O aplicație pentru tratamentul pacienților arși ar putea fi utilizată doar în Unitățile de Primiri Urgențe

21 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Este concluzia la care a ajund Ministerul Sănătății, pe baza recomandărilor Comisiei de de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, referitor la aplicația „First Aid Burn”, oferită gratuit de un dezvoltator software pentru tratamentul pacienților arși.

 

Comisia de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătății, a evaluat, timp de o săptămână, aplicația „First Aid Burn”, dezvoltată de Software Essensys It, pentru a o oferi, în sprijinul tratării pacienților cu arsuri, ca urmare a faptului că la împlinirea a 7 ani de la tragedia de la clubul Colectiv, omul de afaceri Mihai Matei, preşedinte al Asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii (ANIS) şi co-fondator Geeks for Democracy, a acuzat Ministerul Sănătății că nu răspunde la mesaje în legătură cu aplicația pe care intenționa să o pună la dispoziție gratuit pentru tratamentul pacienților arși.

Ministerul Sănătății transmite că, după întrevederea avută de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, cu președintele și vicepreședintele Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătății, prof. univ. dr. Cristian Radu Jecan și prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu și cu Mihai Matei, reprezentantul companiei Software Essensys It, a fost informat că, în urma analizării utilității clinice a aplicației „First Aid Burn” și a discuțiilor cu medici din toate unitățile de îngrijire a pacienților cu arsuri din țară, s-a încercat să se stabilească locul pe care îl poate ocupa această aplicație și personalul care ar putea-o utiliza astfel încât să aducă un beneficiu în evoluția pacientului ars.

 

Comisia a „exclus din start folosirea ei în centrele specializate în tratamentul pacienților cu arsuri. Acestea au în structură personal medical care are cunoștințele și experiența necesare pentru realizarea unei corectări adaptate în dinamică a tulburărilor hidroelectrolitice și acidobazice asociate acestei patologii”, se arată în răspunsul Comisiei, transmis de MS printr-un comunicat.

Potrivit aceleiași surse, specialiștii susțin că reechilibrarea hidroelectrolitică a unui pacient cu arsuri extensive de la momentul producerii accidentului, până la primirea acestuia într-o UPU se face pe baza unor formule de reechilibrare rapide care sunt cunoscute de către personalul care îi transportă în condiții specifice, aceste cunoștinte diind dobândite în cadrul modulului obligatoriu de chirurgie plastică din anul 6 (UMF Carol Davila) și al pregătirii de specialitate în medicina de urgență.

Singurul loc în care și-ar fi putut găsi utilitatea sunt Unitățile de Primiri Urgențe. În aceste structuri pacientul ars trebuie să stea cât mai puțin timp posibil după care să fie redirecționat către o structură specializată”, dar folosirea aplicației în UPU este greu de realizat, deoarece completarea schemei de arsură necesită „o debridare chirurgicală corectă prealabilă a leziunilor (realizată în sala de operație) și o experiență din partea utilizatorului în diagnosticarea profunzimii acestora”, susține Comisia.

 

Utilizarea incorectă a aplicației ar putea duce la erori de diagnostic și tratament ce vor influența evoluția pacientului și vor avea potențiale implicații medico-legale, deoarece asigurarea transportului într-o structura de îngrijire a arsurilor, în timpul cel mai scurt cu putință devine prioritar, iar în acest timp se poate iniția și mai ales consemna „echilibrarea hidroelectrolitică de bază, cu monitorizarea debitului urinar”, mai spune Comisia, care a identificat și o problemă legată de protecția datelor pacientului, care ar trebui introduse în aplicație, precum și modalitatea de obținere a acordului de utilizare a acestora.

În plus, „din discuțiile avute cu dezvoltatorul/producătorul, reiese că în mare măsură programul prezent reproduce o altă aplicație deja existentă în limba franceză (accesibil pe dispozitivele mobile, în format gratuit și premium, contra cost). Considerăm că trebuie clarificat de către structurile abilitate aspectele legate de originalitatea aplicației și legalitatea diseminării ei în acest context”, mai arată Comisia.

La discuții au fost prezenți 10 din cei 12 membri ai comisiei, dintre care 2 se regăsesc și în componența Comisiei Multidisciplinare pentru Arsuri a MS. Aplicația și datele de logare în vederea utilizării au fost transmise către membrii comisiei, care au avut la dispoziție 1 săptămână pentru evaluarea acesteia, precizează MS.

 

Mihai Matei explică însă într-o postare pe contul său de socializare că „după ce am scris pe FB despre aplicatie m-au chemat la Ministerul Sănătății să discutăm cum deblocăm. Așa credeam eu. Sanchi. Întâi, un doctor mi-a explicat că aplicația nu avea niște modificări care fuseseră cerute și din cauza asta nu poate fi folosită (nu intru în detalii tehnice că mă lungesc). Modificările fuseseră făcute însă de vreun an, chiar la solicitarea doctorului respectiv, care la momentul când a văzut aplicația a zis că e foarte bună. Acum nu mai era bună. Tot doctorul respectiv a început discuția întrebându-mă ce miză am și alte întrebări dubioase. Probabil că mă bănuiau că vreau să fac vreo combinație, deși le zisesem de mai multe ori că nu le luam bani, că pro-bono, moka, zero șmecherie. După aia mi-au zis că noi am discutat cu o comisie, care nu era bună deloc comisia și stai că acum o să vadă altă comisie și revenim. Să vadă specialiștii. În fine, am mai discutat cu ei și la întâlnire și pe telefoane ulterior și le-am zis că noi mai muncim dacă e nevoie să mai facem ce modificări vor, că le dam și cod sursă etc. Săptămana asta care a trecut mi-au dat mail cu răspunsul de la cealaltă comisie, aia bună, și, pe scurt, «avem de toate, nu folosește, nu trebuie»”.

Mai mult, Mihai Matei susține că aplicația a fost dezvoltată „de la zero pentru minister” și în plus „face și multe alte lucruri față de aia a francezilor”.

Comentariile și sutele de redistribuiri spun foarte multe despre cum văd medicii aplicația…


Adaugati un comentariu


 

*