Antibiotice Iași – profit spectaculos la 9 luni și includere în indicii MISCI pe BVB

15 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Producătorul român de medicamente a anuțat o creștere cu 28% a cifrei de afaceri pe primele 9 luni și un profit net mai mult decât dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, iar BVB a anunțat includerea companiei în indicii MISCI, începând cu prima zi de tranzacţionare din decembrie la BVB 

 

Producătorul român de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB), a raportat, miercuri, o cifră de afaceri de 463,4 milioane lei realizată în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 28% față de aceeași perioadă a anului trecut, şi un profit net de 76 milioane lei, mai mult decât dublu fată de perioada similară din 2022, când a înregistrat un profit de 29,5 milioane lei, potrivit raportului financiar publicat pe Bursa de Valori București (BVB).

Veniturile totale s-au ridicat la 478 milioane lei, în creştere cu 25%, iar cheltuielile, la 389  milioane lei, cu 11% mai mari în comparație cu anul precedent.

În aceeași perioadă, Antibiotice a derulat investiții de 58 milioane lei pentru dezvoltarea portofoliului de produse, producția de energie verde, modernizarea laboratoarelor și logisticii și a atras fonduri nerambursabile în valoare de 85 milioane lei, prin ajutor de stat, şi a încheiat un  acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii de 123 mil lei pentru o capacitate de producţie a produselor sterile, soluţii şi topice.

EBITDA companiei a urcat de la 52 milioane lei la 119 milioane lei, în primele 9 luni 2022. Lichiditatea curentă (active circulante/datorii bancare pe termen scurt) este de 10,62, iar gradul de îndatorare (total datorii/total activ) s-a menţinut la 24,8%.

 

Compania a înregistrat în acest timp o creștere cu 32% a vânzărilor pe piața internă – 288,67 milioane lei. Creşterea „a fost determinată de optimizarea politicilor de marketing, atragerea de noi produse, repoziționarea medicamentelor din portofoliu, cât și de consolidarea clasei terapeutice antiinfecțioase de uz sistemic și preparate dermatologice, sistem cardiovascular și tract digestiv, unde Antibiotice se poziționează pe primele locuri în piața internă. Compania este lider cantitativ în piața totală pe forma farmaceutică pulberi injectabile (56,0%), unguente (20,6%), supozitoare și ovule (35,7%)”, anunță Antibiotice Iași.

Pe segmentul vânzărilor în spitale (hospital), vânzările au înregistrat o creștere valorică de 18,4%, iar pesegmentul lanțuri naționale de farmacii, vânzările valorice au crescut cu 13,6%, iar în farmaciile independente și minilanțuri, vânzările valorice ale companiei au înregistrat o creștere cu 19,1%.

Din valaorea totală a vânzărilor, 57% reprezintă medicamente antiinfectioase, 13,4% produse dermatologice, 9,7% medicamente pentru sistemul cardiovascular, 5,8% pentru sistemul digestiv. Medicamentele cu prescripție medicală (RX) reprezintă 85,9% din totalul vânzărilor valorice în primele 9 luni din 2023 și 86,7% din totalul consumului de medicamente (raportat în cutii).

 

La export, „în perioada ianuarie-septembrie 2023, cifra de afaceri netă pe piețele internaționale a fost de 174,76 milioane lei, în creștere cu 23,3% comparativ cu perioada similară a anului 2022”, menționează compania. Majorarea vânzărilor pe piețele externe fost susținută de exportul a 80 de medicamente, ce totalizează un volum de aproximativ 68 milioane de unităţi terapeutice.

Creşteri semnificative au fost înregistrate în SUA, Vietnam, UK, Moldova, Danemarca, Ungaria, Olanda, care au generat 90% din vânzările perioadei analizate. În Statele Unite, compania a consolidat un business de 6 milioane USD, pentru 6 medicamente betalactamice sterile utilizate în spitale.

De asemenea, valorificarea la export (peste 55 de țări) de substanțe active pe bază de biotehnologii derivate din streptomycines noursei pentru uz farmaceutic (nistatina compactată, nistatina micronizată și nistatina standard), a determinat în primele 9 luni din acest an o creștere cu 14% a vânzărilor, comparativ cu primele 9 luni ale anului precedent”, precizează Antibiotice.

Antibiotice SA are este controlată de Ministerul Sănătăţii, care deține 53% din acțiuni. SIF Oltenia deţine 27% din capitalul social.

 

Acţiunile ATB înregistrează o creştere de 117% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 32 milioane lei, arată datele BVB.

În aceeași zi în care Antibiotice (ATB) și-a rezentat Raportul financiar pe 9 luni, Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţiunile producătorului de medicamente vor fi incluse în indicii furnizorului global de indici MSCI, începând cu prima zi de tranzacţionare din decembrie la BVB.

Astfel, ATB va fi inclusă în indicii MSCI Frontier IMI şi MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), în categoria Small Cap. Includerea ATB în aceşti indici a fost anunţată în urma revizuirii trimestriale a indicilor, realizată de furnizorul global de indici MSCI, în luna noiembrie, potrivit BVB.

Odată cu includerea ATB în aceşti indici, prezenţa României creşte de la 22 la 23 de companii în indicii MSCI Frontier IMI, MSCI Romania IMI. Aceşti indici cuprind companii din categoriile de dimensiune Small Cap, Mid Cap şi Large Cap.

„Antibiotice Iaşi are o capitalizare bursieră de 826 milioane lei. În 2023 acţiunile s-au apreciat cu 122% pe tranzacţii de 33 mil. lei. Spre comparaţie indicele principal BET a urcat cu 27%”, transmite BVB.

 


Adaugati un comentariu


 

*