REZIDENȚIAT 2023: Peste 10.000 de candidați pe 5.290 de locuri și posturi. Cea mai mare concurență, la Faramcie

19 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Candidații au la dispoziție doar 4.925 de locuri şi 365 de posturi pentru admiterea în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie, iar punctajul minim de admitere este, de anul acesta, cu 5 procente mai mare decât în anii anteriori. 

 

Peste 10.000 de absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie (UMF) susțin, astăzi, examenul de intrare în rezidențiat care, așa cum a precizat ministrul Sănătăţii, începând de anul acesta a suferit modificări în ceea ce privește „oferta de pregătire din partea Universităţilor”, acordându-se prioritate specialităţilor deficitare.

Am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare, în sensul că, probabil, în acest an, vă dau un exemplu, avem cel mai mare număr din istorie de locuri la medicina de familie, peste 600 de locuri. Vrem să păstrăm acest trend şi să schimbăm această abordare în care pregătim medici în funcţie de capacitatea de pregătire a universităţilor încet-încet încât şi ele să îşi adapteze această capacitate, în funcţie de nevoile sistemului de sănătate”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la conferința de presă organizată de Unicversitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București.

 

Adaptarea UMF-urilor la nevoile sistemului de Sănătate

 

Ministrul Rafila susține că România pregăteşte medici „în funcţie de ceea ce are nevoie sistemul de sănătate din România, iar adaptarea universităţilor şi facultăţilor de medicină la acest proces este necesară, lucrăm împreună, avem acest parteneriat cu Organizaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, participă şi facultăţile de la universităţile multi-sectoriale şi e clar că încet-încet o să avem şi o planificare mai bună în domeniul resurselor umane în sănătate”.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a afirmat că „ne preocupă dezvoltarea infrastructurii medicale, încât condiţiile de muncă în România să fie atrăgătoare pentru tinerii medici. Salarizarea în bună măsură a fost rezolvată, dar condiţiile de muncă sunt esenţiale pentru practica medicală din ţara noastră”.

La nivel național, concursul de intrare în rezidențiat organizat de Ministerul Sănătății se desfășoară în centrele universitare București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara și a adunat la start 10.194 de candidați (față de 10.330 de candidați în 2022) care își vor disputa șansele pentru ocuparea celor 4.925 (5.634 în 2022) de locuri și 365 ( 231 în 2022) de posturi scoase la concurs.

 

Cei mai mulți candidați, la București

 

Dintre cei peste 10.000 de candidați înscriși anul acesta la concursul de intrare în rezidențiat, 37% concurează în centrul universitar Bucureşti, la UMFCD, unde încearcă „să ocupe un post sau un loc la unul dintre cele 3 domenii majore, respectiv Medicină, Stomatologie şi Farmacie”, după cum a menționat ministrul Rafila

Pentru ocuparea celor 3.965 de locuri scoase la concurs pe domeniul Medicină, la nivel național, s-au înscris la concurs 5.733 de candidați, la Medicină dentară sunt 2.331 de candidați pe 551 de locuri, iar la Farmacie, pe 409 locuri concurează 2.130 de candidați:

Centrul universitar București: 3.775 de candidați, dintre care 2.077 pentru domeniul Medicină, 945 pentru Medicină dentară și 753 pentru Farmacie.

Centrul universitar Cluj: 1.353 de candidați; 708 – Medicină, 284 – Medicină dentară și 361 – Farmacie.

Centrul Universitar Craiova: 963 de candidați; 567 – Medicină, 170 – Medicină dentară și 226 – Farmacie.

Centrul Universitar Iași: 1.751 de candidați; 991 – Medicină, 438 – medicină dentară, 322 – Farmacie.

Centrul Universitar Târgu Mureș: 912 candidați; 474 – Medicină, 187 – Medinică dentară, 251 – Farmacie.

Centrul UniversitarTimișoara: 1.440 de candidați; 916 – Medicină, 307 – Medicină dentară, 217 – Farmacie.

 

Cea mai mare concurență, la Farmacie

 

Concurenţa este diferită pe cele trei domenii de rezidențiat. „Este mai mică la Medicină – 1,32 candidaţi, la Stomatologie – 4,23 şi peste 5 la domeniul Farmacie. Le urăm tuturor succes”, a mai spus Alexandru Rafila.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, a anunţat intenţia universităţii de a prelua de la Ministerul Sănătăţii activitatea de repartizare a rezidenţilor pe diferite stagii, în condiţiile în care Legea 199/2023 prevede organizarea unei direcţii pentru învăţământul post-universitar.

