Semnal de alarmă: O treime dintre pacienți nu respectă indicațiile terapeutice

Șansele de vindecare sunt, din această cauză, mai mici decât ar fi dacă s-ar respecta cu strictețe indicațiile medicului și farmacistului, suferința mai mare, iar costurile mai ridicate.

 

Sindicatele din Sănătate sunt în fierbere, greva generală din spitale se conturează iminent, pacienții cu boli grave se plâng că nu au acces la medicamente, iar guvernanții și parlamentarii noștri se dovedesc incapabil să găsească soluții viabile și coerente pentru ca sistemul să funcționeze cum trebuie. Profesioniștii din Sănătate continuă însă, din respect pentru pacienți, să facă tot ce le stă în putință pentru prevenirea unor afecțiuni, pentru vindecarea bolnavilor și eliminarea riscurilor la care aceștia sunt expuși.

Oastfel de problemă este dezbătută, în perioada 11-12 mai, și la cea de-a 65-a ediție a Simpozionul Farma Practic, ce se desfășoară la Brașov și la care sunt așteptați să participe farmaciștii și asistenții de farmacie din județele Alba, Covasna, Brașov, Harghita, Mureș și Sibiu.

Organizatorii evenimentului subliniază că „aderența la tratament este o componentă esențială pentru eficacitatea tratamentului și reprezintă o componentă importantă în procesul de vindecare a pacientului, având un potențial ridicat de scădere a costurilor necesare îngrijirii, precum și de reducere a suferinței”. Cu toate acestea, studiile arată că peste 30% dintre pacienți nu respectă multe dintre dozele prescrise, indiferent de afecțiune sau diagnostic.

Strânsa colaborarea dintre farmacist și medic pentru creșterea complianței la tratament poate reprezenta un pas important în combaterea acestei  probleme și este un deziderat comun al profesioniștilor din farmacie și al medicilor, în centru activității lor fiind întotdeauna pacientul și tratarea eficientă a acestuia.

 

Farm. Nicoleta Radu

În cadrul ediției 65 a simpozionului regional Farma Practic, ce va avea loc în perioada 11-12 mai 2018 la Poiana Brașov, farm. Nicoleta Radu împreună cu dr. Agnes Balint vor vorbi despre cum pot colabora pofesioniștii în sănătate pentru a îndeplini acest obiectiv comun.

Simpozionul Farma Practic ediția 65 va aduce în dezbatere subiecte ce țin de activitatea de zi cu zi din farmacie. „Cei prezenți la eveniment vor putea afla noutăți privind medicamentele și modul de administrare a acestora, referitoare la afecțiunile cu care pacienții pot veni pentru a cere ajutor în farmacie, precum și informații utile privind stategiile și tehnicile de dezvoltare profesională a farmaciștilor și asistenților de farmacie”, mai spun organizatorii manifestării științifice, coordonată de prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Printre lectorii care au confirmat prezența la eveniment se numără prof. univ. dr. farm. Felicia Gligor, conf. univ. dr. Anca Juncan, farm. Nicoleta Radu, dr. Agnes Balint și Anca Gheorghiu.

Alături de lectorii invitați să ia cuvântul în cadrul evenimentului, organizatorii îi invită pe participanții Farma Practic ed. 65 să se înscrie la Tribuna farmaciei – o rubrică special creată pentru cei care doresc să prezinte sau să aducă în dezbatere un subiect de interes pentru domeniu. Detalii despre Tribuna Farmaciei găsiți AICI, persoană de contact farm. Smărăndița Ștefan, smarandita.stefan@houston.ro

Evenimentul este creditat EFC și EMC.

 


Categorii: Actual, Farmacii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*