Ziua Mondială a Prematurității. Peste 20.000 de copii se nasc prematur, anual, în România

17 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Dintre cei aproximativ 180.000 de bebeluși care vin pe lume anual în România, 20.000 sunt născuți prematur, iar rata mortalității premature este la noi în țară a doua cea mai mare din UE, după Bulgaria. 

 

Prematuritatea reprezintă principala cauză de deces la copiii sub cinci ani. De aceea, la inițiativa Fundației Europene pentru Îngrijirea Prematurului se celebrează anual, începând cu anul 2011, Ziua Mondială a Prematurului, pentru a atrage atenția asupra riscurilor nașterii premature. Sunt organizate evenimente și acțiuni de sensibilizare și conștientizare a publicului larg privind provocările nașterii premature și sunt celebrați celebra toți copiii născuți prematur și familiile acestora.

Violet este culoarea specifică acestei zile și simbolizează sensibilitatea și excepționalitatea, iar pentru a manifesta sprijinul față de copiii prematuri sunt iluminate în mov clădiri simbolice, monumente etc. Un alt simbol este linia de șosete: o pereche de șosete mici de culoare mov atârnă în linie cu alte nouă perechi de șosete pentru copii de dimensiuni normale, atrăgând atenția că, la nivel mondial unul din zece copii se naște prematur.

 

Cu prilejul acestei zile, Asociația Prematurilor a organizat o expoziție a premurității, la Casa Poporului. Un moment unic, un momen tare emoționant, perfect integrat cu propunerea de implementare a Carnetului Prematurului și Nou Născutului cu Risc, precum și de integrare a terapiei Kangaroo Care în maternități”, transmite organizația.

De asemenea, Asociația Prematurilor și Asociația ABC-ul educației pentru copii, cu implicarea dr. Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, a lansat, pe 7 noiembrie, la inițiativa deputatei Mara-Daniela Calista, propunerea de implementare a Carnetului Prematurului și Nou Născutului cu Risc, un instrument de informare corectă, monitorizare și intervenție multidisciplinară, precum și de integrare a terapiei Kangaroo Care (îngrijire piele -pe -piele) pentru prematuri, în maternități. Acest demers face parte dintr-o serie de acțiuni de sprijin pentru copiii născuți prematur, denumită „MISIUNEA VULNERABILII” și a fost dezbătut de persoane relevante precum consilierul prezidențial pe Sănătate Diana Păun, senatori și deputați, secretari de stat, reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Colegiului Medicilor, medici, specialiști și asociații dedicate sprijinului pacienților vulnerabili, informează Asociația Prematurilor.

 

Ziua Mondială a Prematurității este motiv de emoție pentru toate familiile care au un copil născut înainte de termen și care se bucură acum de viață.

La Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), de la începutul acestui an s-au născut 1.664 copii, dintre care 273 prematuri. „Copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenții complexe. Majoritatea acestor copii reușesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc și se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă, se externează la domiciliu. Cu ocazia Zilei Prematurității, în Spitalul Universitar de Urgență București, încercăm să facem mici gesturi menite să aducă un zâmbet și încurajare mămicilor de prematuri. Ca o mângâiere din partea noastră, ca să își vadă copiii permanent, mămicile au primit câte o fotografie în culoarea speranței și o ramă foto goală pe care să o păstreze pentru o poză de familie la aniversarea de 1 an, ca un simbol al victoriei și bucuriei de a fi împreună”, precizează dr. Adriana Dan, șef secție Neonatologie, SUUB.

 

Dr Monica Cirstoiu

Prof. univ.dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinică Obstetrică-Ginecologie, spune că patru din zece mame nu își monitorizează sarcina și de aceea apare „riscul de a naște mai devreme de 37 de săptămâni și în acest fel apar riscuri atât pentru ea cât și pentru copil.

La SUUB, rata prematurității este de 15%, net superioară mediei naționale, care este de peste 11%, pentru că așa cum afirmă conducerea unității medicale, „aici vin, prin transfer, toate cazurile grave: gravide care poate nu au șansa de a fi perfect sănătoase și în momentul în care apare o complicație legată de organismul lor (pornind de la AVC, infarct de miocard, patologii renale, patologii digestive, cancere, epilepsii, leucemii etc), ajung la spitalul nostru, unde sunt preluate și investigate de echipe pluridisciplinare, datorită cărora mama și copilul primesc o nouă șansă la viață”.

