OMS declară „singurătatea” prioritate globală de sănătate publică

16 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Considerând că singurătatea a fost prea mult timp ignorată, deși declanșează numeroase afecțiuni fizice și mai ales psihice, OMS consideră că singurătatea este o prioritate globală de sănătate și trebuie acționat pentru prevenirea și combaterea ei.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, miercuri, înființarea unei noi Comisii de Conexiune Socială, care, în următorii trei ani se va concentra asupra modalităților de a aborda „epidemia globală de singurătate”, care este o „amenințare presantă la adresa sănătății”, analizând cele mai recente date științifice și elaborând strategii pentru a-i ajuta pe oameni să învețe cum să se ajute pe ei înșiși, pe vecinii și comunitățile lor să se simtă mai puțin izolați, să-și aprofundeze legăturile sociale.

Chirurgul general al Statelor Unite, dr. Vivek Murthy, care a scris și a vorbit pe larg despre riscurile izolării sociale și a făcut din această temă una dintre preocupările sale prioritare în timpul mandatului său, copreședinte al noii comisii a OMS, a declarat pentru CNN că „pentru prea mult timp, singurătatea a existat în umbră, nevăzută și subapreciată, conducând la boli mentale și fizice”, subliniind că acum „avem ocazia acum să schimbăm acest lucru”.

 

În ultima perioadă, singurătatea a atras atenția sectorului sănătății publice. Statul New York a numit-o, săptămâna trecută, pe dr. Ruth Westheimer, binecunoscut terapeut sexual, drept primul său ambasador al singurătății, iar Marea Britanie și-a numit primul ministru pentru singurătate în 2018, ceea ce arată că singuratatea este prezentă peste tot în lume.

Cercetările arată că lipsa anumitor tipuri de legături sociale este legată de o sănătate mintală precară și crește riscul de anxietate, depresie și sinucidere. „Deconectarea socială a devenit acum un factor cheie al crizei mai largi de sănătate mintală la care asistăm în lume”, a declarat dr. Murthy, menționând că aproximativ un miliard de oameni (1 din 8) trăiesc cu o problemă de sănătate mintală, iar un sfert dintre aceștia sunt adolescenți.

 

Singurătatea și izolarea socială pot duce și la o sănătate fizică precară, iar persoanele care nu au legături sociale se confruntă cu un risc mai mare de a muri prematur. De asemenea, singurătatea și izolarea socială au fost asociate, de mult timp, cu o funcție imunitară slabă și cu probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, care cresc riscul de AVC cu 30% și contribuie la declinul cognitiv, fiind asociate cu o creștere cu 50% a numărului de cazuri de demență.

Totodată, persoanele izolate au tendința de a avea mai multe obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool și sedentarismul, impactul singurătății asupra sănătății fiind atât de profund, încât, într-un studiu a fost echivalată cu efectul fumatului a până la 15 țigări pe zi.

Multe dintre cercetările privind izolarea socială și singurătatea se concentrează asupra persoanelor vârstnice, care prezintă un risc mai mare deoarece trăiesc mai des singuri, și-au pierdut mai mulți membri ai familiei sau prieteni și sunt mai predispuși să aibă probleme fizice cum ar fi pierderea auzului, ceea ce îi poate împiedica să fie sociabili, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), din Statele Unite.

 

Studiile sociologice din ultimii ani arată însă că „sunt” sau „se simt” singure și tot mai multe persoane tinere. Un sondaj realizat în 142 de țăripublicat luna trecută, arată că aproape 1 din 4 adulți a declarat că se simte „foarte” sau „destul” de singur.

Nici copiii nu sunt imuni la epidemia de singurătate. Potrivit unor studii recente, peste jumătate dintre copii și adolescenți se simt singuri cel puțin o parte din timp.

Experții cred că pandemia Covid-19, care a limitat numărul de interacțiuni sociale pe care oamenii le au în mod normal, a exacerbat sentimentele de izolare socială și singurătate, favorizând simptomele de depresie și anxietate, iar impactul încă se simte, în special în rândul tinerilor.

Coeziunea socială și conectivitatea contează pentru rezultate sănătoase pentru oamenii de toate vârstele, oriunde s-ar afla, spun experții în Sănătate, care speră că noua comisie a OMS va furniza dovezi care să ajute sistemele de sănătate să înțeleagă cum să abordeze mai bine legătura dintre singurătate și rezultatele slabe pentru sănătate.

Pe lângă găsirea unor modalități de a-i sprijini pe oameni să învețe cum să se ajute pe ei înșiși, pe vecinii lor, și comunitățile în care trăiesc să se simtă mai puțin izolați, comisia poate ajuta comunitatea globală să abordeze această problemă majoră de sănătate publică, susțin specialiștii.

 


Adaugati un comentariu


 

*