Protest la DSP Buzău și în țară. Angajații cer majorarea salariilor, la fel ca cele ale colegilor lor din CNAS
Angajații DSP susțin că sunt nemulțumiți de salariile pe care le primesc, spun că sunt discriminați față de colegii din alte instituţii publice de sănătate și sunt deciși să protesteze până când revendicările le vor fi soluționate.
Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) din majoritatea DSP-urilor din țară au declașat, în această dimineață, un protest spontan, pichetând sediile instituțiilor în care lucrează, timp de două ore. Aceștia sunt nemulțumiți de salariile pe care le primesc, de condițiile în care muncesc și de numărul mic de specialiști care sunt nevoiți să asigure suprevegherea și controlul privind respectarea măsurilor de igienă și sănătate publică, dar mai ales sunt intrigați că sunt „discriminați” față de colegii lor din CNAS și alte instituții de sănătate publică.
Intenția de a declanșa proteste de amploare la nivelul DSP-urilor a fost anunțată încă de ieri, de Marius Sepi, liderul Sindicatului Național „Forța Legii”, care reprezintă funcţionarii publici şi personalul contractual din Administraţia publică şi Asistenţa socială din România, afiliat la Confederația Meridian, după aprobarea legii pentru care angajații Caselor de Asigurări de Sănătate din țară au protestat timp de 11 zile.
Dacă în unele filiale din țară, protestul a avut loc încă de la prima oră a zilei, la DSP Buzău, protestul a început la ora 11.00. Timp de două ore, cei 30 de salariați ai instituției și-au manifestat nemulțumirea față de „faptul că amendamentul privind alinierea salarială a lucrătorilor din DSP-uri cu cei din Casele de Asigurări de Sănătate a fost respins de Camera Deputaților (decizională)” și au cerut Guvernului și Parlamentului „tratament egal cu aceștia”, după cum precizat pentru Sănătatea Buzoiană, Radu Fotin, reprezentantul Sindicatului „Forța Legii” la Buzău.
Acesta spune că oamenii cer „eliminarea discriminărilor între categoriile de personal, salarii decente, respect față de munca prestată și responsabilitatea pe care o au” și ține să sublinieze că salariile lor sunt hotărâți să protesteze până când se va găsi și pentru ei „o măsură reparatorie, după șase ani de inechități”.
Pe foi de hârtie A4, protestatarii și-au imprimat mesaje precum „Ministerul Sănătății! Fiți alături de noi!”, „Vrem respect, nu cedăm!”, „Nu toți bugetarii au salarii nesimțite!”, „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”, „Mereu sacrificați și niciodată respectați”, „Fără discriminări între categoriile de salariați”, „Vrem salarii decente” etc.
„Autoritățile și-au adus aminte de noi, cei din DSP-uri, doar în perioada pandemiei, când au cerut să facem imposibilul posibil, dar când au deschis ușile acestor instituții au descoperit că sunt goale. Atunci au suplimentat personalul, ca să putem face față, s-au acordat niște stimulente, dar nimeni nu s-a gândit că noi avem un volum foarte mare de muncă tot timpul anului și că trebuie să ne asigurăm că sunt respectate condițiile de sănătate publică în tot județul, cu o mână de oameni”, a subliniat Radu Fotin, reprezentantul sindicatului angajaților din DSP.
Conducerea instituţiei spune că protestul a fost unul spontan și este un drept al asiguraților, dar susține că cel puțin astăzi, activitatea cu publicul nu a fost afectată. „Doar în cele două ore, cât a durat protestul spontan, s-a întrerupt lucrul, dar nu se pune problema disfuncționalității activității curente. Astăzi, angajaţii DSP Buzău au ieşit din birouri şi au întrerupt activitatea pe moment, dar nu vorbim despre desfăşurarea activității pe parcursul întregii zile. Este adevărat, că suntem puțini, iar volumul de activitate este foarte mare, în timp ce salariile sunt mult sub nivelul altor angajați din instituții publice echivalente, dar sperăm să se găsească o soluție și să nu se prelungească această situație. Vom vedea pe parcurs cum vor evolua lucrurile”, a declarat, directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și-a exprimat „susținerea” față de revendicările angajaților din DSP-uri și a recunoscut că la ora actuală sunt probleme legate de modul de finanțare a sistemului public de sănătate, dar nu a oferit și o soluție care ar duce la încetarea conflictului.
„Noi nu cerem «salarii nesimțite», nu vrem favoruri, cerem doar să fim respectați și să ni se recunoască munca la adevărata ei valoare, să fim plătiți corespunzător, să ni se asigure condițiile de lucru necesare și să nu mai fi nevoiți să plecăm pe teren cu mașinile personale. Nu înțelegem de ce în ochii unui minister sau al parlamentarilor, unele categorii de personal trebuie să fie mai privilegiate decât altele. În DSP-uri, majoritatea salariaților sunt funcționari publici, dar avem și personal contractual, și nu funcționăm toți sub aceeași «umbrelă» legislativă. Dacă s-ar respecta Legea salarizării unice, problema ar fi rezolvată”, susțin protestatarii.
Aceștia sunt deciși să continue protestele până când revendicările le vor fi soluționate și spun că „de comun acord cu celelalte DSP-uri din țară, vom stabili perioadele de protest ulterioare. Pe perioada protestelor, activitatea DSP este suspendată. Salariații din DSP-uri se consideră discriminați și consideră că activitate pe care o desfășoară este subestimată”, așa cum a precizat Radu Fotin.
Începute dimineață în câteva DSP-uri din țară, proteste angajaților din DSP-uri au cuprins aproape toată țara, până la prânz fiind anunțate proteste spontane la DSP Arges, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, București, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Vâlcea, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea.
Marius Sepi, liderul Sindicatului Național „Forța Legii”, a subliniat că, așa cum a afirmat și marți, „Legea care majorează salariile angajaţilor din casele de asigurări de sănătate şi a angajaţilor direcţiilor de sănătate publică a fost votată doar în favoarea salariaţilor caselor de asigurări, iar angajaţii direcţiilor de sănătate publică au fost excluși, deşi prin PLx nr. 172 /2023 au fost rezolvate inechităţile salariale dintre cele două instituţii, iar acest nou act normativ nu face decât să adâncească discrepanţele salariale dintre cele două instituţii, pe categorii de personal. Prin această măsură discriminatorie, angajaţii Direcţiilor de Sănătate Publică au rămas din nou «Cenuşăreasa sistemului public de sănătate»”, iar asta a creat nemulțumiri în toate DSP-urile din țară.
Angajații din DSP-uri au început protestele imediat după încheirea celor de la CNAS, în urma cărora s-au obținut măririle salariale solicitate de salariații acestor instituții și susțin că vor protesta pe perioadă nedeterminată, până la soluționarea revendicărilor. Aceștia anună că, în contextul lipsei dialogului social, a nerezolvării problemelor din sistem şi a faptului că salariile nu le-au mai crescut din 2017-2018, vor sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii (exemplu Spitale, Medici de familie), asigurarea cu medicamente şi materiale sanitare din Programele Naţionale de Sănătate pentru pacienţii cu HIV şi TBC, vaccinarea obligatorie la copii conform Calendarului Naţional de Vaccinare, monitorizarea bolilor transmisibile, monitorizarea factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă, asigurarea procedurii de tratament în străinătate, asigurarea profilaxiei distrofiei la copii cu vârsta cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern prin administrare de lapte praf etc.