Angajații DSP, din nou în stradă. Ministrul Sănătății le dă speranțe protestatrilor

22 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Sindicaliştii s-au întâlnit în această dimineaţă cu ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila consideră că revendicările angajaţilor din Direcţiile de Sănătătate Publică sunt justificate, dar spune că propunerile lor trebuie discutate în Coaliție şi remediate în Parlament.

 

Angajații Direcției de Sănătate Buzău protestează din nou, spontan, pentru a cere guvernanților să fie luați în seamă și să fie remunerați la fel ca cei din alte instituții similare, care au salarii duble sau chiar mai mari decât ale lor. În plus, aceștia spun că nici condițiile în care lucrează nu sunt cele normale, merg pe teren cu mașinile peronale, iar în ceea ce privește numărul profesioniștilor din sistem este „dezastru”.

Autoritățile și-au amintit de noi, cei din DSP-uri, doar în perioada pandemiei, când au cerut să facem imposibilul posibil și nu ne-am eschivat, n-am pus lacătul pe ușă, așa cum au făcut-o multe alte instituții. Atunci au suplimentat personalul, ca să putem face față, s-au acordat niște stimulente, dar nimeni nu s-a gândit că noi avem un volum foarte mare de muncă tot timpul anului și că trebuie să ne asigurăm că sunt respectate condițiile de sănătate publică în tot județul, cu o mână de oameni. După pandemie, când au deschis ușile acestor instituții, au descoperit că sunt goale”, a declarat Radu Fotin, reprezentantul sindicatului angajaților din DSP.

 

Protestatarii spun că ei nu cer nimic din ceea ce nu li se cuvine și chiar subliniază că ei nu au blocat sistemul, așa cum au făcut-o cei din CNAS, dar cer să li se recunoască munca și să li se ofere condiții decente de lucru, să nu mai fie discriminați.

Nu vom renunța”, „Nu cedăm presiunilor”, „Ministerul Sănătății! Fiți alături de noi!”, „Vrem respect, nu cedăm!”, „Nu toți bugetarii au salarii nesimțite!”, „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”, „Mereu sacrificați și niciodată respectați”, „Fără discriminări între categoriile de salariați”, „Vrem salarii decente” – sunt câteva dintre mesajele transmise guvernanților de protestatarii ieșiți în fața DSP Buzău, pentru două ore.

Noi nu cerem «salarii nesimțite», nu vrem favoruri, cerem doar să fim respectați și să ni se recunoască munca prestată, să fim plătiți corespunzător și să ni se asigure condițiile de lucru necesare. Nu înțelegem de ce în ochii guvernanților, unele categorii de personal sunt mai privilegiate decât altele”, au mai spus protestatarii, subliniind că sunt diferențe salariale 2.000 – 3.000 de lei între ei și colegii lor din alte instituții similare.

 

Alexandru Rafila

În această dimineață, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor sindicate din sănătate după ce, luni, a avut o discuție cu cei de la Sanitas. Este a doua săptămână în care angajații Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) protestează spontan, în toată țara. Protestele au început după ce, angajații Caselor de Asigurări de Sănătate au blocat finanțarea furnizorilor de servicii medicale și au obținut creșterile salariale cerute, iar agajații din DSP-uri, din ministerul Sănătății și angajații TESA din spitale spun că și ei contează și vor să fie la fel recompensați pentru munca prestată.

După întâlnirea cu sindicaliștii, ministrul Alexandru Rafila a declarat că înțelege revendicările angajaţilor de la Direcţiile de Sănătate Publică din ţară și va face demersuri pentru pentru se găsi o soluţie pentru aceşti salariaţi şi pentru cei din aparatul ministerului, dar a subliniat că „rezolvarea problemei nu ține doar de Ministerul Sănățății, pentru că decizia a fost adoptată în Parlament și tot în Parlament trebuie găsită o soluție și eventual, un calendar de implementare a unui astfel de soluții”.

 

Marius Sepi, reprezentantul Sindicatului Naţional Forţa Legii (SNFL), care a fost prezent la negocieri alături de Simona Lăzărescu, funcționar public din DSP Constanța și Dumitru Fornea, secretar general al Confederației Meridian, la care este afiliat SNFL, membru în Comitetul Economic și Social European, a declarat că ministrul Alexandru Rafila a fost interesat să afle de la reprezentanții lucrătorilor situația reală a condițiilor de muncă și de salarizare. În urma discuțiilor, sindicaliștii așteaptă să se găsească o soluție, atât pentru angajații din DSP-uri cât și pentru personalul TESA din spitale, care are aceleași nemulțumiri și protestează în mai multe unități sanitare din țară. „Raportarea doar pentru unele categorii de personal este incorectă și insuficientă. Din acest motiv, Federația Sanitas, la această întâlnire s-a poziționat ferm în favoarea unor creșteri salariale pentru întreg personalul din sănătate și asistență socială, lucru care nu poate fi făcut doar parțial și pe cârpeli. Vom susține în continuare aceste revendicări, oricât ar dura negocierile, vom căuta o soluție care să aducă satisfacție tuturor. Altfel  din nou vom genera alte inechități salariale.

În ceea ce privește continuarea protestelor Sepi spune că acestea vor continua până la soluționarea revendicărilor, dar nu crede că se va ajunge la blocarea activității, subliniind însă că asta „depinde foarte mult de evoluția discuțiilor și a negocierilor care se vor purta în cursul acestei săptămâni și a săptămânilor viitoare”.

 

Reprezentanții Sanitas au transmis că ministrul Sănătății a propus identificarea unor soluţii pentru echivalarea salarizării funcţionarilor publici din DSP cu cele ale funcţionarilor publici din CNAS, dar ei au respins propunerea, pe motiv că „ar putea produce noi discriminări. „Am atras atenţia şi cu privire la faptul că în acest moment sunt manifestări spontane de nemulţumire în mai multe spitale din ţară unde personalul TESA din unităţile sanitare a întrerupt activitatea şi se prefigurează ca în cursul lunii decembrie să aibă loc tot mai multe asemenea manifestări spontane. Hotărârea Consiliului Naţional al Federaţiei noastre este de susţinere a unor creşteri salariale ce trebuie să vizeze toţi angajaţii din sistemele de sănătate şi de asistenţă socială. Nemulţumirea angajaţilor este una generală şi nu ne putem permite noi cârpeli care să adâncească actualele discriminări dintre diferitele categorii de profesionişti”, susțin sindicaliştii care menționează că în aşteptarea noii legi a salarizării unitare, care va trebui să elimine toate aceste inechităţi, creşterile salariale solicitate de către Federaţia Sanitas trebuie să se facă pentru toţi angajaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială, cu un procent mediu de 25%. În urma întâlnirii, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a constituit un grup de lucru care va comunica în permanenţă cu sindicatele, pentru stingere anemulţumirilor colegilor noştri într-o manieră cât mai operativă”, transmit sindicaliștii.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*