Rolul Farmacistului în prevenirea și combaterea consumului de droguri
În cadrul unei conferințe tematice care va avea loc pe 29 noiembrie, la Târgu Mureș, specialiști din domeniul medical și social vor discuta despre identificarea și gestionarea abuzului de medicamente, recunoașterea riscurilor asociate și modalități de intervenție pentru prevenirea consumului de droguri.
Fenomenul consumului de droguri printre adolescenți și tineri persistă și chiar pare să se fi amplificat după pandemie, cu toate măsurile de restricție impuse de autorități. Interesul pentru drogurile tranzacționate online sau pentru cele cu destinație farmaceutică, utilizate în alte scopuri decât cele terapeutice, a cunoscut o creștere.
Pe fondul creșterii îngrijorării medicilor, farmaciștilor, asistenților sociali și autorităților privind acest fenomen, Asociația Surynam și Farmacia Socială, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” – Facultatea de Farmacie și Facultatea de Medicină – Disciplina de Sănătate Publică și Management, organizează miercuri, 29 noiembrie, la Târgu Mureș, conferința „Rolul farmacistului în prevenirea și combaterea consumului de droguri”, în cadrul proiectului „Prevenirea consumului de droguri în Municipiul Târgu Mureș”.
Proiectul are ca scop implicarea profesioniștilor din domeniul farmaceutic și medical într-o acțiune unitară pentru reducerea factorilor de risc și consolidarea măsurilor de protecție împotriva consumului de droguri bazate pe produse farmaceutice destinate altor scopuri decât terapia medicală și este finanțat parțial din bugetul local al Municipiului Târgu Mureș prin Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș.
Conferința va reuni specialiști și profesioniști din domeniul medical și social, iar în cadrul dezbaterilor care vor avea loc cu acest prilej vor fi abordate subiecte precum: identificarea și gestionarea abuzului de medicamente, recunoașterea riscurilor asociate și modalități de intervenție pentru prevenirea consumului de droguri.
„Îngrijorător este faptul că un sfert dintre români utilizează medicamente prescrise corect, dar în alte scopuri decât cele recomandate, iar tinerii se află printre cei mai vulnerabili în această situație. Pentru a aborda această problemă, farmaciștii și asistenții de farmacie joacă un rol esențial în observarea și raportarea situațiilor în care medicamentele sunt utilizate în mod abuziv sau în afara scopului terapeutic declarat”, transmit organizatorii.
La eveniment și-au anunțat participarea reprezentanți ai Instituției Prefectului Mureș, Direcției de Asistență Socială, Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, Facultatății de Farmacie a UMFST „George Emil Palade”, IPJ Mureș – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Inspectoratului Școlar Județean, SMURD, Institutului de Medicină Legală, Direcției de Sănătate Publică și Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Colegiului Farmaciștilor, Societății Române de Cruce Roșie (filiala locală), Asociației Divers, Institutului Est European de Sănătate Reproductivă.
Mai multe informații și înscrierea la eveniment, la adresa de e-mail marius@mureshub.ro sau la telefon 0769.041.200.
Și studenții Institutului Medico-Militar din cadrul UMFST Târgu Mureș au participat, zilele trecute, la o întâlnire cu specialiștii Centrului regional de Pregătire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș și cu ofițeri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Mureș. Cu această ocazie au fost dezbătute o serie de subiecte de actualitate, precum: reguli și sancțiuni aplicate de poliția rutieră, sfaturi și modalități prin care se pot preveni anumite incidente, efectele nefaste și consecințele consumului de droguri.
„Totodată, a avut loc și o prezentare despre cele mai cunoscute substanțe psihoactive și denumirile cu care acestea se întâlnesc printre tineri, dar și o clasificare a armelor și munițiilor, riscurile și avantajele deținerii unui anumit tip de armă, precum și metodele și situațiile în care se poate folosi aceasta. Studenții consideră că aceste activități sunt binevenite mai ales în contextul actual, în care drogurile și accidentele rutiere au devenit o problemă uriașă la nivel național și, din păcate, tot mai mulți tineri sunt implicați în mod direct în astfel de situații”, informează Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.