Tumoră gigant operată cu succes de medicii Spitalului de Neurochirugie din Iași

20 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

O femeie în vârstă de 54 de ani, din judeţul Tulcea, care avea o formaţiune tumorală gigant dezvoltată pe vertebre, a fost operată cu succes de neurochirurgii de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Nicolae Oblu”, din Iaşi.

 

O femeie în vârstă de 54 de ani, din Tulcea, care se confrunta cu un diagnostic crunt și dureri insuportabile, a fost salvată de echipa medicală de neurochirurgi din Iași, care au operat-o cu succes.  Femeia s-a prezentat la spital cu dureri insuportabile de spate și dificultăți de mișcare, iar în timpul investigațiilor s-a descoperit că avea o tumoră de proporții impresionante. Medicii s-au declarat uimiți de dimensiunea impresionantă a tumorii, dar au acceptat provocarea cu determinare și profesionalism.

Conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie şi coordonatorul echipei de medici care a efectuat intervenţia, a declarat că „tumora s-a dezvoltat pe 10 vertebre şi ameninţa viaţa femeii, o făcea să sufere de dureri insuportabile, afectându-i capacitatea de a merge. În urma investigaţiilor efectuate, pacientei i s-a pus diagnostic de tumoră medulară care s-a dezvoltat la nivelul coloanei cervicale, extinsă pe aproximativ 10 corpi vertebrali şi care ne-a pus în faţă dificultăţi reale în ceea ce priveşte modul în care să gestionăm acest caz”, a explicat specialistul.

 

Conf. univ. dr. Lucian Eva

Dr. Lucian Eva a menționat că, pe lângă dificultăţile şi provocările pe care le implică un astfel de tip de tumoră, ținând cont de lungimea ei, s-a pus problema stabilităţii coloanei cervicale. „Coloana cervicală fiind o regiune vertebrală extrem de mobilă, la nivelul căreia orice intervenţie chirurgicală trebuie urmată de o stabilizare a vertebrelor respective”, a firmat medicul.

Cu toate acestea, echipa medicală și-a asumat riscurile și a intrat în sala de operație, cu pacienta, iar după cinci ore a reușit să elimine cu succes tumora și să restaureze funcțiile motorii ale pacientei. „Medicii au fost nevoiţi să facă o rezecţie de arc posterior pe şapte niveluri, respectiv şapte vertebre cervicale, ceea ce făcea ca pacienta să fie predispusă, postoperator, la apariţia unor deformaţii. Echipa multidisciplinară a decis să facă în acelaşi timp rezecţia tumorii şi fixarea coloanei, echipa specializată în chirurgie spinală realizând fixarea, după ce o altă echipă a rezecat tumora în totalitate”, a mai spus dr. Eva.

 

Duta Batog, pacienta operata

Din fericire, tumora s-a dovedit a fi benignă, ceea ce în limbaj medical este cunoscut sub denumirea de neurinom, care s-a dezvoltat dintr-o rădăcină nervoasă, au precizat medicii. „S-a făcut o rezecţie totală a acestei tumori, chirurgia în aceste situaţii fiind considerată curabilă, adică pacienta este vindecată”, a explicat dr. Lucian Eva, subliniind că pacienta și-a recăpătat astfel mobilitatea, dar și speranța și bucuria de a trăi.

Îi mulțumesc din suflet domnului manager și echipei medicale care a participat la operația mea. Și să dea Dumnezeu să le dea multă sănătate să mai realizeze și alte operații dificile ca a mea. Să facă lumea mai sănătoasă. Cu toată încrederea. Și mulțumim din suflet”, a transmis, la rândul său, Duța Batog, pacienta care spune că a ajuns la Iași în momentul în care, disperată că se simțea din ce în ce mai rău, a apelat la medicii Spitalului „Nicolae Oblu” după ce a văzut un caz rezolvat de aceștia, pe o rețea de socializare.

 

Pacienta se află acum în procesul de recuperare și primește îngrijiri atente pentru a se vindeca complet după intervenția chirurgicală. „Va fi urmărită periodic, la intervale de timp, la două luni, șase luni, un an, doi, trei, pentru a evalua o posibilă recidivă tumorală, puțin probabilă, având în vedere gradul de rezecție a acesteia. Și bineînțeles, evaluarea stabilității coloanei cervicale, care este puțin probabil să aibă modificări, având în vedere că s-a făcut o fixare cu sisteme moderne pentru a preveni o instabilitate”, a menționat dr. Eva.

În ciuda dificultății intervenției, neurochirurgul ieșean spune că este un caz firesc, deja o normalitate la nivelul clinicii pe care o conduce, în care „echipa medicală este la o maturitate profesională și o experiență profesională de înalt nivel, la care se adaugă și dotarea tehnologică pe măsura spitalului și, bineînțeles, posibilitățile financiare pe care le are spitalul pentru a asigura oricărui pacient care se adresează pentru un act medical pe măsura patologiei pe care o prezintă, indiferent de costurile acesteia”.

 

Foto/video: Spitalul de Neurochirurgie Iași


Adaugati un comentariu


 

*