Ministrul Sănătății cheamă sindicatele din DSP-uri la negocieri

21 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Alexandru Rafila a anunțat că va avea discuii sindicatele care reprezintă angajații Direcțiilor de Sănătate Publică, în contextul în care aceștia protestază în toată țara și cer salarii echivalente cu ale colegilor lor din CNAS.

 

Alexandru Rafila

Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică continuă protestele pentru rezolvarea inechităţilor salariale și solicită să li se majoreze salariile la fel ca şi celor de la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că miercuri se întâlneşte cu reprezentanții relevanți ai sindicatelor care-i reprezintă, apreciind că revendicările salariaților din DSP-uri sunt unele justificate.

Discuţia cu sindicatele va avea loc miercuri. Am invitat câteva federaţii sindicale care au membri în cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică pentru o discuţie. Prima întâlnire va avea loc miercuri. În mod evident trebuie să înţelegem toate doleanţele, să încercăm să găsim o soluţie comună, pentru că direcţiile de sănătate publică au reprezentat și în pandemie coloana vertebrală a sistemului medical, alături de spitalele care au tratat pacienţi COVID. Cred că este important ca şi colegii de la direcţiile de sănătate publică, angajaţii Ministerului Sănătăţii să poată să aibă o situaţie a veniturilor care să nu îi discrimineze faţă de alte categorii de personal care lucrează în sistemul de sănătate”, a spus, luni, ministrul Rafila, care consideră că se va ajunge la o soluție „pe calea dialogului”, „a transparenţei” şi a „bunei credinţe în abordare”.

 

Pe de altă parte, Rafila a remarcat că în situaţiile în care „se satisface o anumită revendicare” salarială, apar automat alte categorii cu revendicări similare. În contextul crizei economice prin care trece România, ministru crede că „nu este, poate, cel mai bun moment în care poţi să rezolvi foarte multe revendicări”.

Cu toate acestea, crede că după ce „au început proteste la Casa Naţională şi casele judeţene de asigurări de sănătate”, iar revendicările acestora au fost rezolvate, printr-o lege aprobată în Parlament, angajaţii din DSP-uri şi din cadrul Ministerului Sănătăţii au solicitat, pe bună dreptate, un tratament egal. „Din acest punct de vedere, eu nu pot să nu înţeleg că revendicările lor sunt bazate pe o chestiune de principiu, pe care trebuie să o înţelegem, respectiv că sistemul de sănătate, fie că discutăm de administrarea sistemului de sănătate, fie că discutăm de asigurările de sănătate, trebuie privit în întregul lui şi, probabil, de aici a plecat nemulţumirea celor din DSP-uri”, a spus ministrul, luni seară, la B1TV, precizând că soluţiile propuse trebuie să fie aplicabile, nu „utopice” și să conțină un calendar pentru rezolvarea acestora.

Alexandru Rafila a menționat că va încerca să găsească o soluție „care să fie şi raţională şi aplicabilă”, subliniind că decizia prin care s-au mărit salariile angajaților din CNAS și casele teritoriale a fost luată la nivelul Parlamentului, prin lege, nu la nivelul Guvernului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*