Starea fetiței cu Boala Wilson transplantată la Fundeni s-a agravat în ultimele trei zile. S-a reintervenit chirurgical

16 mai 2022 | 0 comentarii |

Reprezentanţii Institutului Fundeni din Bucureşti spun că starea fetiţei de 5 ani care a primit un transplant de ficat s-a agravat progresiv în ultimele trei zile, astfel că a fost supusă unei noi intervenţii chirurgicale. În prezent, starea micuțeiei este critică, necesitând măsuri susţinute de terapie intensivă.

 

 

Fetiţa de 5 ani, despre care s-a crezut inițial că are hepatită cu virus necunoscut dar care ulterior a fost diagnosticată cu Boala Wilson și a fost supusă unui transplant hepatic în data 30 aprilie, trece din nou prin momente dificile. Medicii spun că, în ultimele trei zie, starea i s-a agravat progresiv și a fost necesară o reintervenție chirurgicală.

După o perioadă cu evoluţie favorabilă, starea clinică a fetiţei transplantate a suferit agravare progresivă în ultimele 3 zile. În cursul zilei de astăzi s-a reintervenit chirurgical identificându-se complicaţii ale anastomozei biliare, care au fost corectate”, au precizat reprezentanţii Institutului Clinic Fundeni, luni seară, într-un comunicat de presă în care se menționează că în prezent, starea fetiţei este critică, necesitând măsuri susţinute de terapie intensivă.

Înainte de operație, prof. dr. Dana Tomescu, șef secție ATI la Institutul Fundeni, declara că prognosticul este rezervat, întrucât „fetița e într-o stare gravă”, menționând că transplantul, în cazul ei „este o intervenție de urgență”, iar „marele noroc al fetiţei a fost existența donatorului cadaveric”, compatibil, de la care s-a prelevat ficatul care i-a fost transplantat.

 

Prof Dr Dana Tomescu

După intervenție, medicii au declarat că a existat un moment dificil, când ficatul a avut o întârziere de funcție, dar situația a fost depășită atunci cu bine. Într-o conferință de presă, dr Tomescu a explicat că a existat „o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, fragmentul de ficat pe care l-a primit a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei. A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive … A fost un moment chiar foarte dificil. Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat”.

Ulterior, medicii au declarat că speră că evoluția postoperator va fi bună, menționând că lucrurile sunt sub control, iar singurele riscuri rămân infecţiile, apreciind că, în cel mult o lună, copila va putea fi externată.

17 medici, de Insitutul Clinic Fndeni și de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu au fost implicați în lupta contracronometru pentru a-i salva viața Rebecăi, iar operația a durat aproximativ cinci ore. Ficatul salvator a venit de la un adolescent de 17 ani, din Sf. Gheorghe, aflat în moarte cerebrală după un traumatism cranian, ai cărui părinți au acceptat să-i doneze organele.

 


Adaugati un comentariu


 

*