Criza cardului de sanatate a luat sfarsit, in aceasta dimineata

13 octombrie 2016 | 1 comentariu |

Presedintele CNAS, Radu Tibichi, a anuntat ca sistemul informatic functioneaza din nou in parametri normali, dupa ce luni dimineata a fost afectat de o defectiune majora. Nu este insa exclus ca astfel de probleme sa mai apara, negocierile contractului de mentenanta nefiind inca finalizate. Medicii de familie cer demisia celor responsabili. 

 

card-sanatateVeste buna pentru medici si pentru pacientii care zilele acestea au stat la cozi la cabinetele acestora sau nu si-au putut obtine din farmacii medicamentele compensate, din cauza faptului ca sistemul informatic al cardului de sanatate s-a blocat din nou.

Presedintele CNAS, Radu Tibichi a anuntat ca avaria care a facut cadrul de sanatate inutilizabil timp de mai bine de trei zile a fost remediata, iar sistemul functioneaza din nou, la parametri normali. El nu poate garanta insa ca nu vor mai fi probleme, mentionand ca inca se mai lucreaza la acest sistem si ca se cauta si variante complementare pentru evitarea unei noi crize de sistem. De aceasta data a fost vorba despre una dintre cele mai grave crize inregistrate de sistemul informatic al cardului de sanatate, de cand utilizarea acestuia a devenit obligatorie, medicii fiind obisnuiti ca blocajele sa apara de obicei la sfarsit de saptamana, iar problema sa persiste timp de cateva ore. De aceasta data, sistemul s-a blocat luni dimineata, din cauza unor probleme tehnice care au impiedicat comunicatia intre mai multe elemente componente, probleme care nu au putut fi remediate imediat.

Problema a persistat pana in aceasta dimineata, cand presedintele Radu Tibichi a a facut anuntul privint reluarea functionarii sistemului in parametri normali.

 

card-medicIn toata aceasta perioada, medicii au fost sfatuiti sa inregistreze in sistem off-line serviciile medicale acordate pacientilor si retetele eliberate acestora, urmnd ca datele sa fie inregistrate ulterior in termen de 3 zile lucratoare, incepand cu ora 0.00 a zilei urmatoare. Remedierea defectiunii a fost facuta la limita, avand in vedere ca astazi, expira termenul la care ar trebui inregistrate serviciile si retetele eliberate in cursul zilei de luni, prima zi in care sistemul nu a functionat. In consecinta, medicii care au inregistrat datele in sistem off-line in cursul zilei de luni trebuie sa le raporteze si sa le valideze pana la ora 23.59 a zilei de astazi. Serviciile inregistrate off-line marti trebuie validate pana maine la aceeasi ora, in timp ce servicile si retetele inregistrate ieri, pot fi validate pana luni la ora 23.59.

Conform unui comunicat remis in acest timp de CNAS, in cursul zilei de marti, la nivelul intregii tari au putut fi raportate si validate circa 50 la suta dintre serviciile medicale efectuate, in medie, in cursul unei zile normale de lucru.

 Deficientele repetate ale sistemului informatic sunt considerate inadmisibile de prestatorii de servicii medicale si de pacienti, asa ca astazi, medicii de familie au solicitat, public, demisia celor responsabili de aceasta situatie de criza, interminabila. Nu sunt insa mentionate numele celor responsabili, asa ca probabil aceasta solicitare va ramane fara vreun efect juridic, administrativ sau de alta natura.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu

Cu toate ca au avut posibilitatea inregistrarii serviciilor off-line, medicii s-au aratat nemultumiti, invocand faptul ca, din cauza sistemului care nu a functionat, nu au putut verifica daca pacientii carora le-au eliberat retete compensata au sau nu calitatea de asigurati, iar in cazul in care acestia nu erau asigurati, risca sa fie pusi sa plateasca din buzunr medicamentele prescrise. In plus, in cazul in care remedierea defectiunii ar mai fi intarziat, exista riscul ca medicii sa nu poata valida serviciile prestate in aceasta perioada, intrucat s-ar fi scurs cele trei zile lucratoare in care puteau face acest lucru.

Referitor la acest aspect, ministrul Vlad Voiculescu a dat asigurari, in cursul zilei de ieri, ca vor fi gasite solutii in cazul in care sistemul va continua sa nu functioneze, una dintre acestea fiind relaxarea limitarilor din contractul cadru, dar a recunoscut ca pentru asta este insa nevoie de modificarea unei hotarari de guvern. „Exista niste limitari in contract pe care s-ar putea sa trebuiasca sa le relaxam daca sistemul informatic pe care l-am pus la dispozitia spitalelor, a medicilor de familie si a farmaciilor nu functioneaza. Daca statul are o problema informatica, asta nu inseamna ca oamenii trebuie sa ramana fara medicamente sau spitalele fara sa poata sa deconteze servicii”, a  precizat Vlad Voiculescu. Intrucat CNAS nu are inca semnat un contract de mentenanta pentru sistemul informatic al cardului, aceasta solutie ramane valabila in cazul in care o noua avarie ar aparea, in perioada urmatoare.

 

Augustus Costache, Alexandra Manaila

Augustus Costache, Alexandra Manaila

Despre tergiversarea semnarii contractului de mentenanta a fost intrebat si purtatorul de cuvant al CNAS, Augustus Costache, care a participat la Scoala de Boli Rare pentru Jurnalisti. Acesta s-a plans ca institutia pe care o reprezinta, desi au existat si exista inca anumite probleme de functionare, face toate eforturile pentru a se intra in normalitate, dar cu toate acestea, este „cea mai atacata si mai criticata institutie din sanatate, despre care se spune ca sta pe un morman cu bani si nu face tot posibilul ca presatatorii de servicii medicale si pacientii sa nu mai intampine dificultati

La intrebarea reporterului SanatateaBuzoiana.ro, privind motivele intarzierii asigurarii mentenantei sistemului informatic al cardului de sanatate (CEAS) si a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), care au fost atribuite inca din iunie firmei Team Net International, contra unei sume de aproape 23 de milioane de lei fara TVA, Costache a raspuns ca, desi contestatiile au fost rezolvate, la inceputul acestei luni, printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Bucuresti, dureaza negocierile pentru detaliile tehnice care vor fi respectate in cadrul acestui contract. El nu a putut da un raspuns privind intrarea in vigoare a contractelor mentenantei, desi potrivit legislatiei, in 10 zile de la decizia instantei ar fi trebuit sa se semneze contractele, urmand ca PIAS sa fie predata imediat, iar in urmatoarele 30 de zile, si CEAS sa fie in responsabilitatea castigatorului licitatiei. A dat insa asigurari ca tot acest proces nu va fi tergiversat pana la sfarsitul anului…

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Cat a costat nu analizeaza nimeni.
    Cat pot pierede unitatile sanitare – nu intereseaza
    Cine trebuie sa raspunda – secret de partid sau de minister

Adaugati un comentariu


 

*