Continuă protestele la DSP Buzău: activitatea instituției, suspendată pentru două ore

27 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Protestatarii sunt deciși să protesteze până când li se vor soluționa revendicările salariale și amenință că ar putea bloca activitățile de control, notificări și eliberare de avize sanitare.

 

Protestele spontane începute de angajații DSP Buzău în data de 15 noiembrie, cu scopul de a determina guvernanții să găsească soluții pentru a le majora și lor salariile la fel ca celor din CNAS și casele teritoriale, continuă, la fel ca în toate instituțiile similare din țară.

Susținerea ministrului Sănătății, exprimată la întâlnirea cu reprezentanții sindicatelor „Forța Legii” și Sanitas, par să rămână fără acoperire, chiar dacă Alexandru Rafila le-a promis că va face demersuri pentru a le susține revendicările. De altfel, ministrul Rafila a spus atunci, că soluționarea problemei salariaților din DSP-uri și din aparatul tehnic al ministerului „nu ține doar de Ministerul Sănățății, pentru că decizia a fost adoptată în Parlament și tot în Parlament trebuie găsită o soluție și eventual, un calendar de implementare a unei astfel de soluții”.

 

Astăzi, protestatarii DSP Buzău au trimis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precum și Prefectului județului, Daniel Țiclea, o petiție prin care le-au adus la cunoștință nemulțumirile lor referitoare la modalitatea în care le este remunerată activitatea pe care o desfășoară, precum și „discriminarea” la care se simt supuși. Așa cum a subliniat reprezentantul protestatarilor, Radu Fotin, marți, 14 noiembrie, în Parlament a fost adoptată „o lege privind reforma Sănătății, prin care salariile lucrătorilor din Casele de Asigurări de Sănătate au crescut, în timp ce ale salariaților din DSP-uri, care de fapt asigură reforma în sănătate, au rămas la nivelul anului 2018”, în contextul în care anterior, salariile celor două categorii de salariați erau similare.

Împreună cu Sindicatul Național Forța Legii s-a hotărât continuarea protestelor până la rezolvarea doleanțelor noastre, calendarul deschis urmând a include și alte forme de manifestare”, atrag atenția angajații DSP Buzău, care nu exclud declanșarea grevei generale.

 

Subliniind că refuză să mai tolereze „diferențele de salarizare semnificative” față de colegii lor din CNAS, angajații DSP Buzău le cere ministrului Rafila și prefectului Țiclea să le susțină revendicările „cu celeritate”, subliniind că soluționarea conflictului poate avea loc doar dacă li se acordă de salarii egale cu cele ale angajaților din CNAS. În caz contrar, în perioada imediat următoare ar putea bloca activitatea instituției, la fel ca DSP Mureș și DSP Constanța, care au anunțat că:

1. Nu va monitoriza calitatea apei potabile din sistemul centralizat pe raza județului;

2. Nu se vor elibera avize epidemiologice de îmbălsămare cadavru uman, avize sanitare de transport cadavru uman, pașaport pentru cadavru uman;

3. Nu se vor emite următoarele notificari: asistenta de specialitate ( avize sanitare), Certificarea conformității la Normele de igiena și sănătate publica, autorizații sanitare de funcționare privind actul medical ( psihologie, kinetoterapie, logopedie, fizioterapie, audiometrie, etc);

4. Nu se vor întocmi notoficari necesare accesării Fondurilor Europene privind legislatia sanitară;

5. Nu se vor elibera rețete psihotrope și rețete galbene pt pacienții bolnavi de cancer. 

 

Liderul Sindicatului Național „Forța Legii”, Marius Sepi, transmite că „RESPINGEM FERM raportul de 85%, propus între salarizarea celor din DSP-uri și Ministerul Sănătățiiși subliniază că lucrătorii din DSP-uri nu acceptă umilința de a fi salarizați inferior față de colegii din instituții similare, atât medici, asistenți medicali și toate celelalte categorii de personal, funcționari publici sau personal contractualși nu admit un „procent din salariul central”.

Totodată, Sepi atrage atenția asupra declarației fostului premier Nicolae Ciucă, potrivit căruia „nu sunt bani la buget pentru a elimina inechitațile salariale și creșterea veniturilor”, care „vine și în contextul protestelor salariațiilor din Direcțiile de Sănătate Publica din toată țara, proteste apărute ca urmare a «rezolvării pe sprânceană» a  majorărilor salariale pentru angajații din CNASS/CJASS și eliminarea creșterilor salariale pentru angajații DSP-urilor”, cerându-i să-și asume rezolvarea „de urgență” a solicitărilor „legitime” ale salariațiilor din Direcțiile de Sănătate Publică, privind salarizarea acestora.

 

Totodată, Federația Sanitas a anunțat că a dă Guvernul Românieiîn judecată. Am declanşat procesul împotriva Guvernului României. Aproape 75.000 de membri SANITAS s-au alăturat iniţiativei şi au venit lângă noi pentru a da Guvernul în judecată”, au anunţat, miercuri, sindicaliştii Sanitas.

Aceştia cer aplicarea integrală a Legii salarizării bugetarilor (Legea 153/2017) pentru toţi membrii Sanitas care fac parte din toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă Socială. „Am demarat procedurile de mai bine de două luni, liderii SANITAS locali şi judeţeni au strâns semnăturile, am vorbit cu societatea de avocatură şi procesul a început (…) Dorim să recuperăm toate veniturile salariale pe care Guvernul le datorează membrilor noştri pentru ultimii trei ani”, susțin sindicaliştii.

Aceştia precizează că sunt afectate de neaplicarea legii toate categoriile de personal din sistem – personal medical, personal nemedical (TESA), infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal contractual sau funcţionari publici din DSP, salariaţi de toate specialităţile din Asistenţă Socială.

 


Adaugati un comentariu


 

*