Tăvălugul protestelor a scos din birouri și angajații Casei de Pensii Buzău

16 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Aproximativ 60 de angajați au protestat spontan, timp de o oră, în fața sediului instituției, pentru a-și face cunoscute nemulțumirile legate de nivelul salarizării și de volumul mare de muncă.

 

Tăvălugul protestelor pare de neoprit. Angajații din Direcțiile de Sănătate Publică și din Casele de Pensii, precum și personalul din TESA din spitale protestează în majoritatea județelor din țară și în Capitală, cerând salarii mai mari și condiții mai bune de muncă, iar sindicaliștii Confederației Naționale Meridian protestează în fața Guvernului, împotriva Legii pensiilor și a măsurilor fiscal-bugetare.

La Buzău, după protestul declanșat miercuri de angajații Direcției de Sănătate Publică (DSP), astăzi au protestat în fața instituției și cei aproximativ 60 de funcționari ai Casei Județene de Pensii (CJP), care și-au strigat nemulțumirile față de nivelul salarizării și față de de volumul mare de muncă și presiunea psihică sub care lucrează.

„Fără discriminare în salarizare”, „Muncă egală şi salarii egale”, „Condiţii de muncă adecvate”, „Voi vreți austeritate, noi vrem respect și demnitate”, „Salariile noastre sunt ajunse din urmă de salariul minim pe economie!”, „Aplicarea noii legi a pensiilor şi recalcularea acestora se vor face de către noi”, „Fără discriminare faţă de instituţiile din alte ministere” sunt doar câteva dintre mesajele cu care au ieșit astăzi salariații CJP Buzău, în crtea instituției, între orele 10.00-11.00.

 

Deși nu par la fel de hotărâți ca sindicaliștii CNAS, care au obținut ceea ce au cerut după ce au întrerupt lucrul cu publicul timp de 11 zile și nu au asigurat decât urgențele, timp de o jumătate de oră dimineața și o oră după amiaza, angajații Casei de Pensii spun că vor protesta zilnic, dar fără a întrerupe activitatea, la fel ca și cei de la DSP. Sunt însă deciși să recurgă și la alte forme de protest, care pot ajunge până la grevă generală, dacă decidenții politici nu înțeleg să le soluționeze revendicările, în urma negocierilor purtate de reprezentanții sindicatului care reprezintă instituțiile din structura Ministerului Muncii, la nivel național.

Protestatarii spun că, cel puțin astăzi, nu au întrerupt lucrul cu publicul, în ciuda nemulțumirilor pe care ei le au față de guvernanți și parlamentari, din respect față de asigurați, care suntîn mare parte de persoane vulnerabile, seniori, şi nu dorim să fie afectaţi de nemulţumirile noastre. În cazul în care doleanţele noastre nu vor fi respectate, o să trecem probabil la o etapă următoare, la grevă, în funcţie de ce vor obţine, la nivel naţional, colegii noştri din sindicat. Deocamdată nu vorbim de afectarea pensionarilor și nici nu ne dorim acest lucru”, a precizat Denisa Irimia, reprezentanta protestatarilor din CJP Buzău.

 

Denisa Irimia

Oamenii spun că veniturile lor sunt mult sub nivelul celor de la ANAF și din alte instituții publice care desfășoară activități similare, deși munca lor este la fel de dificilă, și că sunt supuși unor presiuni foarte mari din partea guvernanților, de la care se așteaptă să găsească timp și disponibilitate să se aplece și asupra problemelor lor, ignorate de aproape șase ani încoace.

„Am declanșat protestul în semn de solidaritate cu colegii noştri din ţară, dar la fel ca ei, avem nemulţumiri legate de salarii, de volumul mare de muncă și de presiunea pe care guvernanții o exercită asupra noastră. Salariile noastre nu a mai fost modificate din 2018, de când noi, angajații CJP nu am primit niciun leu în plus. De asemenea, vorbim de inechitățile care există între salariile noastre și cele ale colegilor noștri de la Casa Națională de Pensii, de la ANAF, de la CNAS, colegi care fac parte din aceeași familie ocupațională cu noi”, a explicat Denisa Irimia.

 

Protestatarii spun că primesc salarii între minimum pe economie și puțin peste 4.000 de lei (în cazul funcționarilor cu vechime și toate gradele profesionale), și că există diferențe mari între salariile lor și cele ale angajaților celorlalte instituții care fac parte din aceeași „familie ocupațională”, mai ales în condițiile în care recalcularea pensiilor le-a suplimentat munca și ritmul de lucru.

„Suntem nemulțumiți de volumul mare de muncă pe care Casa Județeană de Pensii îl desfășoară și care crește de la an la an, iar pentru a putea face față, efectuarea de ore suplimentare a devenit aproape obișnuință. Vorbim, de asemenea, și de un grad mare de stres, mai ales în compartimentele în care încărcătura este foarte mare. În prezent suntem în plin proces de evaluare a dosarelor de pensii, urmează o recalculare a dosarelor în plată și, după cum se știe, urmează și punerea în aplicare a noii Legi a pensiilor care, bineînțeles, se va face tot cu persoanalul actual, care în acest moment este de 60 de salariați, care au salarii pornind de la salariul minim pe economie, până în jur de 4.000 de lei”, a mai spus Irimia.

 

Valentin Dumitrascu

Angajaţii CJP au solicitat „echitate”, precizând că deşi sunt cei care calculează pensiile pentru majoritatea categoriilor de persoane din România, ca urmare a salariilor mici cu care sunt remuneraţi, cel mai probabil vor beneficia de unele dintre cele mai mici pensii.

Avem salarii la nivelul anului 2018. Mulţi dintre colegi abia în acest an au ajuns la nivelul anului 2018. Cei care au studii medii câştigă undeva la 3.000 de lei şi se ajunge până la 4.900 de lei, în funcţie de vechime și gradul profesional. Suntem cei care calculăm pensiile, apărăm statul în instanţe, dar avem salarii foarte mici. Am făcut un calcul, să văd cât voi avea pensia și a ieșit puţin peste 1.800 de lei. Asta va fi pensia mea, în condiţiile în care salariul mediu pe economie a ajuns la 6.780 de lei. Un jurist în cadrul ANAF Buzău are cu cel puţin 2.000 de lei mai mult decât mine, în situaţia în care la noi sunt sute de dosare pe rol şi curg în fiecare zi”, a spus Valentin Dumitrașcu, jurist în cadrul CJP Buzău.

 

Proteste similare au avut loc la majoritatea Caselor de Pensii din țară. Principalele lor evendicări, valabile la nivel național, sunt:

Tratament echitabil: cerem respect și tratament echitabil din partea guvernanților și a factorilor decizionali. Nu mai suntem dispuși să acceptăm discriminare sau batjocură;

Remunerare corectă: solicităm o evaluare justă a salariilor noastre în conformitate cu efortul depus și responsabilitățile asumate. Suntem demni de o remunerare pe măsura contribuției noastre la societate;

Condiții de muncă adecvate: cerem asigurarea unui mediu de lucru sănătos și sigur, precum și resurse suficiente pentru a ne desfășura activitatea în mod eficient;

Personal adecvat: suntem conștienți de cerințele activităților noastre și solicităm alocarea unui personal suficient pentru a face față volumului de muncă și pentru a asigura servicii de calitate.

Protestul angajaților din Casele de Pensii vine după cele ale funcționarilor din CNAS și al angajaților din DSP-uri, dar se anunță proteste la nivelul Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială și a angajaților TESA din spitale, cu toții reclamând plata insuficientă în raport cu volumul şi condiţiile de muncă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*