Protest la ușa lui Rafila. Sindicatul TESA avertizează că ar putea bloca salariile în spitale

15 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Protestatarii cer să li se mărească salariile la nivelul celor din Casele de Asigurări de Sănătate, considerându-se „discrimnați” de Guvern, căruia-i cere să găsească soluții și pentru ei. 

 

După ce angajații Direcțiilor de Sănătate Publică din țară au protestat cerând salarii echivalente cu cele obținute de angațatii CNAS, câteva zeci de funcționari din Ministerului Sănătății (MS) au protestat spontan, miercuri, la intrarea în instituţie, reclamând „discriminarea” la care sunt supuşi. Aceștia sunt nemulțumiți că angajații Caselor de Asigurări de Sănătate vor câștiga mai bine decât ei, după ce au obținut marți, prin lege, creșterile salariale solicitate, în urma protestului declanșat pe 2 octombrie.

Protestatarii au scandat „CNAS a-ntrecut MS” şi „Discriminare” și au afișat mesaje precum „Eliminaţi inechităţile salariale”, „Aplicare unitară a Legii 153/2017”, „Discriminarea salariaţilor MS faţă de cei de la CNAS”, la fel ca cei din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), care în această dimineață au protestat spontan în aproape toate instituțiile din țară și au amenințat Guvernul și Parlamentul că nu vor ceda până când nu vor crește și salariile lor la nivelul celor din CNAS.

Ministrul Sănătății pare să nu fi fost impresionat de protestul propriilor angajați, pentru că a trecut pe lângă ei și a intrat în minister fără să le adreseze vreun cuvânt, deși protestatarii cereau ca ministrul Rafila sau un alt reprezentant din conducerea instituției să vină să discute cu ei.

 

Aceeași revoltă manifestă și personalul nemedical din Sănătate (TESA), care anunță că ar putea bloca acordarea salariilor în spitale în luna decembrie 2023, dacă „Guvernul va continua să ignore cu desăvârșire această categorie importantă de personal, fără de care nicio unitate sanitară nu ar putea funcționa”.

Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate, afiliată la Confederația Meridian, transmite că „protestele spontane de avertizare ar putea începe în spitale în orice moment”, considerând „o sfidare” faptul că marți, 14 noiembrie 2023, personalul „discriminat” TESA, care asigură administrarea și întreținerea spitalelor, a fost din nou „eliminat” din proiectul Legii 172/2023, de modificare și completare a Legii 95/2006 privind reforma sănătății.

În urma votului parlamentarilor, doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din CNAS a fost acceptat (2500 salariați). Prin urmare, amendamentul adoptat de SENAT și pentru personalul nemedical – TESA – Administrativ (30.000 de salariați) a fost respins de grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaților” transmit sindicaliștii.

 

Sindicatul TESA avertizează Guvernul și Parlamentul că „dacă aceste soluții se pot găsi doar când se pornesc acțiunigreviste, iar dialogul social este ineficient pentru personalul nemedical din spitale, atunci si personalul TESA este dispus ca după ani si ani de frustrări «să pună pixurile jos», constatând că altfel va rămâne și în continuare ignorat la infinit, pe post de CENUȘĂREASĂ a sistemului sanitar, «trimisă la colț» cu fiecare ocazie legislativă”.

Sindicaliștii susțin că „personalul TESA a fost total discriminat în actuala Lege a Salarizării si exceptat de la orice fel de stimulent sau majorare de-a lungul ultimilor 7 ani în comparație cu personalul medico-sanitar, îndurând permanent o umilință și o discriminare salarială nemaiîntâlnită în alt sistem sanitar din UE!”.

 

Precizând că „din această categorie de personal fac parte atât salariați cu studii superioare (economiști, juriști, ingineri), cât și colegi cu studii medii și muncitori”, Uniunea TESA din Sănătate solicită Guvernului și Parlamentului „să găsească de urgență o soluție de compensare a personalului nemedical din spitale, așa cum a găsit și pentru personalul din CNAS”.

Solicităm de asemenea soluții pentru ca NICIUN VENIT ÎN PLATĂ SĂ NU SCADĂ ÎN SPITALELELE MONOSPECIALITATE, în urma aplicării Legii «Austerității» (L. 296/2023) și soluții pentru ca SALARIILE PERSONALULUI NEMEDICAL SĂ FIE INDEXATE CEL PUȚIN CU NIVELUL INFLAȚIEI, CARE LA ACEST MOMENT ATINGE COTE ALARMANTE!”, susțin sindicaliștii TESA în comunicatul remis presei, amenințând că în caz contrar ar putea „bloca” salariile din spitale înainte de Crăciun.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*