Exprimându-și speranţa ca, de anul viitor, să fie introdusă şi înscrierea online a candidaţilor la Rezidenţiat, profesorul Jinga a declarat că se va încerca să se flexibilizeze și activitatea de recunoaştere a diplomelor medicilor specializaţi în străinătate, „pentru a atrage cât mai mulţi colegi din străinătate. Se pare că este un trend de a se reîntoarce cei care au lucrat în străinătate în spitalele noastre. Dar, pentru aceasta este bine ca la Ministerul Sănătăţii să fie mai flexibilă această modalitate de a recunoaşte şi de reintegrare a lor în ţara noastră”, a afirmat Viorel Jinga.

Rectorul UMF a atras atenția că în ultimii trei ani, 2.234 de rezidenţi şi-au schimbat specialitatea, ceea ce arată lipsa unei „orientări profesionale foarte bune” la nivelul universităţilor. Urându-le „succes deplin tuturor candidaților” din acest an, rectorul UMFCD și-a exprimat convingerea că „absolvenţii Universităţii noastre vor traversa, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională“.

 

Medicina de Familie, în topul specialităților

 

Pentru concursul de intrare în rezidențiat din acest an, Ministerul Sănătății a scos la concurs 3.965 de locuri și 365 de posturi pentru domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie, cele mai multe fiind destinate specialităților medicale din domeniul Medicină.

Într-un top 5 al numărului de locuri scoase la concurs, pe specialități, în domeniul medicină se află: Medicina de familie – 643 de locuri (321 locuri / an 2022), Anestezie și Terapie Intensivă – 178 de locuri (231 locuri/an 2022), Cardiologie146 de locuri (195 locuri/an 2022), Medicină internă – 138 de locuri (207 locuri/an 2022) și Pediatrie – 137 de locuri (184  locuri/ an 2022).

La polul opus se află: Neurologia pediatrică – 3 locuri, Expertiza medicală a capacității de muncă – 6 locuri, Medicina sportivă – 8 locuri, Cardiologie pediatrică – 11 locuri și Nefrologie pediatrică – 11 locuri.

În ultimii trei ani, pe primele locuri s-au situat dermatologia, psihiatria, imagistica şi endocrinologia.

 

Importanța Rezidențiatului 

 

Coordonatoarea concursului de intrare în rezidențiat din Centrul universitar București, prof. dr. Cătălina Poiană, prorector UMFCD, a subliniat importanța concursului de intrare în rezidențiat, care reprezintă un pilon fundamental în dezvoltarea resurselor umane din Sănătate, având o influență importantă asupra calității și eficienței serviciilor medicale” și le-a urat „baftă” tuturor candidaților.

Preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Andrei Baciu, a spus că „nu este deloc un examen uşor, sunt 200 de întrebări la care ai patru ore să răspunzi” și a subliniat că dincolo de multele discuții și preocupări din domeniul Sănătății, există „un aspect vital despre acest lucru ne priveşte pe toţi: dorinţa de a face din România un loc unde toţi aceşti tineri medici, stomatologi şi farmacişti să dorească să rămână şi să îşi construiască carierele. Ca cineva care a lucrat ca medic în străinătate şi s-a întors în România, înţeleg provocările, dar şi oportunităţile unice pe care le avem aici, în ţara noastră. Ţine numai de noi, de fiecare dintre noi, să ne concentrăm pe soluţie mai mult decât pe problemă şi să facem din România o alternativă la plecatul din ţară”, a transmis Baciu, urându-le la rândul său succes tuturor.

 

Rezultatele examenului

 

Ministerul Sănătăţii organizează, duminică, concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, în şase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Anul acesta s-au înscris la concurs 10.194 de candidaţi, dintre care 5.733 au optat pentru domeniul Medicină, 2.331 pentru domeniul Medicină dentară şi 2.130 pentru domeniul Farmacie.

Rezultatele concursului de intarere în rezidențiat 2023 se vor anunța după încheierea examenului, pe 19 noiembrie. După examen, Ministerul Sănătății a publicat și grilele corecte de concurs, iar eventualele contestații se pot depune până luni, 20 noiembrie, la ora 16.00. Acestea pot viza întrebările de concurs, corectarea lucrărilor sau organizarea. După corectarea contestaților se va afișa și ierarhia notelor. Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu.

Rezultatele la rezidențiat 2023 vor fi publicate pe site-ul www.rezidentiat.ms.ro

 


Adaugati un comentariu


 

*