Metodă inedită de renunţare la fumat

31 mai 2019 | 0 comentarii |

UMFST Târgu Mureș a lansat, de Ziua Mondială Fără Tutun, un program-pilot de prevenire şi stopare a fumatului, prin implicarea farmaciştilor.

 

Un grup de profesori și studenți din cadrul Disciplinei Igienă a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş și-au propus ca, împreună cu farmaciștii să desfășoare o campanie de prevenire a fumatului și de reducere a numărului de fumători, printr-o metodă inedită, denumită generic „Aplicarea sfatului minimal antifumat în farmacii”.

Campania, care face parte din proiectul „Dezvoltarea capacităţii de cercetare în domeniul fumatului în România”, derulat de UMFST cu privire la dezvoltarea capacității de cercetare în domeniul fumatului în România, premiat în această lună la Congresul Naţional de Medicină de la Sibiu, a fost lansată de Ziua Mondială Fără Tutun, marcată anual, pe 31 mai.

Este vorba despre un program-pilot ce folosește o metodă unică de prevenire şi stopare a fumatului, prin implicarea farmaciştilor, care vor acorda sfatul minimal antifumat, atât în scop preventiv cât și de renunțare la acest viciu.

Considerăm că prevenirea iniţierii fumatului şi promovarea renunţării precoce la fumat, împreună cu respectarea legislaţiei, sunt priorităţi pentru sănătate publică şi se justifică extinderea şi urgentarea activităţilor de cercetare, de prevenire, de combatere, de cooperare privind tabagismul”, a declarat, într-o conferință de presă, prof. dr. Abram Zoltan.

 

Profesorul Zoltan a explicat că proiectul a avut ca bază de pornire un studiu realizat în perioada 2014-2016, prin intermediul căruia s-au evaluat obiceiurile de fumat la studenţii Facultăţilor de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie şi s-a constatat prevalenţa cea mai mică în rândul studenţilor farmacişti.

Pornind de la această concluzie, coroborată cu legislaţia şi practica privind activitatea de consiliere în farmacii, având în vedere faptul că farmacistul este în contact direct cu pacientul, s-a considerat „necesară şi utilă aplicarea sfatului minimal antifumat în farmacii, completată de informarea despre metodele de prevenire şi cunoaşterea produselor farmaceutice folosite pentru renunţarea la fumat”.

Departamentul de Igienă din cadrul UMFST Târgu-Mureș a susținut și un simpozion științific pe această temă, în cadrul căruia au fost prezentate în detaliu rezultatele cercetărilor.

 

Două studii privind evaluarea aplicabilităţii sfatului minimal pentru renunţare la fumat în farmaciile din judeţul Mureş, respectiv disponibilitatea produselor şi serviciilor stop-fumat în farmaciile comunitare au fost realizate până acum, pentru pregătirea acestui program.

Conf.dr. Valentin Nădășan a explicat că programul a fost inițiat plecând de la constatarea că „în România nu am identificat vreo inițiativă privind aplicarea sfatului minimal pentru renunțarea la fumat în farmaciile comunitare. În primăvara aceasta s-a concretizat, am obținut avizul Comisiei de Etică, toate formalitățile și am început cu prima fază, care înseamnă evaluarea situației din teren”, prin efectuarea a souă studii în care au fost implicați studenți, respectiv, farmaciști și asistenți de farmacie.

În urma acestor studii s-a concluzionat că farmaciştii pot recomanda produse antifumat și să îndrume fumătorii spre specialişti, care-i pot ajuta să renunţe la ţigări. În România există de mai bine de 10 ani centre „Stop Fumat”, în toate orașele mari, pentru consiliere și tratament. Pentru o consiliere minimală, farmaciștilor nu le sunt necesare decât 30 de secunde.

 

Farm. Nicoleta Radu

Campania se va derula începând de anul viitor, în parteneriat cu Facultatea de Farmacie și Colegiul Farmaciștilor Mureș care va organiza, în perioada următoare, ședințe de instruire cu toți farmaciștii activi din județ.

Eu cred în networking între profesii, între colegi… Din punctul meu de vedere, farmaciile reprezintă în România o infrastructură uriașă și un potențial uriaș. Vorbim de 8.500 de farmacii, deschise publicului în medie 10 ore pe zi, când pacientul are acces direct, fără programare prealabilă, la farmacist, la profesionist. Avem peste 20.000 de farmaciști la dispoziția pacienților și cred că rezultatele vor fi pe măsură”, a declarat presei locale, farm. Nicoleta Radu, președinte Colegiul Farmaciștilor Mureș.

Farmaciștii s-au arătat interesaţi să participe la o instruire privind lupta antifumat, nu aşteaptă să fie plătiţi pentru a sfătui fumătorii şi ar putea aloca chiar şi 10 minute pentru aceste consilieri.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*