REZIDENȚIAT 2023: Peste 10.000 de medici tineri intră, duminică, în focul examenului

17 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Candidații au la dispoziție doar 4.925 de locuri şi 365 de posturi pentru admiterea în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie, iar punctajul minim de admitere este, de anul acesta, cu 5 procente mai mare decât în anii anteriori. 

 

Ministerul Sănătății (MS) anunță că duminică, 19 noiembrie 2023, organizează concurs național de intrare în rezidențiat în domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie. „Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, cu o durată de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări”, precizează MS.

Nu mai puțin de 10.194 de candidați s-au înscris la examen și concurează pentru 4.327 de locuri și posturi pentru domeniul Medicină, 551 de locuri pentru medicină dentară și 412 de locuri și posturi pentru farmacie, disponibile la examenul din acest an, se menționează în comunicatul MS.

Potrivit Ministerului Sănătății, 5.733 dintre candidați au optat pentru domeniul Medicină, 2.331 pentru domeniul Medicină dentară și 2.130 pentru domeniul Farmacie. În promoția 2023 au fost 3.674 de absolvenți la Medicină, 1.183 la Medicină dentară și 893 la Farmacie.

 

Începând cu ora 8.30, candidații pot intra în sala în care au fost repartizați, iar cei care nu sunt prezenți în sală în momentul deschiderii sacilor cu caietele cu întrebări (ora 10:00), NU mai au acces în sala de concurs.

La intrarea în sală, candidații se legitimează în fața șefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei fără un astfel de document valabil nu sunt primiți în sala de concurs. Începând cu ora 10.00, candidaților li se împart grilele pentru răspuns și câte o cariocă de culoare neagră pentru completarea grilei (atât pentru completarea răspunsurilor considerate corecte, cât și pentru completarea datelor de identitate).

Repartizarea pe săli a candidaților înscriși la concursul de rezidențiat a fost afișată pe pagina de internet a fiecărui centru de concurs, pe 16 noiembrie. Cu cel puțin 24 de ore înainte de concurs se afișează lista candidaților repartizați în fiecare sală de concurs, pe ușa sălii respective.

 

Grila corectă se afișează pe site-ul oficial al rezidențiatului și pe site-urile celor șase Universități de Medicină și Farmacie organizatoare, pe 19 noiembrie, începând cu ora 16.00, potrivit metodologiei.

Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu”, spre deosebire de anii trecuți, când pragul de admitere era de 60%.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, pentru fiecare domeniu, în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu”, precizează MS.

 

Întrebările din grila de concurs sunt diferite, pentru fiecare domeniu. „Caietele cu întrebări sunt întocmite de 3 grupuri de specialiști, câte unul pentru fiecare domeniu de concurs, proveniți din toate centrele universitare în care se organizează concursul, și sunt elaborate într-o locație unde aceștia nu au nicio legătură cu exteriorul și nu părăsesc locul respectiv decât cu minimum o oră înainte de încheierea probei scrise (nu mai devreme de ora 13.15 în data de 19 noiembrie 2023). Întreaga activitate se desfășoară sub coordonarea unui responsabil desemnat prin tragere la sorți din rândul specialiștilor desemnați să intre în sediul securizat. Tragerea la sorți are loc în prezența a cel puțin un membru din Comisia centrală de rezidențiat”, conform metodologiei de concurs.

În 2022, 10.330 de candidați s-au înscris la examenul de rezidențiat, pe 4.734 de locuri și posturi scoase la concurs (cu aproximativ 2000 mai puțini decât în 2021), dar 628 de locuri și posturi din domeniul medicină au rămas neocupate, astfel că a fost organizată o sesiune extraordinară de concurs, pe 14 mai 2023, dar 11 locuri au rămas în continuare neocupate.

Detaliile privind metodologia și desfășurarea concursului de Rezidențiat sunt publicate pe site–ul www.rezidentiat.ms.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*