveni realitate în prima jumătate a anului 2023.

Atât medicii de familie cât și președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, și-au manifestat încrederea că proiectul se va concretiza.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*