Un copil și patru adulți au primit o nouă șansă la viață prin transplant, ca un dar de Paște

4 aprilie 2023 | 0 comentarii |

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” s-a efectuat un nou transplant hepatic la un pacient de 14 ani, iar generozitatea unei familii care a acceptat donarea de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic de Urență București a salvat alte patru vieți.

 

Transplant ficat – copil (foto arhiva SB)

Apropierea Sărbătorilor Pascale ne face pe toți, parcă mai sensibili, mai darnici și mai umani, iar medicii cu mâini de aur continuă să facă ce știu ei mai bine, salvează vieți chiar și dincolo de moarte, prin transplant, parcă făcând să fie mai puternic mesajul celebrării Învierii lui Hristos, sărbătorit la sfârșitul acestei săptămâni de Bisercica Catolică, iar săptămâna viitoare, de Biserica Ortodoxă

Un nou transplant hepatic pediatric a avut loc, cu succes, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, unde un pacient în vârstă de 14 ani a primit, pe 30 martie, ficatul prelevat de la donator viu. Intervenția a fost realizată și de data aceasta, de o echipă mixtă de chirurgi și anesteziști de la Institutul Clinic Fundeni împreună cu cei ai Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

„Echipa de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni a fost formată din prof. univ. dr. Vlad Brașoveanu și dr. Doina Hrehoreț, iar echipa de chirurgi de la Spitalul «Grigore Alexandrescu» a fost coordonată de conf. univ. dr. Laura Bălănescu, împreună cu dr. Adrian Cîmpeanu și dr. Andreea Moga. Echipa de anestezie a fost formată din dr. Fota Ruxandra și de dr. Florin Rusu, șef de secție Anestezie și Terapie Intensivă SCUC «Grigore Alexandrescu», împreună cu dr. Alexandru Baetu și dr. Diana Popa”, informează unitatea medicală.

 

Tot la sfârșitul lunii mărțișorului, alți 4 pacienți au fost readuși în cursa vieții prin transplant de cord, ficat și rinichi, datorită generozității altor oameni și efortului colectiv al echipelor medicale implicate în activitatea de donare și transplant.

Echipa ATI a Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca, coordonată de prof. dr. Ioana Grințescu, a făcut posibil ca gestul familiei unui pacient aflat în moarte cerebrală să nu fie în zadar și o minune să se petreacă pentru alți semeni aflați în suferință. Sub coordonarea conf. dr. Liliana Mirea (ATI) și a dr. Rosana Turcu (coordonator de transplant) au fost pornite resorturile speranței pentru 4 pacienți a căror unică șansă la viață era un transplant de cord, ficat sau rinichi.

Intervențiile de prelevare a organelor au fost realizate de medicii de la Florească împreună cu echipele chirurgicale ale Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Tg. Mureș, condusă de dr. Marius Harpa și Institutului Clinic Fundeni condusă de dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat și de dr. Vlad Olaru – pentru rinichi.

 

Efortul lor a fost preluat de echipele multidisciplinare din centrele de transplant de la Institutul Clinic Fundeni și de la IUBCVT Târgu Mureș: chirurgi, anesteziști, cardiologi, gastroentelorgi, nefrologi, laborator.

Firul vieții a fost reînnodat pentru un pacient critic, de chirurgii cardiovasculari de la Institutul de Boli Cardiovsculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș, condus de prof. dr. Horațiu Suciu, suportul ATI fiind asigurat de echipa condusă de dr. Roxana Toma.

La Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, un pacient poate spune că a învins moartea datorită intrevenției de transplant hepatic realizată cu succes de echipa chirurgicală condusă de prof. dr. Vlad Brașoveanu, alături de echipa ATI – dr. Lavinia Brezeanu, dr. Diana Jelea.

În același timp, echipele Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal de la Institutul Fundeni au redat șansa la o viață normală altor doi pacienți, prin transplant renal. Intervențiile au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de dr. Constantin Gîngu și dr. Cătălin Baston, cu suportul ATI al dr. Liliana Domnișor.

Ce poate fi mai creștinesc decât să îți ajuți un aproape, să îl ajuți să trăiască, chiar dacă nu îl cunoști? Niciun gest de mulțumire nu este suficient pentru a releva recunoștința pe care o purtăm donatorilor și familiilor acestora”, a transmis Agenția Națională de Transplant (ANT), odată cu mulțumirile și recunoștința adresată familiei donatorului și medicilor care au făcut din nou minuni.

 


Adaugati un comentariu


 

*