De asemenea, deoarece maternitatea SUUB este unitate medicală de grad III, dispune de dotare cu echipamente moderne, personal medical cu experiență și este parte a unui centru medical multidisciplinar, aici sunt transferați și nou-născuți din alte maternități din țară.

Cu ocazia acestei zile, saloanele Maternității Cuza Vodă din Iași au fost împodobite cu decorațiuni mov, culoare-simbol al luptei pentru viață a acestor copii născuți prea devreme. Și hăinuțele bebelușilor internați aici au, astazi, aceeași culoare. „Culoarea mov a fost aleasă pentru că exprimă o energie bună, culoarea speranței. Trebuie foarte multă răbdare. Nu este ușor când vezi că celelalte mame pleacă acasă repede cu un copil sănătos și celelalte stau și vin zi de zi și este destul de greu și suntem alături de ele”, explică dr. Anca Bivoleanu, medic neonatolog Maternitatea Cuza-Vodă din Iași, unde la ora actuală sunt îngrijiți acum peste 90 de bebeluși prematuri.

De la începutul anului, la Maternitatea Cuza Vodă au fost îngrijiți 5.621 de bebeluși dintre care 1.328 prematuri. „El a avut 600 gr, ea a avut 590 gr. Acum au 837 gr și 700 gr. Respiră singuri și suntem foarte mândri de ei”, spune medicul Maria Stamatin. Unii dintre copiii născuți prematur la maternitatea din Iași, care între timp au crescut mari și acum sunt perfect sănătoși, au venit să le mulțumească, astăzi, medicilor care i-au îngrijit.

 

În contextul Zilei Mondiale a Prematurității, Asociația „Salvați Copiii” România a anunțat că împreună cu OMV Petrom a dat startul celei de-a doua ediții a a programului „Împreună din prima zi”, prin care vor fi dotate încă 16 secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală și obstetrică-ginecologie din 12 județe.

Investiția, care se ridică la 1,5 milioane de euro, va include „dotarea cu echipamente medicale performante de monitorizare a stării de sănătate a nou-născuților. Astfel, numărul total al spitalelor dotate prin programul «Împreună din prima zi» se ridică la 60, iar investiția totală este de 2,5 milioane de euro”, arată Salvați Copii într-un comunicat.

Unitățile medicale vor fi dotate cu aparatură medicală de ultimă generație de monitorizare și menținere a stării de sănătate a nou-născuților, de exemplu: ecocardiograf, electroencefalograf, ventilator, bancă de lapte. Astfel, nou-născuții cu probleme majore vor putea primi îngrijire adecvată, fără a se pierde timp vital prin căutarea unor soluții de transfer la spitalele care au aparatura necesară.

 

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, din 180.000 de copii care se nasc într-un an în România, peste 10% sunt născuți prematur.

La nivelul UE, România ocupă locul 2 la capitolul mortalitate infantilă, cu o rată de 5,2 la mie, după Bulgaria – 5,6 la mie și înaintea Slovaciei – 4,9 la mia de copii născuți vii, potrivit datelor Eurostat din 2021. La polul opus se află Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8‰ de copii născuți vii.

La nivel național, potrivit datelor INS, primele trei poziții în top sunt ocupate de județul Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1‰ de copii născuți vii), Sălaj (8,9 la mie) și Neamț (8,2 la mie), în vreme ce în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii.

La nivel mondial, aproape 15 milioane copii se nasc înainte de termen, înainte de cea de-a 37-a săptămână de sarcină.

 

Dr Adina Bratie

Pentru a preveni nașterea prematură, viitoarele mămici sunt sfătuite de medicii ginecologi să meargă în primul rând la control la medicul de familie și să-și facă analizele și investigațiile uzuale specifice în sarcină. „Ideal ar fi ca un set de analize să fie făcut înainte ca viitoarea mamă să rămână însărcinată, pentru ca în cazul în care sunt anumite probleme care ar putea afecta sarcina, acestea să fie tratate anticipat. Desigur, este indicat ca gravida să mergă periodic și la un medic ginecolog, care-i va urmări sarcina, iar dacă va considera necesar îi va recomanda analize și investigații suplimentare, mai ales dacă există factori de risc, precum nașteri premature anterioare sau avorturi. Sunt necesare în special investigații legate de germeni și factoriinfecțioși din complexul toxoplasmă, citomegalovirus, rubeola, herpes, de statusul de coagulare sau de  germenii situați la nivelul tractului vaginal și cervical, care pot duce la nașteri premature, explică dr. Adina Bratie, medic OG, Maternitatea Buzău și Clinica Angisan.

 


Adaugati un comentariu


 

*