Cinci îngeri donatori au salvat zeci de vieți prin transplant, în mai puțin de o lună

17 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Cinci familii îndurerate au găsit puterea de a oferi altor persoane bucuria vieţii, în spitale din București și Iași. Cinci vieţi frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viaţă și au oferit speranță la o viață mai bună unor semeni aflaţi în suferinţă.

 

Nu mai este nicio îndoială, transplantul salvează vieți! Agenția Națională de Transplant (ANT) transmite că, în această lună, 12 pacienți aflați în stare critică au primit o nouă șansă la viață prin transplant de inimă, ficat sau rinichi, iar mai mulți vor avea o viață mai bună în urma transplantului de cornee sau de țesuturi.

Pentru ca astăzi să vorbim de alte vieţi salvate prin transplant a fost nevoie de acceptul unor familii îndurerate, care au luat decizia grea de a fi de acord cu donarea organelor şi ţesuturilor. Astfel, mai multe vieţi au fost salvate datorită gestului nobil al unor familii cu suflet mare şi profesionalismului echipelor medicale implicate în activitatea de transplant. De la sfârşitul lunii octombrie şi până în prezent, la Bucureşti şi Iaşi, cinci familii îndurerate au găsit puterea de a oferi altor persoane bucuria vieţii. Cinci vieţi frânte pentru care medicii nu au mai putut face nimic au adus viaţă altor semeni aflaţi în suferinţă”, transmite conducerea ANT.

 

Un adevărat maraton al luptei pentru viață a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență București (SCUB), unde familiile îndurerate ale trei pacienţi aflați în moarte cerebrală la secţia ATI, au găsit puterea de a ajuta alţi oameni, fiind de acord cu donarea de organe şi ţesuturi.

Gestul neprețuit al unei familii care a acceptat să doneze organele unei ființe dragi și efortul echipelor medicale au făcut posibil ca pe 26 octombrie să aibă loc o intervenție de prelevare organe şi ţesuturi (cornee), de la un pacient în vârstă de 37 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident rutier. De pregătirea donatorului s-a ocupat echipa Clinicii ATI condusă de conf. univ. dr Liliana Mirea, iar intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la SCUB pentru cord, de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi rinichi şi de la Spitalul de Oftalmologie București pentru cornee. Efortul lor a fost continuat de echipele de transplant ale celor trei spitale, iar patru români o nouă șansă la viață prin transplant de inimă, ficat sau rinichi și alţi doi pacienți și-au recăpătat vederea în urma transplanturilor de cornee. 

 

Dr Horatiu Moldovan si echipa

Cordul a fost prelevat de prof. univ. dr. Habil. Horațiu Moldovan împeună cu dr. Silvia Preda și dr. Sabina Safta, asistați de as. șefă Florența Bibiloiu.

Lupta pentru viață a continuat în sala de operații, unde profesorul Horațiu Moldovan, împreună cu dr. Cristian Voica, dr. Aida Badea, dr. Alexandru Zăman, dr. Mihai Iamandi și as. instrumentistă Mihaela Bușilă au realizat transplantul, alături de dr. Mihai Cacoveanu – ATI și de Cristina Condrache și Giuliana Chirilă, asistate de Victor Pavel, care au asigurat circulația extracorporală și protecția cordului transplantat.

Norocosul receptor a fost un bărbat de 40 de ani cu cardiomiopatie dilatativă, aflat în insuficiență cardiacă severă, diagnosticat și pregătit de dr. Claudia Nica, care a asigurat și monitorizarea ecocardiografică transesofagiană peroperatorie. „A fost cel al cincilea transplant de cord realizat de echipa Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a UMF Carol Carol Davila de la SCUB în acest an al nouălea de la reluarea acestei activități la SCUB, în anul 2022. Pacientul are o evoluție posttransplant favorabilă”, a transmis dr. Moldovan.

 

Dr Vlad Brasoveanu

Pe 8 noiembrie, la același spital a avut loc o nouă prelevare de organe şi ţesuturi, de la un donator în vârstă de 72 de ani, de la care au fost prelevate ficatul şi corneea. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi Spitalul de Oftalmologie pentru cornee.

Pe 13 noiembrie, o altă intervenţie de prelevare de organe (ficat, rinichi), de la o pacientă în vârstă de 57 de ani, diagnosticată în moarte cerebrală, a fost realizată de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat şi Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iași pentru rinichi, iar trei oameni aflați în suferință au fost salvați prin transplant.

Pe 17 noiembrie, când și-a sărbătorit cea de 56-a aniversare, profesorul Vlad Brașoveanu de la Institutul Fundeni a realizat, împreună cu echipa sa, cel de-al 65-lea transplant de ficat din acest an și a considerat că aceasta nu poate fi decât „o coincidență fericită”.

 

O altă prelevare de organe și țesuturi a avut loc joi, 2 noiembrie, la Spitalul Universitar de Urgență Elias. Bunăvoinţa familiei unui pacient în vârstă de 44 ani, aflat în moarte cerebrală, alături de efortul şi profesionalismul echipei ATI şi de coordonare a unității medicale a făcut posibil ca trei oameni necunoscuţi, aflați în suferință, să primească o nouă şansă la viaţă prin transplant de ficat și rinichi. Alţi doi pacienți și-au recăpătat vederea datorită transplanturilor de cornee.

Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni – pentru ficat şi rinichi, şi de la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București – pentru cornee. Lanțul vieții a fost continuat cu succes de echipele de transplant de la Centrul de Transplant Hepatic „Dan Setlacec” și Centrul de Transplant Renal ale Institutului Fundeni, respectiv, de la Spitalul de Oftalmologie. 

 

Pe 15 noiembrie, la Iaşi, familia îndurerată a unui alt pacient, în vârstă de 41 de ani, aflat în moarte cerebrală la secţia ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, în urma unui anevrism intracerebral rupt, găsea puterea de a oferi altor familii şansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe şi ţesuturi. În urma intervențiilor de prelevare realizate de echipele Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” pentru ficat şi cornee, Spitalului Clinic Dr. C I Parhon, Iași pentru rinichi şi Spitalului Clinic Colentina pentru ţesuturile osteotendinoase, trei oameni au fost salvați rin transplant de ficat și rinichi, alți mai mulți vor primi șansa la o viață mai bună prin trasplant de cornee sau de țesuturi osteotendinoase.  

 

„Împreună, toţi aceşti profesionişti implicaţi în activitatea de transplant, au format o echipă care a facut ca drumul de la donatori la primitori să fie parcurs fără probleme. Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor oamenilor care înţeleg că donarea de organe şi ţesuturi este un gest suprem, precum şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă”, a transmis ANT.

Până în acest moment, Agenția Națională de Transplant a coordonat efectuarea a 243 de transplanturi de la donatori în moarte cerebrală, în 2023 fiind vorba de 78 de donatori în moarte cerebrală.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*