Săptămâna Internațională a Testării: testări gratuite pentru HIV, Sifilis și Hepatită

20 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

În perioada 20-23 noiembrie, românii care doresc să se testeze pentru HIV, Sifilis și Hepatită B și C se pot adresa, anonim, Centrelor ARAS din București, Cluj, Tași, Timișoara sau pot comanda gratuit unul din cele 800 de kituri de testare gratuită (HIV și Hepatită C).

 

Între 20 și 26 noiembrie 2023, în întreaga lume se desfășoară a patra ediție a Săptămânii Internaționale a Testării (SIT), care în România este organizată de ARAS – Asociația Română Anti-SIDA. În cadrul campaniei de anul trecut, peste 1.000 de români și peste 40.000 de oameni la nivel global au avut șansa de a se testa și de a lua măsurile adecvate rezultatului primit: prevenire sau tratament.

Pentru anul acesta, ARAS transmite că, în perioada 20-23 noiembrie, românii care doresc să știe dacă sunt infectați cu HIV, Sifilis sau Hepatită B și C se pot adresa, anonim, următoarelor centre administrate de asociație: Checkpoint ARAS București – 0751.010.539, Checkpoint ARAS Cluj – 0751.111.017, Checkpoint ARAS Iași – 0751.120.708, Checkpoint ARAS Timișoara – 0751.120.840, Centrul de Sănătate ARAS – 0740.303.744, Centrul ARAS Titan București – 0746.125.397, sau pot comanda gratuit unul din cele 800 de kituri de testare gratuită (HIV și Hepatită C) pe care ARAS le oferă în cadrul campaniei: https://arasnet.ro/sit-2023/

 

SIT 2023-lansare

ARAS atrage atenția că, „la nivel global, 14% dintre persoanele infectate cu HIV nu își cunosc statutul serologic și deci nu iau tratament. Tratamentul antiretroviral asigură o speranță de viață similară cu cea a unei persoane care nu este infectată cu HIV. Există metode sigure de prevenire a transmiterii HIV”, se menționează într-un comunicat al asociației.

În baza acestor date, ARAS cere factorilor de decizie „să ia urgent măsurile necesare pentru finanțarea prevenirii și asigurarea constantă a tratamentului, conform angajamentelor internaționale semnate de România și legislației naționale în vigoare. De asemenea, conform sloganului Zilei Mondiale SIDA de anul acesta (Implicați comunitățile!), cerem recunoașterea și implicarea comunităților vulnerabile în luarea deciziilor și în implementarea activităților care le privesc”.

 

SIT 2023-testare in centre

Campania de testare derulată de ARAS este realizată cu susținerea Coaliției Plus, Gilead Sciences Romania, Elton John AIDS Foundation, Sidaction și în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecționase „Prof. Dr. Matei Balș”.

La nivel interațional, campania este susținută de: Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD), Robert Carr Fund,  Expertise France prin programul “L’initiative” și Primăria Bruxelles.  

Săptămânii Internaționale a Testării este o campanie mondială de sensibilizare și de promovare a testării pentru HIV, hepatite și infecții sexual transmisibile, inițiată de Coaliția PLUS și lansată anul acesta la Kuala Lumpur, în parteneriat cu Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei (UNAIDS) și Ministerul Sănătății din Malaezia.

 


Adaugati un comentariu


 

*