Romanii, incurajati sa doneze celule stem hematopoietice

20 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Incepand din acest week-end, timp de zece zile, Centrul mobil de donare, echipe medicale si voluntari vor fi prezenti in marile parcuri din Bucuresti, unde vor promova donarea de celule.

 

stem-salveaza-vietiCampania de promovare a donarii de celule stem hematopoietice „Doneaza o sansa la viata!” organizata de Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) si sustinuta de Ministerul Sanatatii deruleaza o noua serie de evenimente al caror obiectiv este cresterea nivelului de informare si sensibilizarea persoanelor sanatoase cu varsta intre 18 si 45 de ani, care se pot inscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

 „Speram ca anul aceasta comunitatea donatorilor voluntari inscrisi in registru sa cresca la peste 20.000 pentru a da o sansa la viata pacientilor romani pentru care nu gasim donatori compatibili”, sustine reprezentantii Ministerului Sanatatii, intr-un comunicat de presa. Acelasi document arata ca daca in urma cu un an, inainte de lansarea campaniei „Doneaza o sansa la viata!” pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice, doar 2.202 de persoane isi exprimase dorinta de a deveni donatori de celule stem hematopoietice, numarul donatorilor onorifici inscrisi in RNDVCSH a crescut de la o luna la alta, atingand  in prezent cifra de 14.295, dintre care 7198 in acest an.

La ora actuala, Registrul din Romania este inca mic comparativ cu majoritatea registrelor din tarile europene care numara in medie intre 100.000 si 500.000 de donatori activi”, mai spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.

 

stemcellsCaravana parcurilor din acest an va fi prezenta in patru parcuri din Bucuresti, timp de zece zile, incepoand cu 19 septembrie, in intervalul 14.00-22.00, dupa urmatorul program: 19-21 septembrie Parcul Carol – Fantana Zodiac;  22-24 septembrie Parcul Herastrau – Pavilionul H, 25-26 septembrie Parcul Cismigiu – Piata Walter Maracineanu si 27-28 septembrie in Parcul Lumea Copiilor – aleea principala.  In aceste locatii va fi amplasat  „Centrul mobil de donare”, care consta intr-un autocar „medicalizat”. Persoanelor care doresc sa fie informate le stau la dispozitie echipe de medici si asistente medicale si pot beneficia gratuit de testarea grupei de sange si a Rh-ului, precum si de masurarea  tensiunii arteriale, a pulsului si a glicemiei.

Campania este organizata de Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice in parteneriat cu Centrul de Transfuzie  Sanguina Bucuresti. Promovarea evenimentului este sprijinita de peste 50 de voluntari ai Asociatiei pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem  care s-au alaturat acestei initiative.

 

stemRegistrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o institutie publica aflata in subordinea Ministerului Sanatatii, care are misiunea de a identifica si asigura, la standarde internationale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neinruditi, tuturor pacientilor din Romania care au nevoie de un transplant si care nu au donatori compatibili inruditi.

Din aprilie 2013, cand RNDVCSH a devenit functional, procedura de transplant de la donator compatibil neinrudit este posibila si in Romania. Pana in prezent au fost realizate, in cele trei centre de transplant din tara, 30 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donator neinrudit (17 anul trecut si 13 anul acesta, dintre care doua cu donator roman), pentru 24 de pacienti au fost identificati donatori compatibili si procedurile de transplant vor fi realizate pana la sfarsitul anului, iar pentru alti 5 pacienti se face testarea pentru confirmarea comaptibilitatii. 14 din cei 43 de pacientii care sunt in asteptarea unui transplant sunt in aceasta situatie dificila. Sansa lor de vindecare este identificarea unui donator compatibil in Romania.

Provocarea pentru RNDVCSH este diversitatea etnica a populatiei donatorilor disponibili si imbunatatirea rezolutiei de tipare HLA pentru donatorii romani.

 Donarea de celule stem hematopoietice este voluntara, anonima si neremunerata. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viata!

 

*Mai multe informatii despre campanie si cum puteti deveni donator de celule stem gasiti accesand site-ul institutiei www.registru-celule-stem.ro  sau www.facebook.com/rndvcsh. Cei care doresc sa devina donatori pot suna la TelVerde 0800.88.STEM (7836), apelabil din  reteaua Romtelecom sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

 


Adaugati un comentariu


 

*