Pacientii care fac dializa, primii beneficiari ai cardurilor de sanatate

8 mai 2014 | 0 comentarii |

Ei vor fi primii romani posesori ai noilor „pasapoarte de sanatate”, in cadrul unui program-pilot prin care se va testa functionalitatea sistemului informatic, incepand din luna iunie. Tot din iunie se vor face restructurari la CNAS

 

card de sanatate 11

Cardurile pentru bolnavii aflati in programul de dializa vor fi distribuite incepand cu  aceasta luna, a anuntat astazi, Gheorghe Tibichi, presedintele CNAS, cu prilejul unui forum medical, mentionand ca pentru 5.000 de pacienti din cei 8.000 dependenti de dializa cardurile sunt deja tiparite.

Urmeaza sa elaboram un ordin prin care sa se deruleze acest program si consideram ca e necesar ca inainte de a implementa acest sistem informatic sa testam cateva luni pentru a vedea daca sistemul are vreo problema”, a spus Tibichi.

Referitor la Dosarul electronic al pacientului, presedintele CNAS a spus ca acest proiect se afla in faza finala, el fiind deja testat cu succes, iar facturarea electronica va ajuta la eliminarea birocratiei. „Medicii nu vor mai fi nevoiti sa se plimbe intre Casa de asigurari si cabinet pentru a mai depune hartii in vederea decontarii serviciilor. Factura electronica e posibila, fiecare medic are o semnatura electronica extinsa si poate certifica orice document”, a mai spus Tibichi, mentionand ca din luna iunie, acest sistem va fi operational in sistemul informatic unic integrat si ca facturile se vor plati la termenele din contracte.

 

Radu Tibichi, presedintele CNAS

Radu Tibichi, presedintele CNAS

Marti, la o conferinta organizata de Ziarul Financiar, presedintele CNAS a declarat ca pana in prezent au fost tiparite 10 milioane de carduri de sanatate, urmand ca procesul de productie al acestora sa fie finalizat in urmatoarele doua luni.

Cardul de sanatate va fi distribuit in acest an. Pana in momentul de fata avem deja tiparite 10 milioane de carduri, urmeaza in urmatoarele doua luni sa fie definitivat acest proces de productie. In paralel, in urmatoarele doua saptamani, vom incepe procedura de atribuire a serviciilor postale prin care vor ajunge aceste carduri la populatie. Dupa procedura de achizitie publica a serviciilor postale, pe care o estimam la doua-trei luni incepand din toamna acestui an, cardurile vor ajunge la populatie”, a spus Gheorghe Tibichi, presedintele CNAS.

Potrivit acestuia, chiar din aceasta luna vor fi distribuite ca program-pilot intre 5.000 si 7.000 de carduri, in special bolnavilor care beneficiaza de dializa.

 

dosarul electronic

Tot din luna iunie, odata cu implementarea pachetului de baza si a contractului cadru, vor fi  reorganizate administrativ si anumite structuri ale CNAS, astfel incat  furnizorii de servicii medicale sa nu mai faca atatea drumuri la Casa pentru operatiunile obisnuite de decontare si raportare – si aici ma refer la implementarea sistemului de facturare electronica, care va fi posibila din luna iunie”, a mai spus Tibichi.

Dosarul electronic al pacientului este, potrivit sefului CNAS, un sistem care va aduce o schimbare de comportament in ceea ce priveste relatia dintre pacient si medic si care va ajuta ca banii sa fie cheltuiti cu mai multa transparenta.

Potrivit lui Tibichi, medicii  care nu vor introduce datele in acest sistem vor fi sanctionati. „Este obligatoriu, incepand cu noul contract-cadru. A fost stabilita o clauza la toate categoriile de furnizori, prin care au obligatia sa furnizeze acest instrument. Si legislatia spune la fel. Daca nu il folosesc medicii, exista sanctiunile prevazute de lege, care sunt graduale: avertisment, sanctiune pecuniara intr-un procent diferentiat in functie de numarul de abateri”, a explicat  presedintele CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*