Testare gratuită pentru HIV și hepatita C, în Săptămâna Internațională a Testării

21 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Românii se pot testa gratuit și anonim pentru HIV şi hepatită C, în cadrul campaniei organizate de Asociaţia Română Anti-SIDA, în perioada 21-28 noiembrie. 

 

Numărul cazurilor de HIV-Sida au crescut cu 30% după pandemie, pe de o parte pentru că mulți români nu s-au mai prezentat la medic din cauza restrucțiilor, iar pe de altă parte, din cauza creșterii alarmante a numărului de persoane care își administrează droguri injectabile.

Medicii infecționiști spun că multe persoane ajung la spital și află că au HIV sai hepatiă, nu ca urmare a unui screening, care ar fi normal să se realizeze frecvent în cazul persoanelor aflate la risc, ci pentru alte boli, despre care afă, în urma unor investigații, că sunt că de fapt complicaţii ale infecţiiei HIV/SIDA. Depistarea târzie este o mare problemă pentru evoluţia stării de sănătate a pacientului, speranţa de viaţă scade cu cât afecţiunea este descoperită mai târziu, atrag atenția medicii.

În acest context, în Săptămâna Internaţională a Testării – SIT, marcată între 21 și 28 noiembrie, în întreaga lume, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), împreună cu alte 60 de organizaţii din domeniul SIDA şi al hepatitelor virale din 43 de ţări, organizează evenimente dedicate publicului larg.

 

Românii care doresc să se testeze pentru HIV și hepatită, o pot face, astfel, în centrele ARAS, sau pot comanda gratuit unul dintre cele 800 de kituri pe care asociaţia le oferă în cadrul campaniei organizată la nivel național, până pe 28 noiembrie, printr-unul din  centrele ARAS: Checkpoint ARAS Bucureşti 0751.010.539, Checkpoint ARAS Cluj 0751.111.017, Checkpoint ARAS Iaşi 0751. 120.708, Centrul de Sănătate ARAS – 0740.303.744 (https://arasnet.ro/sit-testare-centre/).

În cadrul acestui eveniment anual de mobilizare internaţională, ARAS îşi va intensifica eforturile de informare, sensibilizare, testare şi consiliere pentru HIV şi hepatită C, dar şi de advocacy pentru acces la servicii medicale şi sociale. Prin participarea la SIT, ARAS contribuie la rezolvarea problemelor cauzate de criza sanitară COVID-19 în ceea ce priveşte testarea şi accesul la servicii şi subliniază, încă o dată, importanţa recunoaşterii rolului indispensabil jucat de organizaţiile comunitare în asigurarea sănătăţii cetăţenilor”, transmite ARAS, printr-un comunicat.

 

Reprezentanții ARAS mai spun că cea de-a treia ediţie a SIT se desfăşoară într-un context „alarmant”, de scădere a numărului de teste, dar şi de creştere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV în multe regiuni ale lumii, „provocate de diminuarea finanţărilor publice şi de lipsa de recunoaştere a actorilor comunitari”.

În condiţiile în care, în România, serviciile medicale şi sociale suferă de „lipsa cronică de finanţare”, ARAS cere factorilor de decizie naţionali şi internaţionali să pună prevenirea şi testarea în centrul priorităţilor sanitare, pentru a scădea rapid numărul noilor infectări; să recunoască rolul educatorilor între egali în oferta de servicii de îngrijire, prevenire şi testare, pentru a creşte calitatea vieţii persoanelor afectate; să integreze persoanele vulnerabile (în special tinerii, femeile, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, lucrătoarele sexual, persoanele transgender) în crearea şi implementarea activităţilor naţionale din domeniu, oferindu-le resursele necesare.

 

Organizaţia pledează, de asemenea, pentru intensificarea testării pentru HIV şi hepatite virale, pentru a acoperi întârzierea din ultimii doi ani; promovarea şi generalizarea accesului la autotestare, prin stabilirea unor preţuri accesibile pentru autoteste atât pentru publicul larg, cât şi pentru persoanele vulnerabile; promovarea şi susţinerea prevenirii combinate; asigurarea profilaxiei pre-expunere (PrEP) pentru persoanele care nu sunt infectate cu HIV şi îndrumarea celor care trăiesc cu HIV către servicii de îngrijire complexe şi constante; stimularea inovaţiei în prevenire, testare şi tratament şi stimularea capitalizării bunelor practici din cele trei domenii.

În 2021, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Testării, 39.202 persoane din întreaga lume au beneficiat de 42.083 teste (HIV, hepatită B, hepatită C, sifilis, diverse tipuri de cancer produse de virusul papiloma uman), în 37 de ţări, iar ARAS a asigurat accesul la testare HIV pentru 650 persoane din România, prin trimiterea gratuită de teste rapide la domiciliu, se mai arată în comunicat.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*