Proteste la Ambulanță. Cinci lideri de sindicat, în greva foamei

21 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Angajații serviciilor de Ambulanță din toată țara protestează împotriva eliminării articolelor prin care le erau recunoscute condițiile deosebite de muncă, iar președintele Federației Ambulanța și alți 4 lideri județeni au intrat în greva foamei.

 

Mai mulți lideri ai Federației Naționale Ambulanța din România (FNSR), afiliată Blocul Național Sindical (BNS), au intrat în greva foamei, iar la toate sediile centrale ale servicilor de ambulanță din țară, sindicaliștii aflați în timpul liber vor protesta, începând de astăzi, 21 noiembrie, între orele 10.00-12.00. Protestul a fost declanșat ca urmare a faptului că deputații au eliminat din noua lege a pensiilor condițiile deosebite de muncă de care personalul operativ a beneficiat până acum, anunță BNS.

Asistenții medicali, medicii și șoferii serviciilor de ambulanță din toată țara sunt nemulțumiți că, prin votul din Comisia pentru Muncă și Protecție Socială și cel din plenul Camerei Deputaților de luni, 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și a Casei Naționale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii vor fi nevoiți să iasă la pensie la 65 de ani, în timp ce aceste drepturi au fost menținute pentru personalul SMURD. Legislația de până acum permitea personalului operativ din cadrul serviciilor de Ambulață să se pensioneze după 57 de ani, dacă aveau 30 de ani de contribuție și cel puțin 20 de ani de serviciu.

 

Angajații Serviciului Județean de Ambulanță Buzău au protestat în curtea stației centrale și, timp de două ore și-au exprimat solidaritatea cu liderii federației, aflați în greva foamei, și și-au manifestat nemulțumirea față de nedreptatea la care au fost supuși de guvernanți și de parlamentari, prin nerecunoașterea condițiilor de muncă în care își desfășoară activitatea personalul profesionist operativ de intervenție din serviciile de ambulanță.

Schimbările aduse Legii pensiilor anulează drepturile câștigate de noi în 2021, prin Legea 5/2021, privind statutul personalului profesionist operativ de intervenție, care a fost blocată de ani de zile și ar fi trebuit să intre în aplicare în ianuarie 2024. Acum, pur și simplu se abrogă articolele care reglementează grupele și condițiile de muncă pentru personalul operativ din serviciile de ambulanță. Am fost excluși din categoria angajaților care lucrează în condiții deosebite de muncă, în timp ce personalul operativ al SMURD își păstrează aceste drepturi”, a întrebat, retoric, Dan Dogaru, liderul filialei Buzău a sindicatului Ambulanța.

 

Protestatarii spun că un personalul operativ de la Ambulanță nu are sărbători, weekend sau zile libere, lucrează în ture, zi și noapte, în condiții grele, în ploaie, în zăpadă, în soare, pe poduri, sub poduri și în alte condiții dificile și este expus unui grad ridicat de usură fizică și psihică. „Noi nu lucrăm în cabinete medicale sau pe secții în spitale, lucrăm în urgență. Nu avem sărbători legale, nici sâmbete sau duminici. Își închipuie acești guvernanți și parlamentari că, după 60 de ani, mai putem manevra în siguranță targa cu un pacient de peste 100 de kilograme, de etajul 3 sau 4? Sau că o asistentă medicală mai nimerește vena unui pacient agitat? Din cauza uzurii foarte mari la care suntem expuși, avem colegi care nu au mai apucat să iasă la pensie nici la 57 de ani, sau au mai trăit foarte puțin după pensionare. Chiar nu se gândesc acești decidenți că și suntem oameni și nu piese de schimb? Era important să beneficiem măcar de dreptul de a ieși la pensie mai devreme. Nu am cerut bani, nu am cerut nimic, ci doar să lase acel paragraf în lege, dar ei nu au vrut. Ai tăiat totul. De aceea suntem supărați. De 7 ani de zile ne chinuim cu această lege și cu acest statut al personalului operativ civil din Ambulanță”, a adăugat Dan Dogaru, președinte Ambulanța Buzău.

 

Cinci lideri ai Sindicatului Ambulanța, respectiv, Gheorghe Chiș – președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanţa” din România, Claudia Gâdiuță – lider Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea, Valentin Dragomir – lider la Sindicatul Ambulanța Brăila, Alexandru Comănescu – lider Sindicatul Ambulanța Vâlcea și Daniel Constantin Mușa – lider Sindicatul Ambulanța Olt au intarat astăzi în greva foamei, protestând astfel la intrarea în Camera Deputaților și în fața Guvernului României.

În susținerea lor, angajați din toate serviciile de ambulanță protestează, începând de astăzi, în sediile centrale ale serviciillor de ambulanță și nu exclud ca în cazul în care nu se soluționează nemulțumirea lor să intre în greva foamei reprezentanți ai serviciilor de Ambulanță din toată țara.

Sindicaliștii Federației Ambulanța au cerut o întâlnire de urgență” cu premierul Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, președintele Comisiei pentru Muncă și protecție socială, Adrian Solomon, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona-Bucura Oprescu și ministul Sănătății, Alexandru Rafila, pentru a stabili modalitatea de soluționare a revendicărilor sindicale și pentru a se găsi soluții care să resolve situațiile cu care se confruntă serviciile de ambulanță”.

 

Și sindicaliştii Federaţiei Sănătatea au anunţat, marţi, că suntprofund dezamăgiţi şi lezaţi grav în drepturile lor” de noua lege a pensiilor. „Salariaţii din domeniul sanitar afiliaţi Federaţiei Sănătatea din România şi nu numai, se arată profund dezamăgiţi şi lezaţi grav în drepturile lor atât prezente dar mai ales viitoare, având în vedere noua formă a legii a pensiilor, aceasta reprezentând o nouă palmă zdravănă dată mişeleşte salariaţilor din Sănătate”, a anunţat, marţi, Federaţia Sănătatea, printr-un comunicat remis presei.

Ei susțin că amendamentele cerute de organizaţiile sindicale, chiar dacă au fost „temeinic justificate”, nu au fost luate în seamă şi au fost „respinse in corpore” la votul de luni, din Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional pentru legea pensiilor, „fără o prea mare dezbatere”.

Sindicaliştii din sistemul sanitar acuză eliminarea condiţiilor speciale de muncă din prevederile actului normativ.

 

Dumitru Costin – BNS

BNS solicită Guvernului „soluții imediate” pentru încetarea protestului din serviciile de ambulanță. „Blocul Național Sindical își exprimă sprijinul ferm pentru membrii afiliați la Federația Ambulanța și pentru liderii care au decis să intre în greva foamei, precum și pentru angajații din toate serviciile de ambulanță care protestează împotriva condițiilor de muncă necorespunzătoare. (…) BNS înțelege și susține pe deplin eforturile acestora de a atrage atenția asupra problemelor semnalate și solicită Guvernului României și autorităților implicate să ia în considerare cu seriozitate revendicările FNSR și să intre într-un dialog constructiv pentru a identifica soluțiile necesare”, transmite BNS, care subliniază importanța recunoașterii eforturilor depuse de personalul din Serviciul de ambulanță în asigurarea serviciilor medicale de urgență și consideră că este crucial să se găsească „rezolvări rapide și eficiente”.

BNS a contestat, de altfel, întreaga lege a pensiilor, care „îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată. Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România!”, a anunțat duminică, liderul BNS, Dumitru Costin.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*