O nouă zi cu proteste în Buzău și în țară, la DSP și Casa de Pensii

17 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Sindicaliștii spun că vor continua să-și exprime nemulțumirile în fața propriilor instituții, iar dacă nu vor fi luați în considerare de autorități vor recurge și la alte forme de protest.  

 

Pentru a treia zi consecutiv, salariații Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) din țară protestează, susținuți de Sindicatul Național „Forța Legii”(SNFL). Aceștia sunt nemulțumiți de „umilințele” la care spun că sunt supuși de ani de zile prin salarile „foarte mici”, „inechitățile salariale majore” în rapot cu colegii lor din instituții publice similare, „condițiile de muncă inumane”, „lipsa de personal” și „orele suplimentare neplătite” – acestea fiind doar o parte dintre nemulțumiri.

„Nu vom renunța”, „Nu cedăm presiunilor”, „Săptămână viitoare blocăm activitatea”, „Plecăm din sistem”, „Să vină guvernanții să lucreze în locul nostru”, „Vă mulțumim că ne sprijiniți și că ne sunteți alaturi” – sunt câteva dintre mesajele transmise guvernanților de protestatarii ieșiți în fața DSP Buzău.

 

Nu doar salariații din DSP-uri sunt nemulțumiți de salariile pe care le primesc, ci și funcționari din Ministerul Sănătății și personalul TESA din spitale, care au aceleași revendicări de natură salarială. Sindicaliştii susțin că au făcut propuneri pentru introducerea în legea prin care s-a aprobat majorarea salariilo CNAS și a salariaţilor din DSP-uri şi a personalului nemedical din unităţile sanitare, încă din luna martie a acestui an, iar aceste propuneri, deși fuseseră adoptate în Senat, au fost eliminate în Camera Deputaților.

Mesaje de susținere a transmis și Federația Sanitas, care consideră că nemulțumire crescândă a acestor salariați este justificată și a solicitat întâlniri, în perioada imediat următoare, la nivelul Ministerului Sănătăţii şi al Guvernului, pentru „identificarea de soluţii sustenabile şi echitabile pentru creşterea veniturilor categoriilor de personal menţionate”, atrăgând atenția că „tergiversarea situaţiei actuale poate conduce la blocarea sistemului sanitar în totalitate, iar retricţionarea accesului populaţiei la serviciile de sănătate poate conduce spre o uriaşă revoltă socială care va fi greu de aplanat”.

 

Uniunea Sindicatelor TESA din Sănătate afirmă că ar putea bloca acordarea salariilor din spitale înainte de Crăciun, în semn de protest faţă de „sfidarea” la adresa personalului nemedical, care a fost „eliminat” din proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor privind creşteri salariale pentru angajaţii CNAS. „Dacă aceste soluţii se pot găsi doar când se pornesc acţiuni greviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci şi personalul TESA este dispus ca după ani şi ani de frustrări «să pună pixurile jos», constatând că altfel va rămâne şi în continuare ignorat la infinit”, susţin sindicaliştii.

Nemulțumirile în sănătate au început după ce angajaţii caselor de Asigurări de Sănătate, care au declanșat un protest pe perioadă nedeterminată cu suspendarea activității cu publicul, pe 2 noiembrie, au obținu, pe 11 noiemnrie, creşterile salariale cerute, prin lege.

 

Protestele au continuat și în Casele Județene de Pensii. „De 10 zile, salariații din Casele Județene de Pensii protestează pentru drepturile lor”, a precizat liderul SNFL, Marius Sepi, care avertizează Guvernul că și alți funcționari care au fost ignorați „vor declanșa proteste, dacă nu se vor identifica soluții imediate pentru remedierea acestor inechități. Doamna ministru a Muncii veniți cât mai repede cu soluții! Colegii noștri s-au săturat de «analize» și amăgiri. De 6 ani sunt mințiți pe față. AJUNGE!, afirmă Sepi.

Și la CJP Buzău, zeci de angajați au ieșit din nou în fața instituției, pentru a cere Guvernului salarii echitabile, condiţii de muncă optime, alocarea unui personal suficient pentru a face faţă volumului de muncă, plata orelor suplimentare, optimizarea aplicaţiilor informatice şi nu în ultimul rând stabilitatea locurilor de muncă.

Ei spun că vor protesta câte o oră în fiecare zi, iar dacă guvernanții nu le vor soluționa revendicările, pe 22 noiembrie, așa cum s-a stabilit la nivel național, vor trece la nivelul următor de protest, „grevă de avertisment între orele 8 și 10”.

 


Adaugati un comentariu


 

*